Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Több vaddisznó több kukoricát arat

Csongrád megye - A föld sarkára kikötött kutya és az éjjel bömböltetett rádió sem riasztotta el egy Csongrád megyei gazda kukoricásából az enni érkező vaddisznókat. Európa-szerte nő az állomány, a mostani nagyobb kártétel oka mégis inkább az, hogy az aszály miatt az állatok a vadonban nem találtak elég ennivalót.
Tekintélyes, kétmázsás vadkant ejtett el a napokban a Somogy megyei Kéthely határában Schmidt Péter, a Somogyi Hunor Vadásztársaság tagja – adta hírül szerdán a sonline.hu internetes újság. A sportvadász lesből lőtt, amikor a kan egy kukoricásból tartott nappali búvóhelye felé.

Nemrég arról szóltak a hírek, hogy a Balaton melletti nádasokban íjászok lövik az elszaporodott vaddisznókat, hivatalosan, mert kárt okoztak a művelt területeken, a törvény szerint azonban lakott vidéken lőfegyvert nem szabad használni. A vaddisznók állománya Európa-szerte növekszik, függetlenül a vadgazdálkodási szempontoktól. Az origo.hu a Szent István Egyetem Vadvilág-megőrzési Intézete által fönntartott Országos Vadgazdálkodási Adattárra hivatkozott a témáról írt cikkében.

Eszerint 1994-ben 44 ezer, 2000-ben 82 ezer vaddisznó élt Magyarországon, tavaly pedig 100 ezer. Szemethy László vadbiológus, az intézet egyetemi docense úgy nyilatkozott: a gyarapodás oka, hogy ez a faj szapora, nagyon jól alkalmazkodik, szinte bármit elfogyaszt. A sok elhanyagolt kert mellett az erdősítés is kedvez neki. Annyi nagyragadozó – farkas, medve, hiúz – rég nincs nálunk, és az intenzív földművelés miatt nem is lesz már, amennyi hatással lehetne erre a disznóállományra.Vagyis a vadásztársaságok gazdálkodása az egyetlen szabályzó tényező.
Csongrád megyében nem olyan mértékben nő az állomány, mint nyugatabbra, de a Preszner Sándor megyei vadászati főfelügyelőtől kapott táblázat azt bizonyítja, hogy miközben az 1997/98-as vadgazdálkodási évben 50 disznót ejtettek el a megyében szabad területen, 2001/2002-ben már 168-at, 2010/2011-ben pedig 786-ot. Ebben a vadaskerti adatok nem szerepelnek.

– Tényleg nő a vadon élő állomány, ennek szerintem az is az oka, hogy volt három viszonylag enyhe tél, amikor nem pusztultak el a malacok. Az mégse lenne jó, ha azt szűrné le most bárki, hogy túl sok van belőlük – figyelmeztet Dani Zsolt, aki nagyon szereti ezt az állatot. Ásotthalom melletti tanyáján 300 vaddisznót nevel eladásra. – A mi megyénkbe Kelebia felől jött az utóbbi időben több, arra van olyan vadgazdálkodó, aki etette és nem lőtte őket nagyon. Ha egyébként olyan sok lenne, az én vállalkozásom se működne.

A megyei vadászati főfelügyelő is inkább annak tulajdonítja a mostani sok vadkárbejelentést, hogy az aszályos időszak miatt kevesebb kukorica termett, és ebben a kevésben ez a kár fájdalmasabb veszteség. Elvileg el lehet riasztani a disznót zajjal, vadvédő kerítéssel, villanypásztorral, kutyával, de a kipróbált módszerek nem mindig válnak be. – Egy gazdálkodó a föld egyik sarkára kutyát kötött ki, a másik csücskén bekapcsolta éjjelre a rádiót, a két zajforrás között félúton egy sávban mégis letarolták a kukoricáját a disznók – halljuk a főfelügyelőtől. Ez nem csoda, mert az aszály miatt az erdőben nem volt elég lédús takarmány és víz, a disznók ezért húzódtak be az öntözött területekre – a Balaton mellé is –, és az éhség miatt tették félre az óvatosságot. Amint elég csapadék hullik, visszább húzódnak.

