Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Tiszaszigeten este hat órától reggel nyolcig se ki, se be

Tiszasziget - Öt, utasokkal teli személygépkocsit fordított vissza szombat este a szerb rendőr a tiszaszigeti magyar–szerb határátkelőhelyen. Az utasok hiába próbáltak meg mindent, a reggel nyolctól este hatig nyitva tartó határon a sorompó másnap reggel nyolcig leeresztve maradt.
Tiszasziget, magyar–szerb határ, szombat este hat óra. A magyar határrendész egy perccel korábban elindult a „kimenő" oldal sorompója felé, pontban hat órakor egy távirányítóval leengedte a „kiutat" elzáró sorompót. Magyar oldalon egyébként nincs kilépni akaró jármű vagy gyalogos, azaz a leeresztett sorompó senkit nem kényszerít megállásra. A másik, a szerb oldalon hatkor szintén bezár a határ. Ott a sorompó öt, Magyarországra belépni akaró, utasokkal teli személygépkocsi előtt ereszkedik le. Hiába álltak már ott hat óra előtt, a szerb határrendészek szíve nem esik meg rajtuk, visszafordítják őket.

A szombat este Magyarország területére Tiszaszigetnél belépő utolsó személygépkocsi vezetője szerb állampolgár.
– Negyedórával korában álltam meg, és épphogy átcsúsztam – mondja tört magyarsággal a kikindai rendszámú Zastava ablakán kikönyökölve Dragan.

Hat órakor még vagy háromtucatnyi személygépkocsi áll a senki földjén orral Magyarország felé. 20-30 percet kell várniuk, hogy beléphessenek Magyarországra. A többség nyugodt, hisz itt még mindig jobb, mint Röszkénél 4-5 órát várni. Ráadásul a határátkelőhely területe gondozott, nincs szemét, és senkinek a fejében nem fordul meg, hogy vécé helyett az út menti árokban vagy bokorban végezze el a „dolgait".

Szerencséjük volt, hat előtt becsúsztak a senki földjére. Fotó: Schmidt Andrea
Szerencséjük volt, hat előtt becsúsztak a senki földjére. Fotó: Schmidt Andrea

Sántha Ferenc feleségével és a néhány méterrel mögöttük álló Fülöp Mihályék a görög tengerparttól tartanak haza, Dabasra és Biharkeresztesre. Sántháék „kifelé" négy órát várakoztak Röszkénél, visszafelé meg sem fordult a fejükben, hogy ugyanazon az úton jöjjenek.

Fülöpék viszont ugyanúgy, mint kilépéskor, ezúttal is Röszkét választották. De módosítottak. Horgosnál, a kanizsai elágazásnál álltak be az 5 kilométer hosszú sor végére, majd villámgyorsan elindultak Kanizsán át Tiszaszigetre.
– Nem tudtuk, hogy ez a határ csak hatig van nyitva – mondja Fülöpné, amikor megjegyzem, jól kiszámították, a görög tengerpartról indulva épphogy nyitva találták a határt. – Mázlink van!

Röszke: belépés 4-5 óra után

Szombaton és vasárnap 4-5 órát kellett várakozniuk a Magyarországra belépőknek a röszkei magyar–szerb határátkelőhelyen. A kilépő forgalom folyamatos volt.

– Most szerencsénk volt, de már kétszer jártam úgy, hogy a szerbek hat órakor lecsukták előttünk a sorompót, és a túloldalon ragadtunk – mondja a szegedi Kádár László, aki feleségével együtt rendszeresen használja a tiszaszigeti átkelőt, általában rokonokat látogatnak.

Sándor Tímea gyalog megy át a határon, magyarkanizsai rokonokhoz igyekszik, a férje hozta idáig. A többséghez hasonlóan ő is gyakran használja ezt a határátkelőt.

A szerb oldal már hat óra után néhány perccel elnéptelenedett, a magyar oldalt fél hétkor hagyja el az utolsó kocsi, a fentebb említett zastavás. Nyitás 14 óra múlva, reggel nyolckor.

Lovak a motortérben?

