Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Tóth: Igyekszünk több gyereket nemzeni, hogy megállítsuk a tanárok elbocsátását

Szeged - Nyári szünet előtti utolsó közgyűlését tartotta Csongrád megye képviselő-testülete. A zárt ülés keretében intézményvezetőket neveztek ki. A Móra-múzeumot Fogas Ottó vezeti.
Csongrád megyei közgyűlése a nyári szünet előtti ütolsó rendes tanácskozásán zárt ülés kereétben Fogas Ottót nevezte ki a Móra-múzeum élére, mellette további intézményvezetőket is megválasztott. Szintén zárt ülésen határozott arról, hogy Zombori István korábbi múzeumigazgató elleni fegyelmi eljárást megszünteti, hiszen az intézményvezető munkaviszonya időközben megszűnt. A nyílt ülés napirendi pontjait aztán villámgyorsan elfogadták. Részletek percről percre tudósításunkban.

11:48 A közgyűlés végén közérdekű bejelentéssel él Magyar Anna: új fényképes beléptetőrendszert alakítanak ki a megyeházán, ezért arra kéri a képviselőket, a közgyűlés végén álljanak meg egy percre, hogy lefotózzák őket. Dobák Lászlóné pedig a közelgő trianoni évfordulóval kapcsolatban szólalt föl. Véget ért a közgyűlés.

11:44 Gonda János a közgyűlés elején már szóba került felterjesztését ismerteti az M43-as autópályával kapcsolatban. Mindenki megszavazta Gonda felterjesztését.

11:43 A 22-es és a 23-as napirendi pontot is villámgyorsan elfogadták.

11:38 A 21-es napirendi pontot tárgyalják. A bizottságok egyhangúlag támogatták a Tóth Péter képviselői indítványát. "A Délmagyart továbbra is ellenségnek tartjuk, továbbra is hadjáratot indítunk ez ellen a balliberális, hazaáruló lap ellen." Párttársa, Toroczkai "ráemel": "ne támogassunk magánmédiumokat!" 15 igen 0 nem, 1 tartózkodással elfogadták a napirendi pontot.

Fogas Ottó a Móra-múzeum új igazgatója. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

11:37 Már a 18-as napirendi pont jön. Magyar Anna: a vitát megnyitom, a vitát lezárom. Elfgoadták. A 20-as napirendi pont is "így járt."

11:35 A 16-os napirendi pont jön. 15 igen, 1 tartózkodással fogadták el. A 17-es napirendi pontot is gyorsan átvették: 16 igennel elfogadták.

11:33 A 15-ös pontnál járnak. Zakar Péter: "a fenntartó törekvése az, hogy az intézmények között a lehető legrugalmasabb munkamegosztás alakuljon ki." Az előterjesztést 13 igennel 3 tartózkodással elfogadták.

11:31 A 13-as napirendi ponttal folytatják. Egyhangúlag elfogadták, már jön is a 14-es napirendi pont. Ehhez sem szólt hozzá senki, így máris megszavazták: 16 igen, 0 nem és 0 tartózkodással.

11:30 A 12-es napirendi pont következik. Nem volt érdemi hozzászólás, így egyből szavaztak, mindenki igennel voksolt.

11:25 Kovács János is hozzászól: nem összevonás párti, de ez esetben egyetért ezzel, hiszen szerinte az intézményvezetők személye garancia lesz arra, hogy megfelelő kezekben lesznek az iskolák. Ozgyin Mihály is visszautasítja Tarnay Attila szavait. Arra emlékeztet: amikor a Gyurcsány-kormány volt hatalmon, akkor nem hallotta a titkár hangját. Tóth Péter azt jegyzi meg, noha ez a napirendi pont nem tartalmaz létszámleépítéseket a szakszervezeti titkár által említett 16-os viszont igen. Ezt és majd azt sem fogják támogatni. Illetve megígéri tesz az ellen, hogy ez a folyamat megálljon: "igyekszünk minél több gyermeket nemzeni." A határozati javaslatot elfogadták.