Olvasóink írták

 • 11. menyhártzsuzsanna 2012. október 13. 18:10
  „Ez a Rácz Tibi az a Rácz Tibi, aki annó az Athéni Thimón volt a Tragédiában? Majd évekig a "Lila Nyulak" ÁBC-t igazgatta a Klapka-téren?”
 • 10. mediashreck 2012. október 11. 19:03
  „4-ve felhivtam telefonon a Szegedi Nemzeti Szinhazat.

  Valahogy, elkerülte a figyelmemet, ejfel volt.

  Azt mondja nekem a Racz Tibi:
  -...Te tenyleg hülye vagy...?"

  Ugye, a müveszeket meg kell erteni!”
 • 9. mediashreck 2012. október 11. 18:48
  „Szatyi!

  Biztosan összefutottunk a Vigadoban!
  Tudod, en kitöl tanultam meg gitarozni?

  Racz Tibor müveszurtol!
  (nekem Tibi)

  40-eve a szerelmemet ugy hivtak, hogy
  Aranka.

  De, egy taxis is szerette, bemosott nekem a Tothnal.
  A taxis.”
 • 8. szatyi 2012. október 11. 18:09
  „"7. mediashreck 2012.10.11. 16:03 "

  Mivel egyívásúak vagyunk(lehet, hogy -anno- a Vigadóban is összefutottunk), nem szoktunk mi így beszélni egymással!”
 • 7. mediashreck 2012. október 11. 16:03
  „Szatyi!

  Nekem Te ne ugass!

  Különben igazad van!”
 • 6. szatyi 2012. október 11. 15:50
  „Mignon!

  Lehet, hogy Ignotus volt az a "Helvetius"?”
 • 5. seawasp 2012. október 11. 13:49
  „Már megint megszegem a ,,törvényt": ,,a jó kutya nem ugat át a szomszédba!" :-D

  Nekem is ígérték majd 10 éve a házi készítésű kolbászomba illő vaddisznó sonkákat, de már arra gondolok, azért nem hozták a sonkákat, mert élnek a vadak még! Az sem lehetetlen, az ausztrál réteken elefánt nagyságú vaddisznók tombolnak, én meg vehetem a kínaitól a disznó combokat a kolbászunkhoz! :-D”
 • 4. mediashreck 2012. október 11. 13:48
  „2. Gedeon!

  Tetszett a sztorid!

  Ez olyan, mint amikor Helvetius ült a 30-as evekben Pesten a Kavehazban.
  (Ö volt a Nyugat kiadoja)

  Rendelt a pincertöl egy rakot.
  Az ki is hozta, de a rak egy olloja hianyzott!
  Kerdezte Helvetius:
  "-Hol az ollo...?"

  Erre a pincer:

  -"Tudja Szerkesztö ur, a rakok
  harcolnak egymassal, es leharapjak az ollokat."

  Kicsit gondolkodott Helvetius, es mondta:

  -"Akkor hozza ide nekem a gyöztest...!"

  :)))”
 • 3. mediashreck 2012. október 11. 13:40
  „Berlin eszak-nyugati reszeben.
  nagyon elszaporodtak a vaddisznok!
  Ez komoly.
  Spandauban.
  Van ott egy lakasom a Streit Straßen.

  Estenkent ha ott lakom, felek hazamenni!

  Hiszen ezek vadallatok, es meg is tamadhatnak!

  Egyedül soha nem is megyek haza.
  (nöi kiseret nelkül...)

  :)”
 • 2. gedeon 2012. október 11. 13:18
  „Egy srác felnevelt egy kis vadmalacot. Az állat úgy ragaszkodott hozzá, mint egy kutya. Egyszer elmentek vadhajtásra, a haverokkal együtt. A srác lőtt egy vaddisznót, hazafelé a vállára vette és úgy vitte. Mögötte ballagott a saját vaddisznója. A turisták meglepve kérdezték:
  - Mi történik itt?
  Mire a srác:
  - Az egyiket lelőttem, a másik megadta magát.”
 • 1. mediashreck 2012. október 11. 12:58
  „:)))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáznak a panelházakban

Pár nap alatt kihűltek a szigeteletlen panellakások, az árnyékosabb szobákban alig 20 fokot mérnek. Tovább olvasom