Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Szegedet már meghódította az a cappella

Szeged - Ma kezdődik az 5. a cappella fesztivál Szegeden. Ennek apropóján beszélgettünk a Fool Moon vokálegyüttes két tagjával: Németh Miklóssal és Molnár Gáborral. Interjú!
– Legutóbb februárban adott hírt a delmagyar.hu a szegedi Fool Moon vokálegyüttesről. Mi történt azóta a csapattal?
Molnár Gábor: – Mozgalmas és szorgalmas hónapok vannak a hátunk mögött. A nyár nem szűkölködött fellépésekben, rengeteg helyen jártunk, többek között Ausztriában és Németországban is. Emellett fél éve készülünk az új műsorunkra: George Michael és a Jackson Five számai közül dolgozunk fel néhányat. Az összeállítással jövőre rukkolunk majd elő, koncertturnét és lemez kiadását tervezzük. A produkcióról egyébként egy német zenei menedzsmenttel is tárgyalunk.

– Az a cappella zenei műfajt képviselik. Mi is ez pontosan?
Molnár Gábor: – A dalokat hangszeres kíséret nélkül egyszerre több énekszólamban adjuk elő. A műfaj eredete egészen az őskorig vezethető vissza, amikor az ember hangszerek híján a szájával volt kénytelen különböző hangokat képezni. Az a cappellát később a néger rabszolgák tökéletesítették. Általában 3–8 fő adja elő, nők, férfiak vegyesen. Különböző irányzatai vannak, például pop, dzsessz, swing. Az éneklés mellett hangszerhangokat is utánoznak a műfaj képviselői, leggyakrabban a gitárt és a dobot.

– Mennyire nehéz ez a műfaj?
Németh Miklós: – Egy szóval: nagyon. Az a cappellánál folyamatosan figyelni kell egymásra, a tempóra, a hangmagasságra. Igazi csapatjáték, amelynek az eredménye egy egyedi hangzás.

A Fool Moon: Molnár Gábor, Németh Miklós, Wodala Barnabás, Rácz Gergő, Mészáros Tamás.
A Fool Moon: Molnár Gábor, Németh Miklós, Wodala Barnabás, Rácz Gergő, Mészáros Tamás.

– Magyarországon mekkora népszerűségnek örvend az a cappella?
Németh Miklós: – A műfajnak nálunk egyelőre még nincs kultúrája, kevesen ismerik. Ennek egyik oka, hogy a rádiókban nem hallani ilyen zenét. Külföldön azonban nagyon népszerű, Bécsben például 1 hónapos a cappella fesztivált rendeznek minden évben. Szegeddel – úgy érezzük – sikerült megismertetnünk és megszerettetnünk ezt a zenei irányzatot. Gyakran megállítanak bennünket ismeretlenek, és kérdezik: lesz-e újabb a cappella fesztivál a városban. Körülbelül még 10 éves munka áll az a cappella magyar képviselői előtt, hogy az országban mindenki tudja, mi is ez pontosan.

– Az év elején Czutor Ignác kilépett a csapatból, ő váltotta László Boldizsárt a Cotton Club Singersben. Helye azonban nem sokáig maradt üres. Mi újság az új taggal, Mészáros Tamással?
Molnár Gábor: – Tamás már több mint fél éve énekel velünk, ezalatt sikerült beilleszkednie és összeszoknia a csapattal. A koncerteken derekasan helytáll, pedig korábban nem énekelt annyit, mint most.

– Esett már szó az szegedi a cappela fesztiválról, amelyet 5. alkalommal szervez meg idén az együttes és az IH Rendezvényközpont egymással karöltve. Honnan jött a rendezvény ötlete?
Molnár Gábor: – Gratzban léptünk fel egy nemzetközi versenyen, amikor megfogalmazódott bennünk a fesztivál ötlete, a rendezvény sokszínűsége ugyanis teljesen elvarázsolt bennünket. Az idei fesztiválon rajtunk kívül még két magyar a cappella együttes, illetve egy német és egy fehérorosz csapat lép majd a színpadra.

A szegedi Fool Moon vokálegyüttes több díjjal is büszkélkedhet.
A szegedi Fool Moon vokálegyüttes több díjjal is büszkélkedhet.

– Milyen gyakran próbálnak?
Németh Miklós: – Heti egy, illetve két alkalommal. De volt már rá példa, hogy fellépésre menet az autóban is gyakoroltunk.

– Hogyan óvják a hangszálaikat?
Németh Miklós: – Számtalan trükk létezik, én a magam részéről a cukor és tojássárgája keverékére esküszöm.

– Úgy hírlik, a szegedi lányok imádják az együttest. Önök is így tapasztalják?
Molnár Gábor: – Szerencsések vagyunk, a csapatnak népes a rajongótábora Szegeden, és nem csupán lányok. Korban és nemben teljesen vegyes: az a cappella ugyanis az a műfaj, amelyet 0-tól 99 éves korig lehet szeretni. Sokan kérnek tőlünk autogramot. Tavaly Koreában léptünk fel, emlékszem, volt ott egy fiatal lány, aki ugrált örömében, miután kezet fogott velünk.

