Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szabálysértési ügyek: 60 százalékos növekedés

Szeged - Alig bírják a különböző szabálysértési ügyek időszerű kezelését a Szegedi Törvényszék járásbíróságai: a tavaly életbelépett új szabálysértési törvény óta az elmúlt fél évben 60 százalékkal nőtt ezen ügyek száma.
Az óriási emelkedés amiatt történt, hogy az új rendelkezés szerint a pénzbírságok és helyszíni bírságok szabálysértési elzárásra válthatók: aki semmiképpen nem akar fizetni, arra a bíróság szabja ki a büntetés időtartamát, ami hatalmas emberi és tárgyi terhet ró a bíróságokra; kevés a titkár és kevés a tárgyalóterem.

A megnövekedett ügyforgalommal kapcsolatban tartottak négyoldalú szakmai egyeztetést kedden a Szegedi Törvényszéken a bíróságok, a Szegedi Járási Ügyészség, a Szegedi Ügyvédi Kamara és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság képviselőinek részvételével.

Joó Attila, a Szegedi Törvényszék büntető kollégiumának vezetője elmondta: eddig is folyamatosan emelkedtek a szabálysértési ügyek, ám számuk az utóbbi fél évben az új törvény hatására további 60 százalékkal nőtt. – A Szegedi Törvényszékre 2012-ben ugyanannyi szabálysértési ügy érkezett ahány büntetőügy. Nincs egységes joggyakorlat sem: eltérőek az álláspontok, hogy milyen esetekben kell tárgyalást tartani, milyen bizonyítékokat kell beszerezni, a védő megjelenjen-e az ülésen, a kiszabott pénzbírságot melyik hatóság hajtsa végre, az összeget hova kell befizetni. Ezek a kérdések nincsenek pontosan szabályozva a szabálysértési törvényben és a végrehajtási rendeletben – magyarázta a kollégiumvezető.

Az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének lehetősége van törvénymódosító javaslattal élni az országgyűlés felé: az egész országban gyűjtik a szakemberek észrevételeit, amit egy leiratban terveznek majd benyújtani a parlamenthez. A fenti problémák tisztába tevésén kívül azt is szeretnék elérni, hogy szabálysértési ügyekben csak a legindokoltabb esetekben lehessen élni a fellebbezés lehetőségével – ezzel is csökkentenék a bíróságok terheit.

Olvasóink írták

 • 5. DMagóg 2013. május 01. 08:50
  „Pancserek! Higyjünk a szakszerű jogszerűségben! Minden a legnagyobb rendben! Mutyik kizárva! Jogilag.”
 • 4. skype66 2013. május 01. 08:42
  „élhetetlen ország, rendőrállam lettünk, ahol az ember ki van szolgáltat a rendőri túlkapásoknak. ha nincs elég bevétel az autósokból, akkor jönnek a motorosok, biciklisek, és eljutunk oda, hogy séta közben is igazoltatnak majd. nincs olyan ismerősöm, akit valamilyen igazságtalanság ne ért volna a közutakon. zaklatják a magyar népet.”
 • 3. pachakuti 2013. április 30. 21:09
  „A bűncselekmények száma viszont arányosan csökkent az emelkedő szabálysértésekkel szemben, köszönhetően az Orbán-Pintér duónak a 20 ezres értékhatár (ami önmagában is felháborító, mert a lopás sokunk szerint bűncselekmény értékhatár nélkül) 50 ezerre emelésének köszönhetően.
  Még szebb statisztika és jobb bűnügyi helyzet érdekében gondolkodniuk kéne a szabálysértési értékhatár emelésén, apró lépésekben először 500 000, majd egy,-, később akár több millió forintra!”
 • 2. ceruza2012 2013. április 30. 20:43
  „Ez érdekes. Ügyvéd ismerősöm msélte, hogy a vétkes bicikisek a rendőrségen előadják siralmaikat, hogy "nem tudok fizetni", "nincs miből fizetnem", "nincs munkám", miközben nagyonn értékű kárt okoznak az autósoknak. Mit tesz az egyszemélyes hatóság? Megsajnálja a szegény biciklist és ELENGEDI a 214 000 Ft halmazati pénzbüntetés helyett kirótt és az első siránkozás után 15 000 Ft-ra leszállított pénzbírságot!
  ELENGEDI!! A szegény, csóró biciklisnek sem leülni, sem ledolgozni nem kell. Mert a rendőrség karitatív szervezet lett, sírás-rívásra elengedi a jogos pénzbüntetést.
  Engem ez igencsak felháborít. Autós és biciklis nem ugyanúgy perkál.”
 • 1. nyomdasz63 2013. április 30. 16:04
  „Egyre több,és több lesz. A mi családunk is "csatlakozott".
  Októberben a rokon tekert haza szürkületben a Csongrádi sgt.-on,mikor "levillogták" a rendőrök. Mivel nem tudtak mibe belekötni(érződött a pénzszerzési szándékuk)ezért egy 5ezres bírságot szabtak ki,-mert bár működtek,de villogtak a lámpák a kerékpáron(folyamatos fény kéne!)
  Rokon döntött-egy napra bevonult április elején-bűnhődve az "óriási" szabálytalansága miatt!
  Már az őrök is csak legyintenek a h...ye törvény miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott halfogási tilalom

Az országosnál két nappal korábban, azaz mától a Tisza, a Maros és a Körös tejes Csongrád megyei szakaszain halfogási tilalom van érvényben. Tovább olvasom