Nyári szünet előtti utolsó közgyűlését tartotta Csongrád megye képviselő-testülete. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

11:15 A 11-es napirendi ponttal folytatják. Megszavazták, hogy a Pedagógusok Szakszervezet megyei titkára, Tarnay Attila felszólaljon, aki tiltakozik a napirendi pont ellen, illetve a 16-os napirendi ponttal kapcsolatban is hozzászól, az ellen is tiltakozik. A beiskolázással kapcsolatban azt kéri, ne menjenek szembe az országos törvényjavaslattal ezzel a napirendi pont elfogadásával. Pont most tárgyalja ugyanis a parlament a közoktatási törvény módosítását. Tóth Péter újból kérdez: miért nem lettek összehívva ezekkel kapcsolatban érdekegyeztető tárgyalások? Kovalcsik Andrea felel rá: kidolgoztak egy ügyrendet ezzel kapcsolatban, így a jobbikos politikus nyitott kapukat dönget. Gémes László visszautasítja a szakszervezeti megyei titkár szavait, szerinte ugyanis történtek egyeztetések, tárgyalások.

11:11 A 10-es napirendi pont következik, Zakar Péter tesz kiegészítéseket. Dobák Lászlóné szól hozzá a napirendet. Örül annak, hogy a TEGYESZ-t átveszi az egyházmegye. Ezután 15 igen szavazattal elfogadták a napirendet.

11:09 Gonda János ügyrendi javaslatot tesz, a 19-es napirendi pontot szeretné előrehozni. Elfogadták. Így Magyar Anna megnyitotta, majd lezárta a vitát ezzel kapcsolatban, mivel senki nem kívánt hozzászólni. Majd 16 igennel elfogadták a határozati javaslatot.

11:05 A 9. napirendi ponttal folytatják. A bizottságok támogatják az előterjesztést. Tóth Péter kap szót a napirendi pont kapcsán. Arra kéri a közgyűlést, legközelebb egy kicsit hamarabb kapják meg az előterjesztést, mert nem tudtak időben felkészülni. A javaslatot végül 13 igen és 3 tartózkodás mellett ellenszavazat nélkül elfogadták. A rendelettervezetet is ugyanilyen arányban fogadták el.

11:04 A megyei közgyűlés mindezek után 14 igen 0 nem és 1 tartózkodással megszünteti, hiszen a fegyelmi vizsgálat nem tudja elérni célját, ugyanis időközben felmentették a munkavégzés alól.

Nyári szünet előtti utolsó közgyűlését tartotta Csongrád megye képviselő-testülete. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

10:44 Magyar Anna ismerteti a fegyelmi tanács határozatát. Zombori István a kötelességeit, kötelezettségeit megszegte. A raktár céljára épített Cserje sori raktárbázisban a fenntartó megkérdezés nélkül irodákat alakított ki, külső vegyszerraktárt építtetett, illetve a Móra-múzeumban is létesített irodákat. Zombori nem tájékoztatta a fenntartót ezen munkálatokról a tervezett funkcióváltásról. A közgyűlés nem tudta mérlegelni a raktározási kapacitást, mivel Zombori nem szólt nekik ezekről az átalakításokról, ezt egyébként a korábbi múzeumigazgató is elismerte. A kis összegű szerződéseket Zombori nem egyeztette a fenntartóval. Zombori a tanács szerint kikerülte ezzel a gazdasági és jogi kontrollt is.
A volt múzeumigazgató fedezet nélküli kötelezettségeket is vállalt. Zombori István megsértette a ezzel a költségvetési a megye rendeletét is.
Zombori a 640 millió forint értékű Cserje sori raktárépület garanciális javításait is veszélyeztette. Nem szerezte be ugyanis az építtető KÉSZ Zrt. niylatkozatát arról, hogy az átalakítások veszélyeztetik-e a garancia vállalását. Erről utóbb, de már későn kiderült, hogy nem veszélyeztette a garanciavállalást. A volt múzeumigazgató ezekkel építési bírság kiszabását is kockáztatta.
A Móra-múzeumban kialakított irodákkal kapcsolatban örökségvédelmi engedélyt kellett volna kérnie Zombori Istvánnak, hiszen az épület műemlék. A vizsgálat megállapította, a volt igazgató ezekről nem gondoskodott.
A múzeumigazgató magatartása miatt sorra sérültek az utalványozási, fizetési szabályok is. A fegyelmi tanács kiderítette, a számlákat teljesítésigazolás nélkül fizették ki.
Zombori István az építési munkálatokat sem dokumentálta megfelelően. Elismerte a meghallgatás során, hogy az építők többször is késtek a munkával. Erre akkor is szükség lett volna, ha az építkezés szabálytalanul indult meg. Zombori nem védte elvárható módon az intézmény vagyonát.
Nem készültek műszaki dokumentációk sem a CSerje sori raktár, sem a múzeumi főépület átalakítása kapcsán. AZ építési napló vezetése sem felelt meg az előírásoknak. A megyei hivatal ezekről a szabálytalanságokról nem tudott, csak a belső vizsgálatok után derültek ki ezek a visszaásságok.

