Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Szökőnapon üresen maradhatnak az iskolák

Szeged- Február utolsó napján az iskola bojkottálására szólítja fel a szülőket egy Facebookon szerveződő mozgalom. A pedagógusok támogatására létrejött csoportot egy szegedi édesanya hozta létre, és néhány nap alatt országosan több mint 3500 követője lett - ez szerda délutánról csütörtök reggelre 18 ezerre emelkedett.
Az 1001 orvos hálapénz nevű Facebook-csoport után újabb, országos méretűre duzzadt közösségi kezdeményezésről mondhatjuk el: Szegedről indult. A Nem leszek suliban csoportnak immár több mint 3500 tagja van – ennyien csatlakoztak egy szegedi édesanya ötletéhez, hogy a tanárok támogatásának jeleként ne vigyék február 29-én iskolába gyermeküket. (Ez a szám csütörtökön reggel már 10 ezer.) A szervezők arra buzdítanak: használják ki azt a lehetőséget, hogy 3 napnyi hiányzást a szülő is igazolhat, legyen ez az első figyelmeztetés.
 
Puskás Krisztina. Fotó: Kuklis István

– A csoport létrehozásának alapja az volt, hogy nem tudtam elmenni a pedagógustüntetésre, de szerettem volna tenni valamit az ügyükért – mesélte Puskás Krisztina. – Úgy láttam, a pedagógusok követeléseinek 25 pontjából sok a gyerekekről szól – például a leterheltségről, a tananyagról vagy a kötelező bentlétről – de a finanszírozás is olyan kérdés, ami végső soron rajtuk csattan. Szülőként éreztem tehát úgy, hogy tenni kell valamit.

Az édesanya úgy fogalmazott: remélte, hogy lesz ekkora visszhangja kezdeményezésének, és hogy nem csak ő látja úgy: változtatni kell. – Külön öröm, hogy a főváros után a második legtöbb támogató Szegedről jelentkezik – tette hozzá.

Krisztina elmesélte: vannak már csoportok is, amelyek kifejezetten azért szerveződnek, hogy a gyermekfelügyeletben segédkezzenek egymás számára ezen a napon. A kezdeményezés ellenzőinek egyik legfőbb érve ugyanis az, hogy nemcsak a gyerek, hanem a szülő számára is szabadságot kell kérni erre a napra azoknak, akiknek a kicsit nincs kire hagyniuk.

Más szerint a „sztrájk" nem azt jelenti, hogy nem megyünk be a munkahelyre, hanem hogy ott nem végezzük el a feladatunkat – ő ezért az akció finomítását javasolta. És volt, aki kifejezetten ellenezte, hogy a gyerekeket is bevonják a tiltakozásokba. Viszont volt olyan is, aki felvetette: jó lenne, ha az óvodások szülei is csatlakoznának, mert ott is ugyanezekkel a problémákkal küzdenek.

Krisztina mindenesetre bízik abban, hogy a több mint 3500 csatlakozó még ennél is több támogatót jelent majd, és ha nem is ürülnek ki teljes iskolák vagy osztályok, a pedagógusok február utolsó napján érzékelhetik majd: a szülők mellettük állnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladják az EDF DÉMÁSZ-t?

Eladják az EDF DÉMÁSZ-t?
Az EDF DÉMÁSZ belső internetes hálózatán olvasható az a levél, amelyben a cégcsoport értékesítési folyamatának befejezéséről tájékoztatják a munkatársakat. Tovább olvasom