Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Tangó helyett szülői értekezlet

Szeged - Szegedi biológusnő kapta idén a francia kozmetikai cég és az UNESCO elismerését, amelyet A nőkért és a tudományért címmel ítélnek oda. Széll Márta bőrbetegségeket kutat, három fiút nevel, levezetésképpen pedig táncolni jár a férjével.
Hatodik éve írja ki a L’Oréal Magyarország és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű ösztöndíjat. Olyan kutatónőknek ítélik oda, akik az anyag- vagy az élettudományok terén tevékenykednek. (Két éve került először az elismerés Szegedre, akkor Hernádi Klára, az alkalmazott kémia tanszék vegyészkutatója nyerte el.) Idén minden eddiginél többen, 90-en pályáztak, három korosztályban. A 45 év alatti „senior" kategóriában Széll Mártának, az MTA és a szegedi egyetem dermatológiai kutatócsoportja főmunkatársának ítélték oda a kitüntetést. Az oklevél mellé üveg kisplasztika és 4 ezer eurós ösztöndíj a jutalma.

A szegedi születésű Széll Márta mezőgazdasági kutató édesapja tudományos és körzeti nővér édesanyja egészségügyi érdeklődését ötvözte az egyetemi biológus diplomában. Pályája kezdetén növényi molekuláris biológiával foglalkozott a Szegedi Biológiai Központban, ahol pályája és élete összefonódott a férjéével. Doktoráltak, majd bölcsődés Lőrinc fiukkal két évre Tokióba költöztek kutatni. Hazatérésükkor már ikerfiaival volt várandós.

Széll Márta büszkén mutatja az oklevelet és az üveg kisplasztikát. Fotó: Frank Yvette
Széll Márta büszkén mutatja az oklevelet és az üveg kisplasztikát.
Fotó: Frank Yvette

Árpáddal és Ádámmal másfél évet töltött otthon, amikor azt a vissza nem térő lehetőséget ajánlották fel neki, hogy legyen a bőrklinikán induló kutatócsoport molekuláris biológusa. Kilenc éve koordinálja az egyetem és az akadémia közös bőrgyógyászati projektjeit. Alapkutatásokat végeznek; bőrbetegségek – pikkelysömör, pattanásos arc, festékhiányos bőrbetegség, melanóma, kóros sebgyógyulás – molekuláris, genetikai és életmódbeli hátterét vizsgálják.

– Legidősebb fiam most elsős gimnazista, szokja az önálló tanulást. Az ötödikes ikrekkel még gyakorolok esténként. Kutató, családanya és nő egyszerre csak teammunkával a háttérben lehetek, férjem és szüleim intenzíven támogatnak – árulta el a 43 éves Széll Márta a család menedzseléséről. A férje néhány éve rábeszélte, hogy kikapcsolódásként járjanak társastáncklubba. Kettősük tangóban és angolkeringőben a legjobb. A minap szülői értekezlet miatt hanyagolták a heti mozgást. Az illatszerpultnál is nő a bőrkutató, aki elárulta, nem olvasgat összetevőket, inkább a reklámok után megy. Bízik benne, hogy a szigorú előírások miatt pancs nem kerül a boltokba. Természetes finomságához nem használ különösebb csodakencét. Nappali és éjszakai arckrémet meg kézvédőt választ, és minimálsminket tesz fel alapozóval és rúzzsal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szécsi Istvánt krémes csábította a műhelybe

Domaszék - Egy domaszéki kovács, Szécsi István műhelyében jártunk. Míg 20-30 éve a megélhetést… Tovább olvasom