– Mit gondol, lovakat rejtettem el a motortérben!? – csattan fel egy autó vezetője – mint később kiderül, a szegedi Bukovec Áron –, amikor a vámos egyébként udvariasan arra kéri, nyissa ki a csomagtartót és a motorházat. A férfi azt mondja, azért „akadt" ki, és azért veszekedett a határon, mert a határrendész húsz percig vizsgálta hármójuk útlevelét és a személygépkocsijuk papírjait, amiket újból elkért tőlük. A férfi nem érti, miért nincs könnyített ellenőrzés, szerinte a schengeni határon sem lenne muszáj az összes belépő utasnak és járműnek az adatait „bevinni" a központi adatbázisba, ami tulajdonképpen a várakozást okozza.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. joy 2008. augusztus 19. 20:31
  „[26]mnx!
  DE!
  Nagyon is!
  1973-75-ös éveket írtuk.
  Már kevéssé hurcolták meg azokat, akik "eltévedtek", de azt a határőrt, akinél kimentek kegyetlenül megtépázták! Szerencséje volt, ha megúszta a futkosót!

  Azért, ha még 1* elolvasod azt az írásomat, jól kiveheted belőle a véleményemet!
  (Ha hiszed, ha nem: 69-72 között voltam DöDöRöben. Egyik beszélgetés alat fölvetődött, hogy azért nem lehet kinyitni a határokat, mert akkor kiürülne az NDK.
  Én azt mondtam:"Meglátjátok, egyszer leomlik a fal, kinyílnak a határok, és először mindenki kirohan, azután napokon belül hazatér, mert mindenütt jó, de legjobb otthon!"
  És 19889-90 bebizonyította, hogy igazam volt!)”
 • 27. Igazságot Magyarországnak!!! 2008. augusztus 19. 08:00
  „Ez a határátkelő is csak a galád trianoni "béke"diktátum miatt kellett, a magyar adófizetők pénzén, hogy a szétszakított családok és barátok találkozhassanak egyáltalán egymással. Szégyen, gyalázat hogy az okokról mindig csak hallgat a sajtó!!!”
 • 26. mnx "joy"-nak! (Fontos!!) 2008. augusztus 19. 01:00
  „"......csak a büdös eletben vissza ne jöjjön!".
  Ugye,es remelem Kedves "joy", ezt nem gondoltad komolyan?!”
 • 25. mnx 2008. augusztus 19. 00:36
  „"joy"-nak.
  Kedves "joy"!
  Valahogy az az erzesem,nem ertettel meg.
  En is hatarör voltam Röszken (FEP-es) a 70-es evek közepen.”
 • 24. joy 2008. augusztus 19. 00:12
  „Határsértők Tiszaszigetnél

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hatarsertok_tiszaszigetnel/2067553/

  Forrás: DÉMON.

  Ők is 24 órán át nyitott határt akarnak!”
 • 23. joy 2008. augusztus 18. 23:54
  „:o)
  Gratula!
  Akik akkoriban szolgáltunk arra, volt egy /nem hivatalos/ mondásunk:
  "Menjen Isten hírével, csak a büdös életben vissza ne jöjjön!"

  Lám, alig telt el 15 év, és már könnyen lehetett menni, majd még 5 év és boldogan szétszedtük azt a vasfüggönyt, amire egykor magunk vigyáztunk!

