Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Sztárvendég: Bretz Gábor

Szeged - A Milánói Scalában is rendszeresen nagy sikerrel éneklő fiatal basszistát, Bretz Gábort hallhatja a közönség Greminként vasárnap és jövő pénteken az Anyegin nagyszínházi előadásain.
Az Anyegin szerdai főpróbáján Gremin áriája után az elismerés jeleként hosszan kopogtak a szimfonikusok a zenekari árokból; a vezénylő Gyüdi Sándornak el kellett mondania: a vendégként fellépő basszistát, Bretz Gábort hallották. A hangfajában fiatalnak számító, 37 éves énekest nem sokan ismerik még Magyarországon, pedig már a legnagyobb operaházak megbecsült vendége. 2004-ben diplomázott a Zeneakadémia opera tanszakán, majd 2. díjat nyert a badeni és a szegedi énekversenyen. 2005-ben megnyerte a rangos athéni Maria Callas Énekversenyt, majd 3. lett a bécsi Belvedere-viadalon operett kategóriában. Ugyanazon a nyáron már fellépett Leporellóként a berlini Komische Operben, és pillanatok alatt berobbant a nemzetközi operaéletbe. Azt mondja, a legendás basszisták közül technikailag Boris Christoffot, hangilag Cesare Siepit tartja követendő példának.

Kónya Krisztina Tatjana és Bretz Gábor Gremin szerepében. A szerző felvétele
Kónya Krisztina Tatjana és Bretz Gábor Gremin szerepében.
A szerző felvétele

– Az utóbbi három évben nyolc produkcióban vettem részt a Milánói Scalában, ahol a Kékszakállú szerepét is elénekeltem, ami nagy szakmai előrelépés volt számomra. A Scalában mindig kérdéses – főleg rendezői szempontból –, hogy milyen lesz egy-egy produkció fogadtatása. Többször is tanúja voltam, amikor a karzat hangos buúzással tiltakozott a színpadra állítás vagy a karmester teljesítménye ellen. Én az őszinte tetszésnyilvánítást szeretem, mert az is rossz, amikor feleslegesen buúznak, és az is, amikor udvariasan tapsolnak vagy érdemtelenül ünnepelnek valakit. Sok neves kollégával léphettem már fel, az egyik legemlékezetesebb az volt számomra, amikor a legendás szopránnal, Anja Siljával énekeltem a Jenufában. Bár direktben nem tanított, abból is sokat profitálhattam: nézhettem, hogy dolgozik, hogyan készül az előadásokra, mit csinál a szünetben. Élmény volt Ferruccio Furlanettóval és Matti Salminennel a Don Carlosban, Jonas Kaufmannal a Carmenben énekelni – meséli Bretz Gábor, akit a neves menedzseriroda, az IMG Artists képvisel. Ezzel a céggel olyan világsztárok dolgoznak, mint például Renée Fleming, Angela Gheorghiu és Samuel Ramey. A magyar basszista úgy véli, fontos a jó menedzser is, de a legfontosabb, hogy a nagy karmesterekkel jó kapcsolatot ápoljon, mert többnyire ők osztják a szerepeket.

– Gremint Szegeden éneklem először. A szerep ugyan nem nagy, de jelentős, és csodálatos az ária. Nagyon szeretem a darabot, és örülök, hogy bemutatkozhatok a szegedi színház közönségének is. A Simándy-énekversenyen és Gregor Jóska meghívására már énekeltem a városban, de ez lesz az igazi bemutatkozásom. Nem zárkózom el a modern rendezésektől sem, de igazából az ötletes tradicionális színrevitel áll igazán közel hozzám – mondja Bretz Gábor, akit a vendégszereplések után hat gyermeke vár otthon. Most az Egyesült Államokba készül, ahol a New York-i Filharmonikusok koncertjén a Kékszakállút énekli, áprilisban pedig az új bécsi Rigoletto-produkcióban lép fel.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2011. január 22. 16:39
    „Cseh Antal Anyegin és Bretz Gábor Gremin szerepében.(A szerző felvétele)

    Egyikük mintha kissé nőies lenne. lehet, hogy Antónia vagy Gabriella?”
  • 1. szatyi 2011. január 22. 11:39
    „"Több ezren tomboltak az X-Faktor sztárjaival Szegeden"

    Csak úgy, -kissé szomorúan- megkérdezem: Akkor most ki a "sztár"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törőcsik Mari elbűvölte a szegedi közönséget

A Figaro házasságában a nézők testközelből tapasztalhatták meg a magyar színház ikonikus alakja, Törőcsik Mari elképesztő játékát a REÖK szobaszínházi terében. Tovább olvasom