Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szatymazi jelöltek: cél a falu további fejlesztése

Szatymaz - A volt polgármester halála miatt időközi polgármester-választásokat tartanak Szatymazon február 22-én. Négyen indulnak, mindannyian a falu további fejlesztéséért dolgoznának.
Négy jelölt indul Szatymazon február 22-én a volt településvezető január elejei halála miatt kiírt időközi polgármester-választáson. Az 52 esztendős Novák Pál függetlenként vezetné a falut, a tavaly októberi önkormányzati választáson is kihívója volt Kormányos Lászlónak: a szavazatok 26 százalékát sikerült összegyűjtenie, de a helyi képviselő-testületbe beválasztották. Az agrármérnök-lótenyésztő szakmérnök elmondta: tartozik annyival választóinak, hogy február 22-én ismét megméretteti magát. Az SZTE tiszteletbeli docense Szatymazt másoknak is vonzó, példát mutató településsé tenné. – A két világháború között Szeged pihenőövezet volt. Ebből élünk még most is, hiszen akkor kezdték el meghonosítani az őszibarack-termesztést a faluban. Mezőgazdasági település vagyunk, ennek az alapjait kellene szélesebbre tárni, a barack mellett ismét meg kellene honosítani a szőlő- és a fűszerpaprika-termesztést. Fontos az ifjúság nevelése, hiszen oktatni kell őket ahhoz, ha a fiatalok a mostani gazdák helyébe szeretnének lépni: nagy szükség lenne újból egy gazdaképző iskolára – mondta Novák Pál.

Emlékek Kormányos Lászlóról

A szatymazi könyvtár felhívást tett közzé: aki ismerte, szerette Kormányos Lászlót, és van egy jó története vagy fényképe az elhunyt polgármesterrel kapcsolatban, az küldje el a kormanyoslaci.emlekek@gmail.com e-mail címre, vagy egy borítékban vigye be a könyvtárba, hogy megőrizhessék azokat gyermekeinek és az utókornak.
A 47 éves Barna Károly 2002 óta tagja a szatymazi képviselő-testületnek, négy évig a pénzügyi bizottság elnöke volt. Élelmiszer-ipari főiskolát végzett a családi vállalkozásban főként őszibarackkal foglalkozó őstermelő, aki jelenleg a település alpolgármestere. – Egyszerre kezdtük a munkát Kormányos Lacival, aki betegsége miatti lemondásakor azt éreztette velem, hogy engem képzel el utódjaként. Innentől kezdve kötelességemnek éreztem, hogy elinduljak a választáson, és folytassam azt, amit Laci abbahagyott. Sok lehetőségünk van a jövőre nézve: szeretnék kerékpárutat, buszvárókat és megállókat, önálló körzeti megbízotti irodát létrehozni a faluban, valamint a sok földutat leaszfaltozni – mondta a Fidesz–KDNP színeiben induló Barna Károly.

Őstermelőként dolgozik családi vállalkozásában Fülöp Zoltán is. Az 56 éves férfi elmondása szerint felmenői, a Frank família honosította meg a faluban az őszibarack-termesztést. Minden polgármester-választáson elindult 2002 óta, de nyernie eddig nem sikerült. Legnagyobb vágya független jelöltként, hogy Szatymazt várossá tegye, amihez a népesség számának 5000 fő felett kellene lennie, ám a lakosok száma 14 éve 4900 körül mozog. Szatymaznak nagy a tanyavilága, jobban odafigyelne a külterületen élőkre, bővítené a tanyagondnoki hálózatot. Kerékpárutat építtetne Sándorfalváig, ahol az okmányiroda található, rendbe tenné a buszmegállókat, a zártkerti részben rendbe hozná a közvilágítást, újabb kis telkeket alakítana ki az ideköltözőknek.

Márta Ferenc, a szatymazi Törpi Diszkont tulajdonosa szintén függetlenként indul a választáson. 2006 és 2010 között képviselő volt. A 1968-ban született vállalkozó életében fontos szerepet tölt be a sport: motokrosszversenyzőként magyar amatőr bajnokságokban indult, és sok serleget nyert.

– Célom egy lakosságbarát önkormányzat kialakítása. Polgármesteri fogadóórát vezetnék be, ahol bárki felkereshet a problémájával. A Facebookon létrehoznék egy csoportot, hogy kis energiabefektetéssel megosszuk egymás között ügyes-bajos dolgainkat. Fontos a tanyasi földesutak rendszeres karbantartása, a sportok támogatása, ezen belül kiemelném a dzsúdót, amely Szatymaz jelenlegi sikersportága. A településen az utóbbi időben kialakult az átutazó bűnözés, ennek visszaszorítására megpróbálnám az önálló rendőrőrs visszaállítását, a polgárőrség nagyobb támogatását, valamint pályázati forrásból térfigyelő rendszer kiépítését – mondta Márta Ferenc. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz ellenőrizni az alapítványi iskolákat

Nem rengeti meg a bizalmat az alapítványi iskolákban a két szegedi intézmény bezárása – így vélekedik Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke. Tovább olvasom