  Ma meg már lám, hogy visítanak, akik Rókabecsesnél, a heklyi lakosoknak nyitott kishatárforgalmi átkelőn nehezményezik, hogy nem áll a nemzetközi nyaraló-túrizmus rendelkezésére.
  Azt azért meghallgatnám, mit szólna Julcsi néni, ha még éjfélkor is zúgnának az ablaka alatt a túristák autói!!!”
 • 22. mnx 2008. augusztus 18. 23:13
  „A 70-es evekben:
  1 civiljarör allt a Hintalonal.
  2.-ik civiljarör Szöregen,a Malomnal.
  3.-k egyenruhas hatarör a ket vasut között Ujszentivan fele.
  4.-ik civil jarör felszallt a buszra Tiszasziget elsö buszmagalloban.
  5.-ik egyenruhas hatarör allt a Tervar fele vezetö uton.
  6.-ik hatarör közvetlenül a hatar elött.
  Nekem megis sikerült.
  1979-ota az USA-ban elek.
  Csak megjegyzes arra,hogy 18-08-ig se ki,se be!
  Akkoriban 24-oran keresztül:"seki.se be"volt!!”
 • 21. Dagmar 2008. augusztus 18. 21:01
  „Ugyan Joy!
  Te sajnos nem ismered sajátjaidat,de hiszel a reklámban!”
 • 20. joy 2008. augusztus 18. 19:59
  „{17} zumrimlim!
  Olvass gondosabban.
  Az, hogy ismerem a dörgést, nem jelenti, hogy ott dolgozok!
  Kívülről nézők érzéseit is ismerem, mert én is sokat utaztam különböző határokon át, tudom, milyen a látszat.
  Ezért nem varrok rá gombot, mert nincs mire, érzések, érzelmek nem anyagiak!”
 • 19. Rs 2008. augusztus 18. 19:43
  „Nem mindegy ki nyittatta? Magyarország nem elzárt terület, - ha jól tudom, ki és bejárás van rajta a határátkelőkön. Ez a határ a magyar és a szerb állampolároknak van, fontos lenne, hogy csúcsidőben is át lehesen rajta menni, 18 után is ha erre van szükség, ennek e feladatnak a megoldásán valakinek dolgozni kellene. Igenis volt olyan eset, amit az előttem szólók egyike leírt, hogy a szerb átengedett, és röhögve néze ahogy a magyarok bánnak a saját polgáraikkal- az autók rendszáma alapján, döntöttük el ki hova tartozik. Amikor megkérdezték tőlük, mi van kint azt mondták- Ovi su njihovi. (Ezek az ővéik) És bizony a magyar vissazfordította a magyar autókat, (feltételezem azokban magyar állapolgárok ülnek) a szerb oldalra, hogy menjenek Röszkének, csak azokat fogadták el, akik meghaladták a piros vonalat. Ez történik a mi adófizetőinkkel, polgárainkal, röhej tárgyai vagyunk a határ nyitvatartása miatt.
  Olyan esetem is volt, hogy két gyerekkel a két határ között ért a délután négy óra, nem akartam visszafordulni, azt mondtam, leteszem az autót, a határőrök majd vigyáznak rá, mi pedig besétálunk Tiszaszigetre. Ekkor viszont rendes volt a személyzet, gyorsított eljárással lekezelték a kér sorompó közt ragadtakat. A helyzet kezelőinek illene tudni, hogy igény lenne egy legalább 12 órás átkelőre, mert a röszkei egyre zsúfoltabb és a mi mozgásterünk korlátozva van. Tisztelettel mindenki felé, egy sokszor utazó”
 • 18. joy 2008. augusztus 18. 18:59
  „[15]ja!
  Jaja.
  Járj utána, kik, mikor, miért nyittaták Tiszaszigeten a határátkelőt!
  A helyi lakosok, polgármestereik aktivizálásával, maguknak, hogy ne kelljen hokat kerülniök!
  És nem csak ez az egyetlen hasonlóan megnyitott határátkelő üzemel a környező országokkal.”
 • 17. zumrimlim 2008. augusztus 18. 18:59
  „Joy!

  Szolgálatban is van időd internyetezni?
  Az a kérdésem, hogy este nincs ott senki a határátkelőn? Ha vannak, és csak 2-3fővel kellene többet alkalmazni, akkor miért nem tartotok nyitva egész nap? Egyébként jártam úgy az elmúlt hétvégék egyikén, hogy a sor Gyálán volt bent, mert az egy magyar vámos vette magának a fáradtságot és 10 percenként engedett be egy autót...
  Erre varjál gombot...”
 • 16. joy 2008. augusztus 18. 18:54
  „Dagmar!
  Bizonyítsd be. hogy szerbia felé bárkit visszaküldtek 18:01-kor a magyarok /és azokat beengedték 18:05-kor!
  Erősen kételkedek írásod igazában!
  A Szerb 18:00:00-kor lebaffa a sorompót, bezárja az ajtót, és eltűnik haza.
  Le se sz.rja, ragad-e valaki a két sorompó között!”
 • 15. ja 2008. augusztus 18. 18:07
  „Huuuuuu, ennyi hozzáértő ember! Gondolom ki van írva mikor s hogyan lehet a határon átmenni.Nem hinném,hogy az ott lakók vagy a környéken élők részére épült az átkelő.A határátkelők részére!!!Ha meg ellenőriznek,hát istenem erről szól.........”
 • 14. dagmar 2008. augusztus 18. 17:47
  „A cikkben az volt hogy a szerb nem engedte ki,a magyar pedig alig várta hogy még azt a pár kocsit lekezelje.(Nem egyszer fordított már vissza a magyar szerv 1801-kor a senkiföldjéről.Uraim záróra és mehettünk Röszkére a szerb meg a vállát vonogatta és azt mondta : A tieid)Ne fényezzük már a magyar szerveket, hanem éljünk át pár megalázatást amit csinálnak velünk a határon és utánna nyilatkozzunk.”
 • 13. én tudom 2008. augusztus 18. 16:49
  „Oda kellett volna adni az "ajándékot" mint minden határátkelőn, bármilyen nemzetiségű ellenőrnek.
  Ők, és még nagyon sokan ebben a(l)l világban élnek.

  Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.”
 • 12. kukorékúúúú 2008. augusztus 18. 16:07
  „Dagmar, nem egy cikket olvastunk? Szombat este ez volt! A cikkben benne van, hogy szombat este a magyar oldalon senki nem volt, amott meg több autó állt, őket a szerbek nem engedték be. Akkor most ennek a fordítottját kellett volna megírni?
  Istenem!”
 • 11. joy 2008. augusztus 18. 16:00
  „"...Röszke - Tegnap éjszaka a röszkei határátkelőhelyen egy belga honosságú gépjárműben megbújt török állampolgárt fogtak a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség határrendészei..."

  Ezért kell minden járművet rendesen ellenőrizni a magyar-schengeni határszakaszokon!
  Köszönjétek a bűnöző polgártársainknak!


  (Fecó1970)!
  A ti9szaszigetieknek nyílt ott 6árátkelőhely! Nem a vendégmunkások, délen nyaralók ezreinek, hanem a közelben, a határ mentén lakó rokoncsaládoknak, akik gyakorta nap-mint-nap reggel jönnek-mennek, este mennek-jönnek!
  Nekik mindennapi életükhöz kell az az átkelő nem úgy, mint a hobbiutazóknak, vagy az évente 2-3* hazautazó-cuccoló vendégmunkásoknak!

  Arról meg ne álmodozzon senki, hogy valaha is a szerb határőr ténykedését bárki befolyásol6ja bármiféle szerződéssel!
  Ők bizony pontosan azt teszik, amit "utas" a [7]-esében leírt!
  Tudom, mert ´973-ban pár évig ott stempliztem mint SUK!
  Fecó, valszeg te akkor voltál 3 éves!
  A mai helyszínről, eljárási rendről fogalmad sincs, -a régiről pláne!- akkora dinkaságot írtál a két 6ár között!

  Üzenet más okostojfejnek:
  Válaszolj erre a kérdésre!
  Ha a szerb 18:00:00-kor bezárja a határt, miért kellene a magyar szervnek 18:00:01-kor bárkit is kiengednie?”
 • 10. Fecó1970 2008. augusztus 18. 14:37
  „Ezért kell nekünk az Európai Unió. Kétoldalú megállapodással rendezhető dolgokat képtelenek vagyunk megoldani, ld. hogy például a szerb határőr ne zárja le a határt addig, amíg belépő autós van (hogy a határátkelő mért nem 24 órán át üzemel, azt nem is kérdezem). Ha nem lenne az Unió, Szlovákia és Ausztria felé is ugyanez lenne, mert ez a régió nyugati segítség nélkül nem fog soha semmire se menni. Még szerencse, hogy reggel 8-ig nem ragadtak az átkelők a két határ közt, én igazából ezt a poént vártam.”
 • 9. ásotthalom 2008. augusztus 18. 12:32
  „Elképesztő állapotok vannak a határon. A sóhereknek meg vegyék tudomásul, nem a szerbeknek építünk Ásotthalmon, hanem magunktnak átkelőt!!!!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi telt ház a szegedi fesztiválokon

Szeged - Evés az újszegedi ligetben, italozás a Mars téren – így nézhetett ki sokak fesztiválútiterve a hét végén Szegeden. Tovább olvasom