Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Többszörös a túljelentkezés a megyei magánóvodákba

Szeged - Az óvónő személye és a pluszfoglalkozások lehetnek szempontok az óvodaválasztásnál. Csongrád megyében az önkormányzati óvodákba minden jelentkezőt fel tudnak venni. Az egyházi és magánóvodákba már nehezebb bekerülni, akad olyan, ahol két-háromszoros a túljelentkezés.
Gombolják be a ruháját, töröljék meg az orrát, vigasztalják meg, ha sír, s főként vigyázzanak rá, és szeressék – sorolta alapvető elvárásait az óvodával kapcsolatban egy szülő. A választék megyeszerte bőséges, önkormányzati, egyházi, alapítványi, azaz magánóvodák várják a kicsiket.

Szentesen talán a belvárosban működő 4 önkormányzati intézmény – a munkahelyek közelsége miatt – a legkedveltebb, de a többi 7-be is bőven van jelentkező. A Kurca-parti város önkormányzati óvodáiban összesen 992 férőhely van, ami elegendő.

Két nagy óvoda 4-4 tagintézményébe vihetik csemetéiket a makóiak. Az Újvárosiba jelenleg 353, míg a Belvárosiba 425 gyerek jár, közel 100 százalékos a kihasználtság. Sarró Ferencné, a Belvárosi óvoda vezetője szerint Makón nincsenek úgynevezett elitóvodák. A szakmai munka vagy a pluszfoglalkozások – náluk kézműveskedés, gyógytestnevelés, néptánc – és az óvónő személye dönt. Minden jelentkezőt fel tudnak venni.

Ebéd a vásárhelyi evangélikus óvodában. Tavaly 23 helyre 40 gyermek jelentkezett. Fotó: Schmidt Andrea
Ebéd a vásárhelyi evangélikus óvodában. Tavaly 23 helyre 40 gyermek jelentkezett.
Fotó: Schmidt Andrea

50 önkormányzati tagóvoda közül választhatnak a szegediek. Összesen 4985 gyerek jár most az intézményekbe, ami 102 százalékos kihasználtságot jelent – mondta Lóczi Tünde, az Óvodák Igazgatóságának vezetője. Várhatóan 1350 gyermek megy iskolába ősszel. Szegeden mintegy 1300 beiratkozóra számítanak. Elsősorban a felvételi körzeteket veszik figyelembe, persze ettől el lehet térni akkor, ha a kiszemelt intézményben még van férőhely. Az igazgató szerint nincs népszerűségi verseny az önkormányzati óvodák között. Mindegyik más pluszt próbál nyújtani. A művészeti neveléstől a mozgásfejlesztésig széles a paletta.


Más a véleménye az óvodák közötti népszerűségről az egyik szegedi magánóvoda tulajdonosának. Szerinte – legalábbis a magánintézmények között – van verseny. Ő saját otthonában, férjével együtt vezeti az óvodát, ahová 10 gyermek jár.

Óvodai beíratkozások

Vásárhelyen március 29-én reggel 8-tól este 6 óráig, 30-án délután 1-től este 6-ig, 31-én reggel 8-tól délután 2-ig, Szentesen március 29-én, 30-án, 31-én reggel 7-től délután 5 óráig, Makón március 31-én és április 1-jén reggel 8-tól délután 4-ig, Szegeden pedig április 20-án és 21-én reggel 8 órától délután 5 óráig írathatják be gyermekeiket a szülők az óvodába.

– Pontosan azért hoztuk létre ezt a pici intézményt, hogy családias légkört biztosítsunk. A 3–5 éveseknek még ez a legfontosabb – magyarázta Martonné Iványi Anna. – A játéknak óriási szerepe van, ezáltal fejlődik a gyerek. Nem hiszem, hogy ilyen életkorban a nyelvtanulásra kell helyezni a hangsúlyt – jegyezte meg Martonné, aki inkább a hagyományokkal ismerteti meg a piciket. Közösen főznek lekvárt, vagy őrlik a búzát a kenyérsütéshez. A lakásóvoda népszerű a szülők körében. A tulajdonos elmondta: előjegyzésük van, és háromszoros túljelentkezésük is volt már.

Telt házas Hódmezővásárhely evangélikus óvodája is. Jelenleg 85 gyerek jár a Zrínyi utcai intézménybe, ahová legutóbb 23 helyre 40-en pályáztak. Benséné Sándor Erzsébet szerint egyre népszerűbbek az egyházi óvodák. Pedig a hozzájuk járó picik és szüleik többsége nincs is megkeresztelve. Úgy vélte: az óvodaválasztásnál a bizalom a leglényegesebb, és az is sokat számít, hogy végig ugyanaz az óvónő foglalkozzon a gyermekkel. Az úszás- vagy az angoloktatás csak másodlagos szempont lehet.

Vásárhelyen 17 önkormányzati óvoda van, amelyekbe 974 gyermek jár, közel 100 százalékos kihasználtsággal működnek. Itt is a körzetek a döntők, de férőhely esetén másik intézménybe is be lehet íratni a gyermeket.

