Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Tiszavirágok között gyógyulnak majd a szegediek

Szeged – Tágas terek, hatalmas üvegfelületek, barátságos színek és növények mindenhol. Ilyen kép fogadja majd a jövőre nyíló új, 265 ágyas klinikai tömbbe érkezőket. A jövő kórházában kétágyas, úgynevezett hotel jellegű szobákban gyógyulhatnak az ide költöző 11 osztály betegei, de az ambulanciákon sem kell majd sötét, keskeny folyosókon tolongani. A műszaki átadás már befejeződött, hamarosan már csak a berendezés és az orvostechnológiai eszközök beszállítása lesz hátra.
Elkészült az új, 265 ágyas klinikai tömb épülete – jövő év elejére várhatóan befejeződnek a hatósági ellenőrzések is. A 21 500 négyzetméteres, öt szintes épületet tegnap mi is bejárhattuk. Az SBO után most az Új Klinika másik végében lévő szárnyról is kiderült: végre nem csak az amerikai sorozatokban láthatunk majd modern egészségügyi intézményt.

Gyakorlatilag kész az új klinika. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az épület uralkodó színe belül a zöld, fehérrel és szürkével kombinálva azonban ez távolról sem idézi meg a régi kórházi csempék és festett falak hangulatát. Hatalmas terek és rengeteg üveg – ez jellemzi az építészeti stílust. Ahogy Szőkedencsi Géza vezető tervező fogalmazott: szerették volna, ha a sötét, szűk folyosókon tolongó, várakozó betegek képe, mely eddig eszünkbe jutott a magyar egészségügyről, a múlté lenne.

A hatalmas aulában, ahová a bejárat vezet, az üveg plafon mellett alulról megvilágított tükrök biztosítják a megfelelő fénymennyiséget. Innen lehet kimenni a kertkapcsolatos teraszra is. Zöld felülettel azonban szinte mindenhol lehet találkozni, hiszen a tetők nagy részét is beültették. – Azt szerettük volna, ha akárhol kinéznek az épületből, szép látvány fogadná a betegeket és a dolgozókat is – mesélte a vezető tervező.

Az Új Klinikát is felújítják 2 milliárdból

Október 31-én jelentették be, hogy a Pécsi Tudományegyetem, valamint a kaposvári és nyíregyházi egészségügyi intézmények mellett a Szegedi Tudományegyetem beruházását is uniós nagyprojektre nyújtották be. A beruházás tehát nem ér véget az új klinikai tömb elkészültével. Több mint 2 milliárd forintból a két új épületrész közé ékelődött Új Klinikát is felújítják. A 410 ágyas komplexum tűzvédelmi, elektromos és műszaki berendezései ugyanis már nem képviselik megfelelően a kor színvonalát. Az épületegyüttes várhatóan 2015 végére lesz kész teljesen.

Szintén az otthonosság jegyében mintás minden üvegfelület, illetve a kórtermek falai is. A tiszavirág motívumát választották, ez köszön vissza mindenhonnan. Nem mindennapi megoldásként pedig még a műtőkben is egy-egy hatalmas színes kép van a falon, sőt ablak is van – természetesen csupán a steril folyosóra, ahonnan azonban kilátni az udvarra – hogy az egész nap itt operáló orvosok se veszítsék el kapcsolatukat a külvilággal. A stroke megfigyelőt sem véletlenül helyezték az épületet az Új Klinikával összekötő folyosóra: a végig üvegezett falú, tágas tér kellemes környezetet biztosít azoknak, akiknek a gyógyulásához erre a legnagyobb szükség van.

Az új szárnyban nem lesznek zsúfolt kórtermek sem: a kétágyas szobákhoz – melyek a folyosókkal harmonizálva a harmadik szinten citrom, a negyediken narancssárga színűek – külön vizesblokk tartozik. Egyfajta garzonlakásra emlékeztetnek, ahol a kis előtér még arról is gondoskodik, hogy a külső zajokat szinte teljesen ki lehessen zárni.

Rovó István, a SZTE műszaki főigazgató helyettese elmondta: az 1300 tonna betonacélból és 11 ezer köbméter betonból épített épület a legmodernebb technológiával épült. Hőszivattyúval, modern árnyékolástechnikával jelentős energiát tudnak majd megtakarítani, üzemeltetése azonban így is nagyjából napi 1 millió forintba kerül majd.

