Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Szeged még építkezik, de drágán

Szeged - Szinte csak Szegeden és csak jó helyeken épülnek társasházak és családi házak a megyében, a lakásnégyzetméter-ár a telek és a minőségi építőanyagok miatt magas. Az épülő lakások számát tekintve 2008 óta tart a lejtmenet.
– Nézze meg, ebben a 6 lakásos társasházban csak kettőben laknak, látni esténként, hány ablak világos – mutatott rá az egyik új házra a szomszéd férfi. – Végigszenvedtük az építkezést, most abban gyönyörködünk, hogy az alsó szint üzletnek tervezett részén csomagolópapír borítja az ablakokat.

A szegedi társasházak viszonylag gyorsan, egy év alatt felépülnek, majd rögtön kirakják rájuk az eladó lakásokat hirdető feliratot. – Sok lakás azért is áll üresen – mondta egy vállalkozó –, mert van ugyan gazdája, de nem lakik benne senki: akad olyan tulajdonos, aki maga is vállalkozó, és elmaradt tartozás fejében lakással fizették ki. Már csak a konyhabútort kellene megvenni az új otthonba, hogy kiadható legyen, de neki még arra se telik.

A szegedi társasházak viszonylag gyorsan, egy év alatt felépülnek, majd rögtön kirakják rájuk az eladó lakásokat hirdető táblát. Fotó: Frank Yvette
A szegedi társasházak viszonylag gyorsan, egy év alatt felépülnek, majd rögtön kirakják rájuk az eladó lakásokat hirdető táblát. Fotó: Frank Yvette

Mit mutatnak még a számok?

A KSH elkészítette 2012-es gyorsjelentését: eszerint Csongrád megyében 2011-ben még 376, tavaly már csak 278 építési engedélyt adtak ki. A 2013-as, első negyedéves adatok sem a bővülésről szólnak: tavaly januártól márciusig 77-et, idén az első három hónapban 41-et kelteztek, ráadásul csaknem 90 százalékukat Szegeden. A vidéki városokban és falun elenyésző számban épülnek új lakások, házak, az építési engedélyek 90 százaléka Szegedre szól.

– Szegeden az vált általánossá, hogy frekventált helyeken, a két körút között, vagy az egyetem közelében építenek új társasházakat – elemezte a helyzetet Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda Kft. irodavezetője. – A vállalkozóknak a gyors megtérülés a fontos: ezért igyekeznek jó helyen, kis alapterületű lakásokat gyorsan tető alá hozni. Legtöbbször az összes lakást befejezik, hogy a ház megkaphassa a végleges használatbavételi engedélyt, még akkor is, ha több lakás nem kelt el.

Az ingatlanforgalmi szempontból jó fekvésű telkek, valamint a korszerű anyagok miatt drágák az új lakások: Szegeden 250–300 forint egy négyzetméter, míg a hasonlóan jó minőségű néhány éves lakások négyzetméterára 180 ezer forint körüli. Ezért is „vontatottabb" az eladás.

Évek óta egyre kevesebb új lakás épül: 2012-ben az egész országban 10 ezer 560, 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 10 ezer 600 volt, ez 15 százalékos csökkenés a 2011-es adatokhoz képest. Minden évben kevesebb az építkezések száma, a folyamat negyedik éve tart. Érdekességképpen: 2009-ben Budapesten még annyi lakás épült – 10 ezer 385 darab –, mint amennyi most az egész országban összesen. A válság előtt, 2008-ban 17 ezer lakást építettek a vállalkozások, 2012-ben alig több mint 3000-et.

Olvasóink írták

 • 10. szöszi 2013. július 12. 10:42
  „6. scott1 2013.07.11. 18:42
  Hidd el,nem csak ebben a régióban van átlag alatt a fizetés, hanem mindenhol ugyan ilyen sz@r. Nemrég jártam Zalaegerszegen, nézegettem csak úgy állást, mert kíváncsi voltam..... Hát elárulom, még ennyit se fizetnek mint itt, a lakásárak ugyan ilyenek vagy még drágábbak, és az életszínvonal ezerszer rosszabb, erre panaszkodtak az emberek. Olyan drága minden, azt hittem nem hiszek a szememnek! Itthon 300 Ft a paradicsom a piaco, ott tudod mennyi volt? 1100,- És minden ugyan ilyen drága volt, legalább háromszor annyiba kerül minden, mint itt. Egy ottani ismerősöm ide akart lejönni szanitereket venni, mert itt legalább 150 ezret spórolt volna, ott az is drágább. Aztán végül nem újított, de ez már más kérdés. Ráadásul nem találtam kívülről nézve sem olyan városrészt, sem olyan házat, amibe szívesen beköltöztem volna, az egész Zalaegerszeg egy lepusztult város. Csak a környezet szép, ami irigylek onnan, a dombokat. Úgyhogy hozzájuk még mindig jobb helyzetben vagyunk. Lepattant lakásokban élnek, a legtöbb 40 éves kicsi szűk vacak, és kívül belül katasztrófa. Nincs egy nyomorult fa sem a városban (a környéken annál több, a dombokon :) ) Inkább élek itt, ebben a régióban. Máshol sincs kolbászból a kerítés, és alig van ott is munka. Árufeltöltő a TS-ben... hurrá.”
 • 9. szöszi 2013. július 12. 10:33
  „Helyesbítés: talán inkább 250-300 EZER forint (nem 300 forint...)”
 • 8. bambulla 2013. július 11. 21:45
  „Orbán ezt is megoldja :)
  sok munkahely , piacképes fizetés, olcsó hitel stb :))
  vicc ami itt van”
 • 7. p79 2013. július 11. 20:48
  „"Az ingatlanforgalmi szempontból jó fekvésű telkek, valamint a korszerű anyagok miatt drágák az új lakások: Szegeden 250-300 forint egy négyzetméter..."

