Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

SzegedART - másodszor

Szeged - Másodszor rendezik meg a július végéig tartó SzegedART Képzőművészeti Fesztivált, amely tegnap két kiállítással indult.
A Dugonics téri Olasz Kulturális Központban tegnap nyílt meg a Tömörkény-gimnázium 50 éve alapított művészeti tagozatának kiállítása, amelyen 36 egykori és mai művésztanár 80 alkotását ismerheti meg a közönség. A Kass Galériában ugyancsak tegnap nyitották meg a megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Szegedi Kisgrafika Baráti Kör Egy század sokszínűsége című tárlatát, amelyen többek között Kass János, Varga Mátyás, Kopasz Márta, Buday György és Dinnyés Ferenc grafikáit tekinthetik meg az érdeklődők. Ezzel a két tárlattal indult a július végéig tartó SzegedART Képzőművészeti Fesztivál, amelyet másodszor rendeznek meg.

Tandi Lajos művészeti író, a rendezvénysorozat ötletgazdája arról beszélt a beharangozó sajtótájékoztatón, hogy a képzőművészet az egyik legnehezebben megközelíthető művészeti ág, amelyet népszerűbbé lehet tenni, ha a populárisabb alkotásokat a képtárakból, galériákból kiviszik az utcákra, terekre. Ennek jegyében ma és vasárnap a Klauzál téren tartják a portrérajzolók találkozóját – ismert grafikusok készítenek arcképeket az érdeklődőkről.

A Tömörkény 50 éve alapított művészeti tagozatának tárlata a tanárok munkáiból tegnap nyílt meg az Olasz Kulturális Központban. Fotó: Frank Yvette
A Tömörkény 50 éve alapított művészeti tagozatának tárlata a tanárok munkáiból
tegnap nyílt meg az Olasz Kulturális Központban. Fotó: Frank Yvette

Május 27-én nyílik a felújításra váró Kass Szállóban a Szegedi körkép című tárlat, amelyen a várost ábrázoló 19–20. századi kinagyított képeslapokat és Veréb Simon fotográfus mai felvételeit láthatja párban a közönség. Május 28-ától neves alkotók karikatúráival találkozhatunk a belvárosban – az Anna, a Stefánia és a Casablanca kávézóban, a Dóm és a Palánk cukrászdában. Május 29-én, vasárnap délután a Szent István térre várják a szegedieket: a Szépmíves Céh tagjai Liszt-korabeli ruhákba öltözött modellekről készítenek festményeket. Játékos festményaukciót és a Szegedi Divatiskola egykori és mai növendékeivel – klasszikus magyar festők népszerű képei ihlette modern ruhákkal – divatbemutatót rendeznek. A Király-König Péter Zeneiskola térzenét és romantikus kamarazenei koncertet ad. Július 1-jén az EDF Galériában a 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi nyitóelőadásához, Az ember tragédiájához kapcsolódva Buday György, Varga Mátyás, Kass János és Deák Ferenc Tragédia-illusztrációiból nyílik kiállítás.

Olvasóink írták

  • 1. sügér63 2011. május 22. 03:47
    „Az igazi MÜVÉSZET, az igazi művészek nem jelentek meg Szegeden. Ami most látható Szeged életében az a salak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részmunkaidős polgármesterek

Több mint 250 ezer forintos különbség is lehet az 1000 fősnél kisebb települések polgármestereinek fizetése között, attól függően, főállású vagy társadalmi megbízatású a vezető. Tovább olvasom