A 11 egészségügyi osztályt, valamint 30 kapcsolódó ambuláns rendelőt és 8 panelműtőt befogadó intézményben mostantól ütemezetten megkezdődik az orvostechnológiai műszerek telepítése. A beköltözés folyamatos lesz, elsőként a műtők kezdenek majd meg működni, kiszolgálva az Új Klinikát, amíg az ottani műtőket is átépítik.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Rubicon 2013. november 06. 20:20
  „Az előtér zöld kockamintázata borzasztó, ebben nem gyógyulni, csak idegbajt kapni lehet.”
 • 30. agytröszt 2013. november 06. 17:55
  „De orvos is legyen!!!!!!!!!!”
 • 29. lukrecia 2013. november 06. 12:41
  „Kivulrol letisztult giccsmentes nagyon szepnek tartom. Belulrol egyenlore sajnos nem tulzottan nyerte el a tetszesemet.
  Osszessegeben a Traumatologia es annak ambulans reszlegenek gyorsabb betegkozpontubb alkalmazasat varnam. Remelem sokat nem kell ehhez az intezmenyhez fordulnom, es szivesebben maradok csak passziv OEP befizeto a nagykozosbe, egeszsegesen.”
 • 28. ugyanmé 2013. november 06. 09:23
  „25. Lehiggadt: Szerintem megnyugodhatsz. Egy ekkora házat már megterveznek építészek és statikusok is. ;)
  A két beruházást meg szerintem nem érdemes összehasonlítani. Mint ha a Mercedes gyárat akarnád összevetni egy sufni tuning műhellyel.”
 • 27. geza 2013. november 06. 08:17
  „#6 Gondolom a padlónál a tisztíthatóságot is figyelembe kell venni, fertőtlenítést, stb...
  Amúgy meg, szép lett de soha nem akarom látni :D”
 • 26. queenmargareth1 2013. november 06. 06:58
  „24. öreganyó 2013.11.05. 23:47 ezt még nem hallottam, azt igen, hogy nem egy öngyilkosság volt, de anno pszichiátria, neurológia klinika lett volna, akkor erre miért nem figyeltek?na, mindegy, én szerettem:)”
 • 25. Lehiggadt 2013. november 06. 06:10
  „Én a nagy lapos üvegtető miatt aggódom, hogy megfelelően van-e méretezve egy kiadós havazás utáni esőre?
  Ha nem elég jó hőszigetelésű, akkor gáz!
  Ha viszont jó hőszigetelésű, akkor megmarad rajta a hó, a jég, és ha arra eső jön, akkor jajjj...!
  Ne legyen igazam!
  A tetőtéri kertet is értetlenül nézem! Én jártam a parkolóház tetején (a Honvéd tér mellett) Háááát ??? Az minden volt, csak nem kert... Pedig ott laknak is! De a klinika tetején?”
 • 24. öreganyó 2013. november 05. 23:47
  „Legyen elég orvos, és nővér az ellátásra! Talán az anyagi is meg lesz. A klinikai forgódísz működését állítólag azért
  nem működtetik, mert a hosszadalmas nézéssel vonz a mélység. Sajnos nem egy beteg lett is öngyilkos.
  VIP betegekre sajnos mind több klinikának szüksége is van az anyagiak miatt.
  A nagy betegeknek bizony lehangoló lehet a kérész életű tiszavirágot nézni.”
 • 23. ugyanmé 2013. november 05. 23:37
  „Mindenképpen ötletes és jelképes ez a tiszavirág a körteremben. A betegben felmerül a kérdés, hogy képes lesz-e túlélni egy tiszavirágot, vagy ő is meghal pár óra alatt?”
 • 22. kormoska 2013. november 05. 21:39
  „"Tiszavirágok között gyógyulnak majd a szegediek"

  Hát azok biztosan akik pozíciójukból fakadóan ide kerülnek(politikusok,városi cégvezetők stb),a többiek meg majd sorsolás(vagy boríték) útján kerülhetnek be.
  Ráadásul a szegediek nagyobb része a II.kórházhoz tartozik,oda viszik ha baj van.
  Az"újklinikára"eddig is elsősorban a szeged környékieket vitték....