  25-30 ezer Ft-ért venni egy 100 négyzetméteres lakást...szerintem ez nem is olyan drága. :-DDDDDDDD”
 • 6. scott1 2013. július 11. 18:42
  „Az ingatlanpiac még a magyar hitelpiaccal együtt omlott össze évekkel ezelőtt, nagyjából akkor hunyt el amikor a magyar munkaerő piac is...
  Nem is tudom milyen csodát lehetne várni egy olyan régióközpontban, amely egy olyan régiónak a központja, ahol az átlagbér jóval az országos alatt van és folyamatosan távolodik továbbra is attól, ahol a munkanélküliség az országos átlagot meghaladó és ahonnan az egyik legnagyobb az elvándorlás országos szinten?”
 • 5. Laetus 2013. július 11. 16:28
  „3. zsozso64 2013.07.11. 11:29

  Te valami tudatmódosítót szedsz?
  Komoly munka dekódolni ezt a zsolozsmát ...”
 • 4. rózsakert 2013. július 11. 13:07
  „3. zsozso64 2013.07.11. 11:29

  tízből tíz----- gratula.”
 • 3. zsozso64 2013. július 11. 11:29
  „Biztosan ezek a számok is a "ballibes" csőcselék találmánya, amivel kormányunk fényes tehetségét próbálják elhalványítani, és az EU-nak akarják átjátszani azt a sikert, amit vezető politikai erőnk út (és kép) mutatásával eddig elértek fiatal (és kevésbé fiatal ) "demokratáink" szövetségeseikkel a keresztényi szellem erős védelmezőivel karöltve! Ez a két erős pillére országunknak, lehetőséget ad a "hon fiainak" és "honleányainak", hogy tanuljanak, (na nem egyetemen, de szüleik hibájából) és egy olyan országot építsenek amelyben szívesen és jól élnek! ( bár ez az ország nem Magyarország, hanem pl.: Anglia, Spanyolország, Németország, ...stb) Az EU megtámadta országunk sikereit, irigyelve nagyszerű fiainak és leányainak tehetségét és munka (és béke) tűrő képességét, elvitatva tőlünk a szabad önrendelkezés és szabad vallásgyakorlás jogát. Elvitatják tőlünk, azt a jogot, hogy az EU pénzét felhasználva olyan országot építsünk amely nekünk jó! ( mármint nekünk néhány tíz- esetleg százezernek) Elvitatják azt a jogunkat hogy oda lépjünk be ahova akarunk, és elvárhassuk, szó nélkül tűrjék minden csalafintaságunk, tréfánk, és bosszantásunk hamár egyszer bevettek bennünket. Mi fiatal (és kevésbé fiatal) demokraták ( születésükkor liberális demokraták? ) kijelentjük, jogunk van a szabad, és független demokratikus királyválasztásra, és nem tűrjük, hogy a balliberális multinacionális, korrupt nemzetsanyargató banktőkével összefogó EU baloldal bizottságokat hozzon létre céljaink elérésének lassítására. Jogunk van a szabad vallásgyakorlásra is, és aki valóban hisz valamiben nekünk megvallhatja! (Ha egyházat akar saját tévelygése érdekében üzemeltetni, meg is kell neveznie vagy 10.000 tagot) Mi is megvalljuk bátran kiben hiszünk, kit követünk. (és kiket kövezünk) Ezért híveink ne hagyjátok magatokat megtéveszteni, és lássátok saját szemeitekkel mik vagyunk, és még mik lehetünk támogatásotokkal ( és közönyösségetekkel is).”
 • 2. rózsakert 2013. július 11. 10:49
  „jaja ha lenne végre értelmes ja és pénzes vevő fél ország ingatlana eladó lenne.....már így is aki tehette távozott, csak az a sok fránya eladatlan ingatlan....”
 • 1. M.Aurelius 2013. július 11. 10:09
  „A lakásárak elszaladtak a fizetésekhez képest. Ezért a munkából és bérből élők, pályakezdő fiatalok nem tudnak
  lakást venni.
  A rablókapitalistát meg nem érdekli az ár, az megveszi azt amely éppen neki tetszik ill. építtet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél év alatt a második zsiráf pusztult el a Szegedi Vadasparkban

Rövid időn belül már a második zsiráf pusztult el a Szegedi Vadasparkban. Tovább olvasom