Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Targoncások, vizsgára fel!

Targoncások, vizsgára fel! Dobránszki Tibor targonca vezető a Naturtex-nél. fotó: Kuklis István
Még június 30-áig érvényesek a régi targoncavezetői jogosítványok. Aki a jövőben is emelőgéppel szeretne dolgozni, annak újra kell vizsgáznia.
– Tavaly négy hónapos OKJ-s tanfolyamon tanultam ki a targoncavezetést, a végén elméleti és gyakorlati vizsgát tettem – mondta Dobránszki Tibor, a Naturtex Kft. Cserje sori raktárában. – Az eredeti szakmám szerszámkészítő. A tanfolyamot a munkaügyi központ szervezte, a gyakorlati órákat itt helyben tartották.
Tanfolyam borsos áron

Nagy valószínűséggel minden cégnél a munkáltató vállalja majd át a költségeket. Cserébe tanulmányi szerződést kötnek a dolgozókkal, kikötik, hogy legalább egy évig nem mehetnek el máshová dolgozni. Egy OKJ-s tanfolyam az elméleti és gyakorlati vizsga árával együtt 100–150 ezer forint is lehet. Ha valakinek nincs állása, ezeket a költségeket magának kell kifizetnie, mivel az állam nem támogatja.

A férfi még nem hallott arról, hogy egységesítik a régi papírokat. Az arcán is látszott, nem örülne, ha megint az iskolapadba kellene ülnie. A vezetés tud a jogszabály-változásról, és már szervezi is a tanfolyamot azoknak, akik emelőgépekkel is dolgoznak. Eredetileg a tavalyi év végéig, a hosszabbításban azonban még idén június 30-áig érvényesek a régi jogosítványok.

– Régebben a targoncákat többféle kategóriába sorolták, és külön képzéseket indítottak a kezelésükre – magyarázta el Király Szabina, a Hansa-Kontakt Kft. humánpolitikai vezetője, mi volt az eddigi rend. – Ezután ilyen megkülönböztetés nem lesz. Aki targoncát vezet, az a gépek összes típusán dolgozhat. Régen a gépkezelői szakképesítéseket OKJ-s, valamint azon kívüli oktatási rendszerben is meg lehetett szerezni, most kötelező az OKJ-s szakmai vizsga és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) gyakorlati vizsgája is.

A jogszabály-módosítás célja az, hogy egységessé tegye a képzéseket, vizsgákat, illetve a jogosítványokat az EU-ban. Így ugyanazzal a képzettséggel bárhol el lehet helyezkedni.

Akiknek 2008 előtti „sárga könyvük" volt, azoknak mindent elölről kell kezdeni, hacsak nem jártak közben újabb tanfolyamra. A 2009 utáni OKJ-s képzést elismerik, csak az NKH-s vizsgát kell letenni – ez vonatkozik majd a naturtexes Dobránszki Tiborra is. Akik viszont csak gyorstalpaló tanfolyamot végeztek el, OKJ-s képzést kell szerezniük.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemi baleset: nagy mennyiségű ammónia szivárgott Dorozsmán

Üzemi baleset: nagy mennyiségű ammónia szivárgott Dorozsmán
Egy Kiskundorozsmai cég telephelyén nagy mennyiségű ammónia szivárgott egy vezetékből pénteken… Tovább olvasom