  Emellett nekem mind a külső,mind a belső design tetszik.Jövőbe mutató,modern de mégis otthonosnak mondható,elismerésem a tervezőknek!”
 • 21. queenmargareth1 2013. november 05. 21:24
  „20:(igen az I-es bel-en tuti így van...valószínű, hogy a pénzesek kerülnek oda, de ez evidens.”
 • 20. ossian33 2013. november 05. 20:39
  „Két ágyas szobához külön vizes blokk? A régi új klinikán 40 betegre jut 1 férfi és egy női vc, 1-1 fürdőhelyiség, közös bejárattal... Az állapotáról nem is beszélve.
  És Tb finanszírozott betegek is bejuthatnak ebbe az új szárnyba, vagy csak fizetősök?”
 • 19. vmagdi 2013. november 05. 20:36
  „ágy melletti trezorok?”
 • 18. vmagdi 2013. november 05. 20:31
  „a régi új klinikán is van az forgódísz, csak nincs áram működtetni :)”
 • 17. kukachuszar 2013. november 05. 19:23
  „Egyszerűnek, szépnek tűnik így a képek alapján. A praktikusságát pedig a gyakorlat mutatja meg. Örüljünk mi szegediek hogy egy ilyen egészségügyi intézménnyel gyarapodott városunk. Az örömben azért egy kis keserűség is vegyül, mégpedig sajnos a régi újklinikán kívül a többi klinikai tömb marad olyan lepusztult, hogy már emberi ott tartózkodásra sem igazán alkalmas, nem hogy gyógyulásra. lásd bőrgyógyászati klinika, I. belgyógyászati klinika, szemészet. Ezek mostohagyerekek az egyetem számára, évek óta nem áldoztak felújításukra. Hullanak a csempék, vakolatok, penészednek a falak, beáznak a tetők, a csukott ablakok résein egy kisebb denevér is berepül. Ez azért egy kicsit beárnyékolja az örömömet.”
 • 16. queenmargareth1 2013. november 05. 18:59
  „Egyszerűen csodaszép!Modern, a színek fantasztikusak, de azért remélem, csak azért kerülök oda, hogy kíváncsiságból megnézzem.
  Gratulálok!Büszkék lehetünk rá!”
 • 15. Rubicon 2013. november 05. 18:44
  „Meleg szinekkel talán barátságosabb lenne órákig várakozni a szűk, alacsony folyosókon.”
 • 14. szgd-i 2013. november 05. 18:34
  „Pár gondolat a beruházáshoz:
  - egy modern kórház bárhogy is nézzük mindig kocka lesz :) ez az építészeti sajátosság, nem kell csoda ként beállítani azért a kétágyas hotel szolgáltatás jellegű kórtermeket. Ez a mai világban a kórházépítésekkor a minimum elvárás!
  -Botka elvtárs mintha nem 265 ágyal kampányolt volna, ismerős ez a maszopra és ősére, a megalomániás fogalmazás mód :P
  - sosem a főleg pályázati pénzből való fel-, meg építésen van a hangsúly az ilyen beruházásokon, hanem majd az üzemeltetés a sarkalatos kérdés szerintem, lesz-e pénz a tervek szerinti üzemeltetésre, fenntartásra, karbantartásra. A tapasztalat azt mutatja mindig ez az érzékeny pont.
  - magyar TB finanszírozott vagy fizetős külföldi betegek kerülnek ezen új ágyakba?
  Összességében persze örvendetes a bővítés, modernizálás mindannyiunk gyógyulására!”
 • 13. tol 2013. november 05. 18:34
  „tizenegyeske, te teljesen el vagy tévedve az " inkább erre, mint focipályára" c. dumáddal. Hidd el nekem!”
 • 12. tol 2013. november 05. 18:31
  „nagyon szép történet. Most már csak azt a számot írjátok meg légyszi, hány helyiséget hagytak a bölcs tervezök az orvostanhallgatók oktatására-ellátására?! Nagyjából ötször kérdeztem ezt meg az építkezés híradásai során, de még egyszer sem kaptam választ...Egyáltalán akar/képes valaki reagálni erre a tök egyszerü kérdésre, vagy pedig teljesen feleslegesen tépem a szájamat!?!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Baktónál: újra szabad az út

A töltés után történt a baleset, viszonylag gyorsan eltakarították a roncsokat. Tovább olvasom