Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tócsák és százmilliós károk a földeken

Alig akad a megyében olyan tábla, amelyiknek egy részén ne egybefüggő víztükör csillogna. A belvíz idén is óriási károkat okoz, egyelőre szinte még megbecsülni sem lehet a mértékét. Mindenütt késnek a vetéssel, több ezer hektárt kénytelenek lesznek parlagon hagyni a gazdaságok. Cserjési Lajos, a megyei FM-hivatal növénytermesztési főfelügyelője leszögezte: kifutottunk az időből.
Fotó: Gyenes Kálmán
Minden géppel, eszközzel a földekre vonultak ezekben a napokban a gazdaságok, kihasználva a száraz időt. Jelentős a késés, hiszen a napraforgót, az árpát, a kukoricát már márciusban el kellett volna vetni. Huszár Imre, a vásárhelyi Róna Kft. cégvezetője azt mondta, április végére máskor már mind a háromezer hektáron befejezik a tavasziak vetését – most 500-nál tartanak. Valószínűleg 1500 hektárt nem is tudnak beművelni. A földek ugyanis nagyobbrészt a Tisza–Maros szögben találhatók, ahol a folyók lassú apadásával majd még csak eztán jelenik meg a belvíz.

Az ősszel elvetett búzánál – összesen ugyanis 5300 hektáron gazdálkodnak – sincs ez másképp, ahol megállt a víz, kipusztul a termés. A május időjárása sorsfordító lehet, minden akkor dől majd el, addigra lehet kiszámolni, mekkorák a károk. Ezek mértékét, mint elmaradt hasznot Huszár Imre százmillió forint felettire becsüli egyelőre. Rossz, hogy egy táblát nem lehet egyszerre megművelni, ki kell hagyni azokat a részeket, amelyeken áll a víz és később visszamenni – mondta a cégvezető. Idén kevesebb terem majd mindenből, jóval nagyobb munkával – tette hozzá. Azt hallotta, talán az uniós területalapú támogatást megkapják, vagyis az összes járandóság felét, 20 ezer forintot – ez mérsékli a károkat. (A támogatás alapelve ugyanis az, hogy csak akkor jár, ha beművelik a földet.)

Makón sem sokkal jobb a helyzet: Seres Gyula, a Kossuth Szövetkezet vezetője most attól fél, mi lesz a Marossal. Amennyiben a folyó vízszintje tartósan magas marad, a közelében nem lehet vetni a földeken. Most is küszködik a belvízzel a háromezer hektáron gazdálkodó szövetkezet, a legtöbb víz a Rákos és Makó közötti szakaszon áll. Az elnök szerint a terület legalább tíz százalékán vagy kipusztul az ősszel elvetett kalászos, vagy nem tudják beművelni. Elhatározták, minden erejükkel azon lesznek, hogy akár május végén is vessenek, legfeljebb silókukorica lesz a termésből.

Cserjési Lajos, a megyei FM-hivatal növénytermesztési főfelügyelője leszögezte: kifutottunk az időből, az árpát, kukoricát, napraforgót már rég el kellett volna vetni. Becslései szerint a 100 ezer hektáron elvetett őszi kalászosok egytizede kipusztul a megyében. Most újabb 100-110 ezer hektárt kellene beművelni, s úgy tűnik, ez legalább 10 ezer hektáron nem sikerülhet. Az időjárás is csak helyenként volt száraz az elmúlt napokban, hiszen a megye több pontján hatalmas zivatarokkal legalább 40 milliméter csapadék hullott. Emiatt még a homokháti földeken is áll a víz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű az új ügyfélhívó

Kulturáltabb és biztonságosabb az ügyintézés a szegedi önkormányzat szociális irodáján, népszerű az… Tovább olvasom