Olvasóink írták

 • 14. gróf 2010. március 18. 14:23
  „13. hozzászólás zenga 2010.03.18. 12:06

  Az szuper, de 3-4 év alatt sok új gyerek és óvónő is érkezhet.

  Biztos jót akarnak a szülök amikor magánoviba járatják a gyereküket...nálunk nem merülhet fel csak az önkormányzati, de kisebb hibáktól eltekintve jó.
  Viszont a 2 gyerek csoportja közt óriási a különbség, először azt hittük húúú de jó, aztán a kisebbik gyerekünk óvónénijénél rájöttünk, hogy amaz nem is annyira szuper.”
 • 13. zenga 2010. március 18. 12:06
  „Végülis tényleg jobb sznob gyerekek közé járni, mint esetleg megtapasztalni, hogy sajnos vannak alul szocializálódott gyerekek is. Semmi esetre nem íratnám magán oviba a gyerekeimet, azt viszont nagyon megnéztem mit választok. Bejött:)”
 • 12. gróf 2010. március 18. 12:06
  „11. hozzászólás darch 2010.03.18. 10:26

  Nem olyan vészes a dolog, nem kell itt rögtön cigózni.
  A gyerekem csoportjában is van egy. 4-5 gyereket megver naponta meg az óvónénit megharapdálja...neki szabad. Nem nagy ügy, ez az iskolai előkészítő, mert ott többen vannak és később szúrnak is.”
 • 11. darch 2010. március 18. 10:26
  „Sokan azért nem merik állami óvodába járatni a gyerekeket, mert féltik az esetlegesen ott fellelhető, erősen alul szocializálódott gyermekektől. Nagy hiba lenne nem számolni ezzel a szemponttal...”
 • 10. Omo 2010. március 17. 20:22
  „Most kérek elnézést, ha én tudom rosszul, de:
  túljelentkezés az óvodában és jelentkezni az óvodába.
  NEM?!
  Magyarul hol van a túljelentkezés? Az óvodában.
  Jelentkezni pedig hová szoktak? Például az óvodába.
  Ma már más szelek fújnak...
  Nem divat a helyesírás sem...”
 • 9. gedeon 2010. március 17. 17:42
  „3. flexsnake
  Előfordult olyan is, de legalább mi tudtunk játszani, nem úgy mint a mai gyerekek (tisztelet a kivételnek). Te biztos "jó" gyerek voltál és téged nagy ívben elkerültek a homokszemek is! :)”
 • 8. pillecukor 2010. március 17. 17:26
  „ezzel nekem sem mondtál egyébként újat, meglep, ugye?!
  ugyanis ugyan az a véleményem erről, mint neked.”
 • 7. cickányzat 2010. március 17. 17:19
  „6. Lehet szocializálódni normál óvodában is.
  A magánt a többség meg sem tudná fizetni.”
 • 6. pillecukor 2010. március 17. 14:44
  „1. hozzászólás gedeon 2010.03.17. 09:36 > pontosan ezt akartam írni én is :-)))
  ........szeressék?? én olyan égedelem rossz gyerek voltam lány létemre, hogy a dadák réme, kb.
  annak idején a sarokba állítottak, tanultam belőle és felnőttem, bár ez ma már alapvető elvárás a szülő
  részérő, hogy azért, mert ő fizet, a gyerek popsija fényes legyen. :-)

  Lehet szocializálódni normál óvodába is.”
 • 5. deszkás 2010. március 17. 11:58
  „Tessék mondani elvitte a cica a kádári időkben épitett ovodákat bölcsödéket?NEM csak egyszerűen bezárták.,azóta is szeretetszolgálat,önkormányzat v valami más működik helyette.Az 1974 körül születetteket hol gondozták?A második Ratkó korszak gyerekei.”
 • 4. jq 2010. március 17. 10:02
  „Bezárni viszont rendkívül egyszerű, hogy ne zavarja a környéken nyíló kaszinót. Így azán nem csoda a 102 %-os kihasználtság (vagyis zsúfoltság)”
 • 3. flexsnake 2010. március 17. 10:01
  „1. és a homokot az arcodba :D”
 • 2. AN 2010. március 17. 09:48
  „Nem tudom, hány éves vagy, de az én időmben azért nem kellett magánóvoda, mert az anyukák fele nem dolgozott, vagy volt otthon egy nagymama.
  Most meg mindenki dolgozik, ráadásul nem lehet egy csoportba 45 gyereket bezsúfolni, mert "előírások" vannak.
  Óvodát, bölcsődét építeni meg baromi drága, és nálunk még nem látták át sem a politikusok, sem a szülők, hogy olcsóbb a gondokat magánóvodákkal megoldani.
  Persze nem úgy, ahogy most megy, hanem szervezett keretek között.”
 • 1. gedeon 2010. március 17. 09:36
  „Bezzeg az én időmben nem volt magánóvoda, mégis felnőttem. Ott is megkaptam a szeretetet és a törődést. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bordányi beruházások

Bordány - Átadták kedden a bordányi védőnői szolgálat új épületét. A 14 millió forintos uniós… Tovább olvasom