10:38 "Büdös van, ki kell nyitni az ablakot!" - hangzik el a teremben. Valóban eléggé elhasználódott a levegő.

10:36 Újra nyílt az ülés.

10:14 Magyar Anna ront ki Toroczkai László (Jobbik) után a zárt ülésről. A tejüveg mögött Zakar Péter alelnök telefonál. A korábban szintén kijött Kovalcsik Andrea is visszament a terembe. Mi lehet odabent?

9:54 Zombori István fegyelmi ügyével folytatódik a közgyűlés. A döntéshozatali eljárás idejére újra zárt lesz az ülés.

9:52 Magyar Anna ismerteti a közgyűlés döntéseit. Fogas Ottót választották a Móra-múzeum igazgatójának, egyhangúlag 19 igen szavazattal. A Boros Sámuel szakközépiskola élére Molnárné Tóth Györgyit, az eddigi megbízott intézményvezetőt választották meg. A Csongrádi Oktatási központot Kiss Attila vezeti ezután. Mindkét intézményvezetőt minden képviselő megszavazta.

9:50 Véget ért a zárt ülés.

Nyári szünet előtti utolsó közgyűlését tartotta Csongrád megye képviselő-testülete. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

9:30 A késve érkező Piri József megy be a Csongrád terembe.

9:12 Kezdődik a napirendi pontok tárgyalása. Magyar Anna zárt ülést rendelt el.

9:06 Tóth Péter jobbikos képviselő az M43-assal kapcsolatban szólal fel. Szeretnék elérni, hogy a Szegedet elkerülő szakasz ingyenessé váljon. Ezzel kapcsolatban Gonda János is felterjesztéssel él; Tóth szerinte ez közös ügye minden képviselőnek, így arra kéri képviselőtársait, írják alá azt az ívet, amelynek segítségével szeretnék elérni az ingyenessé válást.

9:02 Véget ért az éktelen szirénázás. Kiderült, az első emeleten "bolondult meg" az egyik tűzjelző. Kovács János folytatja a hozzászólását, a Zsoldos szakközépiskolával kapcsolatban abban kéri Szirbik Imrét, Szentes polgármesterét, ne úgy kommunikálják a városban kialakult helyzetet, hogy a megye miatt kell iskolát bezárni a településen.

8:53 Mindenki a helyén marad, és reménykedik abban, hogy az éktelen sípolás hamarosan abba marad. Tűzvédelmi szempontból nem éppen szabályos a viselkedésünk... A sziréna kikapcsolásáig Magyar Anna szünetet rendel el.

8:52 Kovács János napirend előtti felszólalását túzriadó szakítja meg.

8:51 A képviselők egyhangúlag elfogadták a napirendet. A 24. napirendi pontot, a fegyelmi ügyet végül nyílt ülésen tárgyalják. Napiren előtti felszólalások következnek.

8:46 Magyar Anna megnyitja az ülést. Megállapítja, hogy határozatképesek.

8:45 Kovalcsik Andrea jegyző "szolgálati közleménye": valaki nyitva hagyta a gépkocsiját a parkolóban. Az nem derült ki, a teremben tartozkodik-e a figyelmetlen sofőr.

