Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tehetünk az intimveszélyek ellen

Nem a tamponok és a tisztasági betétek káros anyagai fenyegetik leginkább a nők egészségét egy friss kutatás szerint. A fertőzések elkerülésére kell odafigyelni, ehhez a kényelem és a higiénia a két fő szempont a szegedi szakorvos szerint.
 A kémhatásra is ügyeljünk

Intim törlőkendők használatával is csökkenthető a fertőzésveszély. Ezt szolgálja a tejsavas készítmények alkalmazása is, ezeket havonta egyszer-kétszer elegendő használni, így helyreáll a nemi szervek – a tamponhasználat miatt felborult – kémiai egyensúlya.

A vártnál megnyugtatóbb a helyzet, de nem rózsás – így összegezte a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a napokban publikált tesztjének eredményét, amely során női higiéniai termékeket vizsgáltak. Több tamponban és intimbetétben találtak az egészségre káros anyagokat, amelyek – a nyálkahártyával közvetlenül érintkezve – kioldódhatnak és a szervezetbe juthatnak. Ilyenek többek között a hormonkárosító hatású flatátok, parabének és a triklozán, de a hazai vásárlóknak „szerencséjük" van, a magyarországi boltokban kapható termékek ugyanis nem súlyosan szennyezettek. – A nők szervezetébe nem ezekből fog a legnagyobb mennyiség bekerülni a kockázatos anyagokból – közölte a TVE. Azonban a higiéniai szabályok be nem tartása annál komolyabb veszélyeket rejthet.

– A károsanyag-tartalom miatt valóban nem kell aggódni – fogalmazott dr. Keresztúri Attila is. A szegedi nőgyógyászati klinika egyetemi docense azt tanácsolja, mindenki olyan méretű, alakú vagy anyagú terméket válasszon, amely kényelmes számára, és amely – a vérzés intenzitásától függően – megfelelő nedvszívó képességgel bír.

A tisztálkodási szabályok betartásával elkerülhetjük a fertőzéseket. Fotó: Dreamstime
A tisztálkodási szabályok betartásával elkerülhetjük a fertőzéseket. Fotó: Dreamstime

– Az rendkívül fontos, hogy legalább naponta háromszor cseréljék ki a tampont vagy a tisztasági betétet attól függetlenül, hogy az mekkora tárolókapacitással bír még. Ennek oka, hogy a higiéniai termékekben megkötött vérben hamar el tudnak szaporodni a kórokozók, amelyek tamponhasználat esetén akár a méhüregbe is feljuthatnak, és fertőzést okozhatnak. A betétek miatt pedig helyi gyulladás és bőrirritáció alakulhat ki. E termékek gyakori cseréje mellett az előzetes és utólagos kézmosás is elengedhetetlen – hívta fel a figyelmet a szakorvos. Keresztúri Attilától megtudtuk, a szegedi női klinikán ritkák a higiéniai termékek helytelen használatából adódó megbetegedések, így – a szabályok betartásával – a rettegett toxikus sokk szindróma sem fenyeget, amely a staphilococcus baktérium elterjedésével válthat ki lázas, akár halált okozó reakciót.

Arra, hogy a fenti szabályokat elsajátítsák a serdülő lányok, az édesanya komoly befolyással lehet. – Fontos, hogy még az első menstruáció előtt megtörténjen az egészségügyi felvilágosítás – tette hozzá az egyetemi docens. – Ne érje meglepetésként, sőt sokkoló élményként a lányokat az első vérzésük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a gyerekkori barát - őt gyanúsítják a 22 éves Vivien meggyilkolásával

A nyomozók a bejelentés után a forráskúti ingatlan melléképületében találták meg a fiatal anyuka holttestét - egy 2 éves kisfia volt. B. Lászlót őrizetbe vették. Tovább olvasom