Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Szerdai legesleg: melyik volt a legemlékezetesebb szabadtéri előadás a Dóm téren?

Szeged – A Jekyll&Hyde című előadással megkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada. Nosztalgiázzon velünk!
Lőrinczy Lászlóné is rendszeres vendég a szabadtérin: Több Carmen-előadást is láttam, de a "legesleg" az 1969-es volt Roberto Benzi vezényletével. Nekem külön csoda volt, hogy a karmester partitúra nélkül vezényelte le az előadást.

Anmari51 is staisztált a Dóm téren: Általános iskolás koromban testvéreimmel két évadban is statisztáltunk a szabadtérin, életre szóló élményeket gyűjtöttünk a zsebpénz mellé. Mindent elsöprő színházi/szabadtéri előadás élményem az 1984 évi István a Király premiere volt, állva, sirva, tombolva vivátozva tapsolt a közönség előadás végén húsz percen át. De szép emléket őrzök a Rómeó és Júlia, a Carmen, a Cigánybáró, Aida, My fair lady, Az ember tragédiája, a Nyomorultak, a Szentiván éji álom, a Rudolf, a Valahol Európában, a Miss Saigon, és az Elisabet előadásokról is.

zsemlemorzsa több előadást is említ: Elisabeth - különösen a tejpiacos jelenet; a Halál és Rudolf jelenete; a bordélyházas jelenet. Spartacus - balett a 70-es évekből. A legelső István a király - még a "csilláron" is lógtak - valóságos forradalom volt a mű akkori bemutatója - 80-as évek. Rómeó és Júlia - 70-es évek: az akkor még főiskolás Kútvölgyi Erzsébettel a főszerepben, Ibsen: Peer Gynt - Psota Irénnel. Nagy szabadtéri rajongó vagyok, elvarázsol a tér, a játékok hangulata, majdnem mindegy mit játszanak...

Anya dobogót is "ácsolt" az előadásoknak: 1. István a király (1983),  2. Csárdáskirálynő Alföldi Róbert rendezésében Gregor Józseffel, 3. Miss Saigon.

buttler két évtized egy-egy darabjára "voksolt": a 70-es években Erkel: Hunyadi László, a 80-as években: István, a király.

rolmas véleménye: Az Elisabeth Homonnay Zsolttal és Füredi Nikivel teljesen elvarázsolt. De tetszett a Rudolf is. Bármikor újranézném mindkét darabot.

Maca52 Carment is látott a Dóm téren: 1969-ben a Carmen című előadás az egyik legszebb emlékem. Vezényelte a "Kis karmester", Roberto Benzi, a címszereplő pedig a felesége, Jane Rhodes volt.

Larsson is Rudolf-rajongó: Rudolf, kiváló előadás volt, akár már jövőre újra megnézném. Jó volt a szereposztás és a zene is!

csonakos egy kilencvenes években játszott darabra emlékezett vissza: Valahol Európában! Ahogy kezdődött a darab - a géppuskaropogás és a repülők hangja - nyomasztó csend ült a teljesen megtelt nézőtérre! Mindenki belegondolt, hogy tőlünk néhány kilométernyire ez valóság! A jugoszláv háború dúlt akkor, és a NATO-gépek Szeged fölött átrepülve bombázták Jugoszláviában a kijelölt objektumokat.

Cirmi két előadásra is szívesen gondol vissza: Még gyerekként láttam az eredeti István a királyt, azóta szeretném újra úgy látni. A másik nagyon emlékezetes a Rómeó és Júlia volt, amikor kivetítőn nézhettük, mert nem lehetett jegyet kapni a nézőtérre.

nyomdasz63 belülről is megélte a szabadtérit: A '80-as évek elején a Cigánybáró. Iskolaszünetben statisztaként dolgoztam, jó társaság, jó pénz, jó buli volt.

Judit is az István a királyért rajong: A nyolcvanas években láttam ott az István a királyt, amire azóta is szívesen emlékszem. Szerintem fantasztikus volt, és bár messze lakom, szívesen látnám újra.

kelzsu több mint két évtizedet repült vissza az időben: István a Király! A főpróbán télikabátban ültünk. Az előadáson a férjem széttapsolta az óráját, az a zászló, ahogy a torony teljes magasságában látható lett, valami csodás élmény volt. Utána jött a rendszerváltás is, még akkor néztük, nincs-e rendőr a közelben!

SASA két előadásra is szívesen emlékszik vissza: Gálvölgyi Jánossal a My fair lady és a felejthetetlen, sajnos már betegen játszó Gregor József a Csárdáskirálynőben.

V. M. reméli, láthatja még egyszer kedvenc darabját a Dóm téren: A Rudolf című musical volt a legemlékezetesebb, és egyben a legszebb előadás, jó lenne, ha visszahozná a Szegedi Szabadtéri a jövő évadban! Igazán méltó hely a Dóm tér egy ilyen történelmi dráma bemutatására!

purgator egyrégi koncertre emlékszik vissza: Sok éve bár, de az Ennio Morricone-koncertet szerintem azóta sem sikerült felülmúlni egyetlen zenés darabnak sem.

időshölgy nemcsak egy darabra, hanem a körülményekre is visszaemékszik: Az 2011 évi Az ember tragédiája bemutató előadása volt számomra emlékezetes, amely nagyon tetszett, de soha nem fogom elfelejteni, hogy nagyon hideg volt. Sok-sok előadást láttam az elmúlt évek során, de ilyen hideget még nem értem meg.

judó egy királydrámáért rajong: A III. Richárd Kulka Jánossal számomra felejthetetlen!

Nócinak is van egy kedvenc szabadtéri előadása: A legemlékezetesebb szabadtéri előadásom a Miss Saigon volt! Imádom azóta is!

Tücsök véleménye: Az Elisabet Mester Tamással szerintem nagyon jó volt!

Yoman még csak tévében látott szabadtéri előadást, de az megfogta: a Duna TV közvetítette a Dózsát, ami nagyon tetszett, mind zeneileg, mind táncban. Felvételről is nagyon jó volt, örülhettek azok, akik ott voltak.

vip007 még Gregor Józsefet is látta a színpadon: Nekem a Csárdáskirálynő Gregor Józseffel volt a legemlékezetesebb.


Korábban írtuk:

Ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, melyik önnek a legemlékezetesebb szabadtéri előadás! Még másnap is fájt a tenyere, olyan lelkesen tapsolt? Bőrig ázott az első felvonás végén a hirtelen jött zápor miatt? Vagy éppen a játékokon találkozott élete szerelmével? Várjuk az élményeiket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel nyílik a zákányszéki szociális központ

Használatbavételi és működési engedélyére vár a szociális szolgáltató központ, amelyet tavaly októberben kezdett építeni a vásárhelyi Bodrogi Bau Kft. Tovább olvasom