8:37 Elnöki biccentés a sajtónak: Magyar Anna is megérkezett.

8:27 Köszöntünk mindenkit a megyeháza Csongrád terméből. Érkeznek a képviselők, lassan elkezdődik a nyári szünet előtti utolsó rendes ülés.

Korábban írtuk

Huszonnégy napirendi pontot szeretne megtárgyalni a fél kilenctől kezdődő nyári szünet előtti utolsó rendes közgyűlésén Csongrád megye választott testülete. A közgyűlés elején zárt ülésen az alábbiakról döntenek:

1. A Boros Sámuel Szakközépiskola, a Csongrádi Oktatási Központ és a Móra Ferenc Múzeum igazgatói (magasabb vezetői) pályázatának elbírálása
2. A Megyeszolgálat Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagjainak megválasztása
3. Csongrád Megye Közigazgatásáért díj
4. Csongrád Megye Egészségügyéért díj odaítélése
5. Csongrád Megyei Alkotói díj odaítélése
6. Címzetes főjegyzői cím adományozása
7. A DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. tagi kölcsön kérelme
8. Mórahalom Város Önkormányzatának területvásárlás iránti kérelme

Azaz rögtön az első napirendi pontban meg lehet Zombori István utóda. Korábban megírtuk, helyére hárman pályáztak. A kilencedik napirendi ponttól aztán nyilvános lesz a közgyűlés egészen a sürgősségi indítvánnyal beadott utolsóig, amit viszont valószínűleg előre fog venni a testület. Ez: Fegyelmi eljárás megyei önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjével szemben
Kiegészítés a „24. Fegyelmi eljárás megyei önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjével szemben"
Kiegészítés a „1. A Boros Sámuel Szakközépiskola, a Csongrádi Oktatási Központ és a Móra Ferenc Múzeum igazgatói (magasabb vezetői) pályázatának elbírálása" tárgyú előterjesztéshez
Kiegészítés a „8. Mórahalom Város Önkormányzatának területvásárlás iránti kérelme" tárgyú előterjesztéshez.

Tartson velünk!

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. saturnus 2011. június 01. 08:37
  „Na mi szokott ugatni ha uszítják a lánc végén?”
 • 64. Stufff 2011. május 29. 21:36
  „Ez döbbenet!
  Hol lehet a regisztrációmat törölni????”
 • 63. Stufff 2011. május 29. 09:02
  „"A Délmagyart továbbra is ellenségnek tartjuk, továbbra is hadjáratot indítunk ez ellen a balliberális, hazaáruló lap ellen."
  Talán tóthnak csípi a szemét a Délmagyar?
  A mi szemünket meg az ő hülyesége csípi!”
 • 62. Csonka László 2011. május 29. 09:01
  „+a 9.képhez, ki-kinek jegyzetel (jelent) ????????????????????????”
 • 61. Csonka László 2011. május 29. 08:57
  „57. bánki 2011.05.29. 07:46 "Hát elképzelhető, de Simitcz úr is ott ücsörög birkapásztor létére." +a "Nyögdíjkegészítése" :D Mszp frakció, maradtak a régi, kipróbált "elvtárak" (anno, párttitkár) !!!!!!!!!”
 • 60. Csonka László 2011. május 29. 08:33
  „Kérdésem Tóth Péterhez !!!!!!!!!! Hölgyekkel beszélt, vagy marad a guminő + Schlossgold !!!!!!!!!”
 • 59. Csonka László 2011. május 29. 08:27
  „15. dblaci 2011.05.27. 14:05 "Toroczkai nem Jobbik tag, listán lett képviselő. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke." +a Zagyva Gy. Gyula !!!!!!!!! Országgyűlési képviselő !!!!!!!!!!”
 • 58. pistimolnar 2011. május 29. 07:53
  „Javaslom Tóth Péternek kezdje a nemzést Bunyós Banyával. Növekedjék az isten állatkertje...”
 • 57. bánki 2011. május 29. 07:46
  „moderálva”
 • 56. saturnus 2011. május 29. 07:38
  „Ez az ember politikai akaratból került oda. Ne csodálkozzon,amikor beköveztkezik a fidesz-KDNP hatalom vesztése és csúfos bulása akkor hátba főbe verve verik ki a tiszavirág életű igazgatói székből megalázva csúffá téve . Köszönheti magyar annának a nyugggernek aki emmelett is van képe felvenni a három milliós össz fizetést.”
 • 55. Mogyoró 2011. május 29. 06:40
  „Csak ne a képviselők szaporodjanak, mert abból csak selejt lesz!”
 • 54. zoltanszabo 2011. május 28. 20:28
  „T. DM. moderátor ! alszol talán ?? a 35. kommentelőt nem törölted ??? nekem 2 hozzászólásomat is kitörőlted !!!!!!!”
 • 53. queenmargareth 2011. május 28. 16:56
  „érdekes, mert én, mint nagyon laikus, pont uezt gondolom.”
 • 52. Tocsonai 2011. május 28. 15:55
  „51. dodoni 2011.05.28. 15:32

