Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Szívműtét élőben a Szegedi Tudományegyetemen

Szeged - Tizennégy országból több mint száz orvos érkezett a hét végén Szegedre, hogy egy különleges műtéti eljárást tanulmányozzanak. A régóta elzáródott koszorúereket a legtöbb klinikán nyitott szívműtéttel hozzák helyre, egy modern eljárással azonban ez katéterezéssel is megoldható. Szegeden 5 éve alkalmazzák ezt a nehéz technikát, az ország minden tájáról ide érkeznek a betegek.
Talán az már sokak számára köztudott, hogy szívinfarktus esetén néhány órán belül meg kell katéterezni a beteget. Ilyenkor az elzáródás még viszonylag könnyen átfúrható és a szívnek csupán kis területe hal el, így képes normálisan tovább működni. Sokan azonban nem ismerik fel az infarktus tüneteit, a szervezet pedig alkalmazkodik. Az elhalt részen kisegítő erek fejlődnek és ezek vezetik a vért, ezek azonban csupán olyan működésre képesek, mintha súlyos szűkület lenne bennük. A betegnek tehát előbb-utóbb panaszai lesznek: terhelésnél nyomást érez a mellkasában. Így fedezik fel a régóta, teljesen elzáródott koszorúereket, melyeket többnyire nyitott szívműtéttel tesznek helyre.

A komoly operációt váltja ki az az eljárás, melyet Szegeden immár öt éve alkalmaznak. Speciális technikával és eszközökkel ugyanis ezeket az eseteket is lehet katéterezéssel orvosolni.


Szívműtét élőben a Szegedi Tudományegyetemen. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– A régóta elzáródott koszorúerekben akár 30 milliméternél is hosszabb lehet az a terület, ahol nincs keringés. Ez a katéterezés esetében azért okoz nehézséget, mert érfestéssel sem látható a munkaterület, vagyis az orvos vakon dolgozik – magyarázta az eljárás nehézségét Ungi Imre, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika invazív kardiológiai részlegének főorvosa. - A kiszámíthatatlan ellenállások, a hegesedés, a nem látható elágazások miatt csak a finom jelek értékelésére hagyatkozhat az operatőr. Nem véletlen, hogy nagyon nehéz megtanulni ezt a módszert.

Szeged hazánkban élen jár a teljesen elzáródott koszorúerek keringésének katéteres megnyitásában. Évente 100-150 ilyen beavatkozást végez az a három orvos, akik három év alatt megtanulták a módszert. Az egész országból küldenek hozzájuk betegeket. Az eljárás terjesztését tűzték ki célul, amikor a hét végén kétnapos, élő műtétes továbbképzést szerveztek a klinikán. Az olasz, japán és német trénerek bemutató műtéteket hajtottak végre, melyeket élő közvetítés segítségével figyelhettek az orvosok. Tizennégy országból több mint száz résztvevője volt a szakmai programsorozatnak.

Szívműtét élőben a Szegedi Tudományegyetemen. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

- Átlagosan 3 órán keresztül tart egy ilyen műtét, de mivel tized milliméterenként haladunk a katéterrel, egy bonyolultabb eset akár ennek duplája is lehet – mondta el Ungi Imre. Hozzátette: bár a beteg végig ébren van, nem érez fájdalmat, hiszen a bevezetés helyén érzéstelenítenek, a szíven belüli mozgást pedig nem érzékeli. - Csak amiatt nem engedjük őket már a műtét napján haza, mert a lábukon keresztül vezetjük fel az átlagosnál vastagabb katétert. Egy napos megfigyelés után azonban hazatérhetnek, ami össze sem hasonlítható azzal, mint ha egy nyitott szívműtétet végeztek volna el rajtuk. Sajnos ma még sok intézményben ezen utóbbi módszert választják, pedig évente nagyjából ezer eset kiváltható lenne katéterezéssel. Igaz, ekkora kapacitás nem is állna rendelkezésre Szegeden.

Olvasóink írták

 • 9. jozkó 2013. szeptember 23. 17:57
  „2. Barii:
  Oké, egy vicctől azért ne várd egy szívműtét teljes protokolljának leírását - nem forgatókönyvnek szántam rezidensek számára :)”
 • 8. imre57 2013. szeptember 23. 10:31
  „7.X-Y. Az előző kormány miért nem csinált "tisztességes épületet"? Volt rá 8 évük.”
 • 7. X_Y 2013. szeptember 23. 06:04
  „5. gubanc 2013.09.22. 21:51

  " igazán megérdemelnének egy tisztességes épületet."

  Majd a stadionok után. Esetleg.”
 • 6. eternette 2013. szeptember 22. 21:55
  „A szívsebészet az orvosi szakma egyik csúcsa. Vajjon megbecsülik, megfizetik-e őket? Nyugaton biztosan, ezért nem kellene megvárni, hogy ők is elhagyják az országot.”
 • 5. gubanc 2013. szeptember 22. 21:51
  „Köszönöm az Invazív Kardiológiának, hogy jól vagyok. Csodálatos osztály az Invazív Kardiológia, s igazán megérdemelnének egy tisztességes épületet.”
 • 4. nanenáné 2013. szeptember 22. 20:50
  „Hál´ istennek, hogy ilyen fantasztikus emberekről is olvashatunk, kívánok nekik nagyon sok sikert !”
 • 3. tol 2013. szeptember 22. 18:00
  „helyes a korszerü és életmentö/életminöségjavító beavatkozások népszerüsítése. Nekem furcsa, hogy ennyire egyszerü nyelvezettel élt az újságíró. ( "mert a lábukon keresztül vezetjük...")ha Ungi doktor fogalmazott így, neki azt mondom, azért mert valaki nem profi, még nem feltétlen hülye, az újságíró pediglen nyugodtan utánanézhetne tárgyilagosan és közérthetöen megfogalmazott beavatkozásoknak. Még valami. A szívkatéterezés mütét csak akkor lesz, ha a beavatkozás közben súlyos melléksérülést okoz a kardiológus és azt a szívebésznek helyre kell hozni. Ezt mégsem gondolnánk! Ugye?”
 • 2. Barii 2013. szeptember 22. 13:52
  „Billentyűt álló ,,motoron" cserélnek. ;)”
 • 1. jozkó 2013. szeptember 21. 12:27
  „Gratulálok!

  Off /de talán lazításhoz elég/ :

  Autószerelő cívódik a szívsebész professzorral:
  Professzor Úr, én a múltkor 30 ezerért cseréltem szelepeket az autója motorjában - maga meg százezret kér ezért
  a billentyű műtétért?
  Ez igaz, "kolléga" - de vegye figyelembe, én járó motornál cseréltem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Gabi és a Szegedi Nemzeti Színház előadása kapta a Vidéki Színigazgatók Egyesületének díját

Pipás Pista szerepében nyújtott alakításáért Szabó Gabinak ítélték a vidéki teátrumok budapesti fesztiválján a Vidéki Színigazgatók Egyesületének díját. Tovább olvasom