Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Szerencsét hozó aranyliliomok a REÖK-palotában

Szeged - A legenda szerint szerencsét hoz az új év első napjaiban megérinteni a REÖK-palota lépcsőkorlátainak aranyliliomait. A babona mellett három különleges kiállítás várja a látogatót.
Januárban még látható a REÖK három izgalmas tárlata, melyek szellemi csemegét nyújtanak az ünnepi ínyencségek után. A Magyar Sajtófotó Kiállítás legutolsó állomása Szeged. A sokszor megdöbbentő, elgondolkodtató, vagy épp mosolyra fakasztó alkotásokat a szegedi kötődésű humorista, Nagy Bandó András is megtekintette. „Örülök, hogy láttam a fotókat, mert néhány év múlva ezek már kordokumentumoknak számítanak. Zseniálisan elkapott pillanatok ejtettek ámulatba: a kép Szávay Ágnesről, amelyen a teniszütő hálóján keresztül kiles egy kis lyukon, vagy a futballista, aki letalpalja a kapust. Milliószor kell elkattintani a masinát ahhoz, hogy egyetlen ilyen lenyűgöző pillanat szülessen."

A látogatók lelkesedését mutatják a személyes beszámolók is. – A világ sokszínűsége elevenedik meg a három kiállítás anyagában – szól egy szegedi hölgy véleménye. – A „Glamour" tárlat egy igen különleges világba vitt el, Marianne Greber brazil transzvesztitákról készült fotói lenyűgözik a nézőt. A hatalmas méretű képek remekül ábrázolják a színpadias mindennapokat, az elfogadásért való harcot, legfőképpen pedig a glamour, vagyis a báj és csillogás folytonos hangsúlyozását. Az utolsó vacsora parafrázisa előtt percekig döbbentem álltam. A kelet világába repített a Szőnyegkiállítás, a régmúlt buja varázsával, uralkodók féltett kincseivel. Csodálatosak a török, iráni, indiai szőnyegek, valódi kuriózumok, értékes műalkotások. A keleti világ összes országa megjelenik a tárlaton, így erősítve a kulturális sokszínűséget.

Az egykor itt lakók ismerték a korlát legendáját. Fotó: DM/DV
Az egykor itt lakók ismerték a korlát legendáját.
Fotó: DM/DV

A Reök-palota valamikori lakói körében köztudott volt a legenda: ha év elején megérintik a lépcsőkorlát arany vízililiomait, szerencsés esztendő vár rájuk. Sok évtized után, idén nyáron újra bearanyozódtak a liliomok, így feléledhet a legenda. Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója és Kesselyák Gergely, a fesztivál művészeti vezetője érinthették meg a szerencsére várva a 2009-es évben először a korlát virágait.

Színházi programok a REÖK-ben

Január 5-én 19 órakor újra láthatják az érdeklődők Örkény Egyperces novelláinak feldolgozását a REÖK színpadán. A színházi előadásokat a Szegedi Focus Műhely „ÖRÖM-börze!" című darabja folytatja január 8-án 19 órakor. A Kötelezők szabadon első előadása, az Antigoné közkívánatra ismét látható, január 18-án 19 órakor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén már nem nyit ki a Vízmű klub

Szeged - Húsz év után bezárta kapuit a szegedi sportbarátok kedvenc törzshelye, a Vízmű klub. A jövőben csak a társaság dolgozói használhatják majd az oktatási és fitneszrészleggel bővülő szabadidős központot. Tovább olvasom