A cappella fesztivál Szegeden

Az 5. Fool Moon Nemzetközi A Cappella Fesztivál október 6-án délután 3 órakor kezdődik az IH Rendezvényközpontban. Az érdeklődők a Fool Moon vokálegyüttes a Zene hangszerek nélkül című előadását hallgathatják meg az a cappelláról, beatbox bemutatóval egybekötve. Október 9-én a Millenniumi kávéházban este 8-tól klubestet rendeznek, fellép a Give Me Five és a New Seasons. Október 10-én az IH Rendezvényközpontban este fél 8-tól a Fool Moon, a német Klangbezirk és a fehérorosz Camerata együttes lép majd színpadra.

Olvasóink írták

 • 14. ZsoF. 2009. október 14. 02:06
  „Hát én az ilyen stílusú zenét órákig élvezem. De lehet velem van a baj.. (:
  3órányi út nekem a lakhelyemtől Szegedre elmenni. A Fesztivál miatt (is) elmentem.
  Szerintem az sem hátrány hogy nekik tovább tart új repertoárral előrukkolni, ugyanis itt a koncerteken nem az van hogy az egyik nézi a gitárját hogy hova nyuljon, a másik xy nevű hangszerét nézi hogy...
  (félreértés ne essék szeretem a hangszeres zenét is!)
  De több koncerten vettem már részt.. valamivel mindig újat tudtak mutatni.
  Én szerintem több a Fool Moon tagjainak a zenei tudása, mint egy Kormoránnak.
  És az se mindegy hogy egy bizonyos valami egy 3napos nemzetközi fesztivál, vagy egy szabadtéri koncert.
  Mellesleg ha sztárolva lenne ez az "idegesítő" zene, akkor ez menne a Viván. (:
  De a Viván vagy Lady Gaga megy, vagy SP, vagy sorolhatnám.. inkább azok vannak sztárolva szerintem.
  Több tagot ismerek a FM-ból és mind értelmes, művelt, zenei tudással rendelkező normális ember.. nem úgy, mint némely rock vagy pop együttes oszlopos tagja, akinek eladható arca van.. már bocsánat.
  Szóval "rozator" véleményét osztom, csak kifejtettem..
  (Szegediek meg örüljenek hogy Szegediek és hogy van lehetőségük ide-oda menni, ezen meg azon részt venni, minthogy fikázni mindent..lennék egy pár ember helyébe..)”
 • 13. senkiházi 2009. október 06. 19:59
  „a magyaroknak mindent az arcukba kell tolni mert csak az kell nekik amit az arcukba kapnak. tessék mondani a kormorán eggyüttesnek hogy HALO legyen interjutok már a delmagyaron még a végén a sok dm olvasó azt hiszi csak ilyen zene van mint ez a ful mun vagy mi a szösz, és akkor majd lehet kommentelni azt a cikket is hogy huu ez megy nagyon magyar és nagyon rock na ebből látszik hogy ez az ország olyan egyszerű mint egy lavór viz.

  egy rajongó”
 • 12. abdul66 2009. október 06. 19:28
  „Igaz, akinek nem tetszik ne hallgassa.Csak nem kéne előtérbe tolni, állandóan sztárolni ezt az idegesítő zenét. Le mertem volna fogadni,hogy a szánalmas dm bértollnokok meg sem fogják említeni a vasárnap esti nagy sikerű Kormorán koncertet a Dugó téren, pedig több százan voltunk.Jövőre sokminden változni fog...”
 • 11. Teo 2009. október 06. 18:16
  „Tán a Cotton Club Singers fel is oszlott.”
 • 10. szpirigonzálesz 2009. október 06. 18:13
  „Én szívesen meghallgatok egy-egy ilyen számot, más műfajok közé beszúrva.
  Amennyiben háromnál több capellát kell meghallgatnom egymás után, elfog a
  menekülési vágy... mintha egy melegfesztivál közepébe csöppentem volna...”
 • 9. rozator 2009. október 06. 17:30
  „Nem értem! Akinek nem tetszik, mi a fas.ért hallgatja?”
 • 8. IVY 2009. október 06. 17:04
  „Inkább a P-Mobil.:)”
 • 7. Logaritmus 2009. október 06. 16:41
  „magyarock1: a "nemzetinek" csúfolt oldalon miért csak nemzeti rock van? Miért nincs nemzeti drum and base? Vagy nemzeti swing? Miért pont a headbengelő rock?”
 • 6. Logaritmus 2009. október 06. 16:40
  „Az ilyen stílusú zenét kb. 10 percig élvezem, utána felpörget és idegesít. Inkább Oscar Peterson.”
 • 5. szegedil 2009. október 06. 15:38
  „Én szeretem a Fool moont, de többet kellene újítania. Biztos sok idő, míg felépítenek egy dalt, de évek óta egy-két kivétellel mindig ugyanazt hallom.”
 • 4. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2009. október 06. 14:42
  „moderálva”
 • 3. online 2009. október 06. 14:32
  „magyarock1 Na látod itt kezdődik a baj... Ha valahol okos embert keresnek, ne jelentkezz”
 • 2. cselac 2009. október 06. 13:35
  „magyar rockot?”
 • 1. magyarock1 2009. október 06. 13:21
  „Kár erőltetni ezt a <moderálva> zenét,nem kell a pampogás.Magyar ember rock-ot hallgat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összebékülhetnek a civilek és a politika

Civilek közül került a politikába Bakai Csaba. A szegedi önkormányzati képviselő büszke arra, hogy sok millió forinttal nőtt a szétosztható támogatás. Tovább olvasom