Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Tanítanak és gyógyítanak a világszép népmesék

Szeged - Szinte mindenkinek van egy kedvenc népmeséje, amit gyerekkora óta nem felejt. Benedek Elek születésnapja a népmese ünnepe - olvasson, vagy nézzen meg egyet Ön is (csak a nosztalgia kedvéért)!
- A kis gömböc, meg Az égi érő paszuly... ezek jutnak most eszembe, pedig régen nagyon szerettem a magyar népmeséket - magyarázta Némethné Tóth Ibolya. A nyugdíjas nagymamának később eszébe jutott az egyik kedvenc mondata is egy harmadik meséből: "Úgy szeretlek, édesapám, mint emberek a sót!". - Szerintem sokat lehetett tanulni ezekből a mesékből, jobbak, mint a mai lövöldözős rajzfilmek. De manapság már azokat nézik inkább a gyerekek!

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult azokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása: csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30-a - Benedek Elek születésnapja - legyen a népmese napja.

A népmese napját először 2005. szeptember 30-án rendezték meg azzal
 


a céllal, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. (forrás: internet)

- A gyerekek minden mesét szeretnek, Benedek Elek például örök kedvenc, és Illyés Gyula is igen kedvelt - mondta Nagy Zsuzsanna gyermekkönyvtáros. A Somogyi könyvtár gyermekrészlegén azonban megtalálható a Magyar népmesék könyv formában megjenet változata is. Az illusztárciójáról és Szabó Gyula felejthetetlen meséléseiről híres sorozatot a Kecskeméti Stúdióban készítették 1977-től (ekkorra tehető a hazai rajzfilmgyártás aranykora). A rendezők Horváth Mária, Jankovics Marcell és Nagy Lajos voltak. A rajzfilmstúdió képviseltette magát a 2006-os II. nemzetközi animációs népmese és legenda fesztiválon Japánban, ahol a Magyar népmesék egyik epizódja, a Kővé vált királyfi bombasikert aratott. A világszerte ismert magyar rajzfilmsorozatot közel 30 évig készítették, az eddig képernyőre került 78 epizódhoz újabb 22 mesét rajzolnak. (forrás: wikipédia)

A gyermekkönyvtárban a népmesék illusztrációiból készítettek kiállítást a jeles nap alkalmából. Olyan ismert illusztrátorok rajzai láthatók a könyvspolcok között, mint például Jankovics Marcell, Elek Lívia, Vida Győző és Reich Károly, illetve azt is megmutatják a kicsiknek, hogy egy-egy meséhez, milyen különböző illusztrációk készültek.

Egy emlékezetes klasszikus. Forrás: YouTube

A népmesék nem csak gyerekeknek szóltak. Olyan, évszázadok során létrejövő és alakuló történetek ezek, amelyeknek mondanivalója valami általános, örök érvényű igazság. A letisztult változatok maradtak meg. A népmesék számos szállal kapcsolódnak az őket alkotó társadalomhoz, az adott világképhez, hiedelemvilághoz. A népmese nem csak szórakoztatásként funkcionál(t), hanem bizonyos magatartásformákat, problámás helyzetekre kínál megoldásokat. A gyermekek nevelésében ezért is volt fontos szerepe - és lenne ma is, ha az úgynevezett "lövöldözős", "üldözéses" rajzfilmek helyett, a népmesék lennének túlsúlyban a televízióban.

A népmesékkel gyógyítani is lehet: "A meseterápia mindazok számára lehetőséget nyújt önmaguk megtalálására és rendezésére, akik életük
 


bármely szakaszában krízishelyzetbe kerültek: veszteségek, gyász, válás, magány, átmeneti vagy tartós egyensúlyvesztések esetén, párkapcsolati problémákban - például beteljesületlen szerelem, elhagyás és elhagyattatás, elengedni nem tudás, kapcsolaton belüli rivalizáció -, valamint kommunikációs nehézségekben és a szorongások oldásában. A meseterápia életkortól függetlenül alkalmazható, de a legtöbb páciens a 20-50 év közötti nők és férfiak köréből kerül ki" - olvasható például Boldizsár Ildikó meseterapeuta honlapján. A szakemberek szerint ha egy gyerek újból és újból ugyanazt a mesét szeretné hallani, elképzelhető, hogy épp egy olyan probléma foglalkoztatja, amire az adott mesében benne van a megoldás.

A gyermekkönyvtárban találtunk egy olyan falat, ahová a dolgozók "szép meséket" gyűjtöttek, mint például A macskacicó, Tündér Erzsébet, Tejkút. - A magyar népmeséket tartalmazó kötetek az illusztrációkon keresztül mutatják meg rendkívül gazdag és színes népmesekincsünket - magyarázta Kulcsár Mariann, a gyermekkönyvtár igazgatója, ezzel indokolva, hogy idén miért az illusztrációkkal foglalkoznak a népmese napja alkalmából. A gyerekek különböző foglalkozásokon játszhatnak, ismerkedhetnek meg az idősebbek számára rengeteg emléket felidéző rajzokkal.