  Megrémít és egyben elszomorít.”
 • 51. dodoni 2011. május 28. 15:32
  „Nem értem, hogy a Délmagyar miért ezt a mondatot tartotta fontosnak a cikk címéül adni, de íme a KSH népmozgalmi tájékoztatója.

  http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/nep/nep21103.pdf

  És egy hozzá fűzött gondolatsor baráti körömből:

  "Hát igen! Ha az idei évre várható 80 ezer körüli éves születésszám nem csökkenne tovább (70 éves, születéskor várható átlagos élettartartammal számolva), hosszú távon ez már csak egy 5,6 milliós népesség
  egyszerű reprodukciójához lenne elegendő. De az ismert demográfiai determináltságok következtében elkerülhetetlen a születésszám további jelentős csökkenése és a születettek körén belül az etnikai arányok
  erőteljes eltolódása. És még nem beszéltünk a képzett fiatalok várhatóan tömegessé váló kivándorlásáról."

  Magyarán: ennek a népnek ebben az évszázadban vége lesz.”
 • 50. CID 2011. május 28. 13:33
  „49 : Ez érthető indok. Az ő helyükben, én sem bírnám elviselni magamat józanul.”
 • 49. Tocsonai 2011. május 28. 12:59
  „Még tavaly halottam egy pletykát egy belvárosi ismerősömtől, a Jobbik-Délmagyar konfliktus okáról. A Jobbik nem jelent meg az önkormányzati választások előtti általános össznépi tájékoztatón, arra hivatkozva, hogy nem lettek meghívva. Most jön az érdekes rész, a meghívót elküldte az újság. Csak, hogy állítólag: és ezt nem tudom biztosan, de a pletyka így szól. Éppen a másnaposok című filmet nézték. :D
  És bármerről is nézzük, egyszerűbb egy 100 évesre köpködni, mint bevallani. Bocs, hogy nem mentünk el, de be voltunk ba..va.”
 • 48. Tocsonai 2011. május 28. 12:39
  „Javaslom, hogy induljon Jobboldali spermabank hazánkban! :D Innentől mindenki gondolja tovább, nem akarom moderáltatni magam.”
 • 47. Carlo 2011. május 28. 12:13
  „42 nek
  ugye a cím a mű összefoglalása,
  ez minősíti a kiadót, s ha teszemazt ehhez szólok hozzá, mert érzelmeket vált ki belőlem, azaz az én szubjektív véleményem, amit itt leírhatok... ha csak ki nem moderálnak néha nyom nélkül...
  ezért nem kell "gratulálni", de el lehet olvasni, és egyet lehet érteni vele-vagy nem”
 • 46. CID 2011. május 28. 12:10
  „Arról, nem lehet tudni semmit, hogy Nógrádi milyen területet is akar vásárolni, és mire Mórahalmon ?”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskola nem tud felkészíteni az életre

A diplomások sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a szakmunkások: utóbbiaknak – ha szerencsések – van esélyük elhelyezkedni. Tovább olvasom