Konferencia a népmeséről

Az élő szóban elmondott népmesének fontos szerepe van a harmonikus gyermekkor megteremtésében, az egészséges felnőtt személyiség kialakulásában - többek között erről lesz szó pénteken Százhalombattán a VI. Országos Népmese Konferencián.

Epizód a Magyar népmesék 1984-es, harmadik szériájából. Forrás: YouTube

Kovács Marianna, a tanácskozást szervező Magyar Olvasástársaság egyik vezetője azt mondta, hogy a mesekönyv valójában a szülő és a gyerek közötti kapcsolat erősítésének az eszköze: a mesék nem csupán a családi tűzhely melegségének fenntartásában játszanak szerepet, hanem általuk bővül a gyerek szókincse, fejlődik kommunikációs készsége. Mivel a népmese eleve élő beszéden alapul, hangulatvilága, nyelvi leleménye által fontos ősi üzenetek hordozója, ami a nyiladozó gyermeki fantáziára jótékony termékenyítő hatást fejthet ki.

- Kutatások bebizonyították, hogy a régi mesevilágból megismert különböző figurák, cselekedetek segítenek a gyereknek a tévéből rájuk zúduló ezernyi szörnyűség feldolgozásában. Például a népmesék boszorkányképe a gyermeki fantáziában egy ijesztő, ám mégis elfogadható lényként jelenik meg, és ezáltal a valós világból, a képernyőről érkező rémisztő információk is inkább "letompulva", helyükön értékelhetővé válnak, legalábbis jó esetben.

Olvasóink írták

 • 8. kiokushyn 2010. október 01. 13:19
  „A mese fejleszti legjobban fantáziát(nem a rajzfilm)”
 • 7. RézmívesGyekszon 2010. október 01. 10:12
  „A tücsök és a hangya meséjét ismeritek? (Móriczka)”
 • 6. SWIFTMAN 2010. október 01. 07:57
  „Igen igen az egyik népmeséből például megtudhatták a gyerekek, hogy a lányoknak 200 éve tulipánalakúra volt fazonírozva a vénuszdombjuk. (Az okos lány). Nagyon tanulságos mese volt.”
 • 5. achilleus 2010. szeptember 30. 10:39
  „4. hozzászólás mfos 2010.09.30. 08:42
  Hát..., ha olyan folytatások készülnek, mint a Vukhoz, akkor inkább ne is készüljenek.
  ----------------------------------
  Nagyon szép összeállítás, gratulálok Kovács Krisztának. Ha a Breki magazinhoz hozzá lehetne szólni, akkor ott is csak őszinte jókívánságaimat fejezném ki, remélem sikeres lesz.”
 • 4. mfos 2010. szeptember 30. 08:42
  „a Magyar Népmesék mellett a többi szép magyar mesét és mesefilmet is célszerű megemlíteni, pl.: Hófehér, Szaffi, Macskafogó, Vuk... Egy dolgot hiányolok, újabb hasonló stílusú rajzfilmek nem nagyon készülnek!”
 • 3. jozko 2010. szeptember 30. 07:57
  „A leírt szavak - bár /tartalomtól függően/ az érzelemre is hatnak, alapvetően az értelmet clozzk meg.
  A gyerek által elolvasott mese így nem elégg "izgalmas"

  A kimondott szó, a hangok, gesztusokkal az érzelemre hatnak, eljutnak a szívig!
  Pótolhatatlan tehát az élőszóban előadott, akárcsak felolvasott mese!
  Megidítja a gyerek fantáziáját-jobban mint a rajzfilmek!
  Ott kevesebb lehetőség jut a fantáziának!

  A kockánként vetített diafilmeknél még volt lehetőség "megbeszélni".....
  Az élőszónál viszont nincs jobb....
  A mesélőre hárul az "átváltás" feladata: ő érti a mesét és úgy kell előadja, hogy a gyerek érezze...
  Kedves Szülők! Műveljétek a csodát!
  Sajnos, hamarabb vége lesz, mint gondolnátok!
  Szerencsére lehet ismételni!”
 • 2. eva45 2010. szeptember 30. 07:55
  „Bizony, bizony tanulságosak és tele vannak emberséggel ami ma már ritka kincs.”
 • 1. jq 2010. szeptember 30. 07:54
  „A Jankovics Marcell féle rajzfilm utolsó sorozata nem kellett a kincstári TV-nek, végül talán az olaszok vették meg...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néha még a forgalomirányító rendőrt is elsodorják

A 3-as villamos építése miatt, a Kálvária sugárúton hétköznapon reggel 7 és este 6 óra között rendőrök irányítják a forgalmat. Tovább olvasom