Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tovább kéne nyitva tartani és mást árulni?

Szeged - Megszámoltuk: közel 70 bezárt üzlet található a szűken vett szegedi belvárosban. Egy héttel ezelőtt kereskedők tüntettek a városháza előtt, és újra a bérleti díjak csökkentését kérték. Mindenki pezsgő, nyüzsgő belvárost szeretne, de koncepció máig nincs.
– A szegedi belvárosi IKV-s üzletek ügye hosszú idő óta megoldatlan Szegeden: a bérlők jelentős összegeket fordítottak a helyiségekre, ezek ma már „elsüllyedt költségek", érvényesíteni nem tudják – mondta Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára. – Az Árkáddal való versengés sem megoldás számukra, és nem sokat segít, ha több lesz a parkoló, és lejjebb mennek a bérleti díjak – így legfeljebb levegőhöz juthatnak a vállalkozók. Az érdekellentétek rövid távon véleményem szerint áthidalhatatlanok, egy átfogó koncepció kellene, ami végre pontosan definiálná a belváros funkcióját. Ebben a Kisosz partner, a szakma képviseletében szeretne bekapcsolódni a munkába. Mint ahogy részt vettünk nemrégiben azon az önkormányzati fórumon is a kamaránál, amelyen a miskolciak mondták el, hogy csinálják.

Lehangolva - üres üzletek a szegedi belvárosban. Fotó: Arany T. János (képgaléria)

Szegeden nincs belváros-koncepció, a témával kapcsolatban senki sem nyilatkozott az önkormányzat nevében. Egy városmarketinggel foglalkozó szakember név nélkül így fogalmazott: – A belvárosi üzletek még mindig az Árkáddal próbálnak versengeni. Ez nem mehet tovább, az üzleteknek profilt kéne váltaniuk: kézműves jellegű, hazai, kuriózum típusú árura, vagy olyan termékekre, amelyekre van kereslet, és a vásárló nem találja meg őket a bevásárlóközpontban. Ez nem könnyű: a kereskedők a hagyományos profiljukban szereztek 20–30 éves tapasztalatokat.

– Mi a turistaszezonban hétvégeken is nyitva tartunk – reagált a felvetésre Jenei Imre, az Eldorádó tulajdonosa, aki ott volt a legutóbbi tüntetésen is. – Ez újabb költség. Akkor lehetne eredményt elérni, ha egységesen mindenki bevállalja, a város pedig nem büntet bennünket milliós bírsággal, ha eltérünk a bejelentett nyitva tartástól.

Lehangolva - üres üzletek a szegedi belvárosban. Fotó: Arany T. János (képgaléria)

Így csinálják Miskolcon
Pataki Andrea szerint Miskolcon sikerült egy differenciált bérleti konstrukciót kialakítani: a preferált, kézműves, helyi jellegű üzletek bérleti díja alacsonyabb, a díj függ attól, hogy milyen nyitva tartással működnek, és beszámítják a ráfordításokat is. Megírtuk: 2011-ben egyszer már 30 százalékkal csökkentették a bérleti díjakat. Megszereztük a miskolci City-Partner gazdaságfejlesztő klaszter koncepcióját, az anyagot a Miskolci Egyetem Marketing Intézete készítette el: nem kell fizetni a parkolóházban, ha valaki blokkal igazolja a vásárlását. Az üzletek profilt váltanak, helyi termékeket, kuriózumokat árusítanak, mások házhoz szállítást vállalnak, hogy ne szatyrokkal felpakolva sétáljanak a korzón az emberek. Tavasztól őszig szombat–vasárnapi nyitva tartás van, amelyek belvárosi programokhoz, utcai ünnepségekhez kapcsolódnak.

Lehangolva - üres üzletek a szegedi belvárosban. Fotó: Arany T. János (képgaléria)

Váci utca: ráncfelvarrás

Az V. kerület újrafazonírozza a Váci utcát, mivel az elmúlt 10 évben lemaradt a plázákkal folytatott versenyben. A ráncfelvarrás koncepcióját bemutató múlt heti sajtótájékoztatón Puskás András, a kerület alpolgármestere elmondta, az üzletek szervezett csoportba, klaszterbe tömörülve fogalmazzák meg közös fejlesztési javaslataikat, mint ahogy az például a Királyutca-Designutca Klaszter, vagy a VII. kerület romkocsmáit egyesítő Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület esetében történt. A Váci utca „virtuális bevásárlóközpontként" működne, új logóval, ingyen wifivel, a parkolási lehetőségeket is integráló informatikai rendszerrel, és lenne hivatalos bevásárlónap hosszabb nyitvatartási idővel.

Olvasóink írták

130 hozzászólás
 • 130. info 2013. július 26. 17:34
  „Ki a fenét érdekel, hogy németben vagy más országban hogy működik néhány dolog!Más ország, más kultúra, más szokás. Itthon Szegeden, ezt tanuljuk már meg végre itthon kell gondolkozni. Kisebb bérleti díjakat, ne kössék meg a kereskedők kezét, had áruljon amit szeretne és ami belefér a tisztességes kategóriába. Ne öljék meg a vállalkozókat az égig érő adókkal! Örüljenek ha valaki mer vállalkozni! nem áll sorban segélyért! Hely van bőven, lehet ötletelni!Ha valaki pl. olcsó pólókat szeretne árulni, nem kell elvenni a kedvét azzal, hogy nem illik bele a városképbe! -ha a sétáló kisgyermekeseknek játékot és az üzletben bébiételt, hát tessék, próbálja meg mindenki.Lehet olcsó dolgokat is színvonalasan értékesíteni.
  Nem kell mindig pizzasütés-azt otthon is lehet.....nyilván csak én gondolom ilyen egyszerűen?!”
 • 129. azmegszeged 2013. április 25. 23:18
  „128. TELSTAR 2013.04.25. 08:29

  Kettőnk közül te vagy, aki állandóan felesleges beruházásokra buzdítod a népet, én meg igyekszem megvilágítani a realitásokat. Ha te ennek így nevezed, szíved joga, engem nem különösebben zavar. Az már inkább, hogy léteznek ilyen emberek, akik a legtöbb kérdéshez szemellenzősen, dogmatikusan és a valóságra magasról tojva állnak hozzá. Szóval én meg annak örülök, hogy nem vagy döntési pozícióban ezekben a kérdésekben.”
 • 128. TELSTAR 2013. április 25. 08:29
  „Rendben van, elismerem: a német statisztikai adatokkal kapcsolatban tévedtem.

  Annak viszont rendkívül örülök, hogy nem Szegeden élsz. Destruáljál csak odafent.”
 • 127. azmegszeged 2013. április 24. 23:57
  „125. TELSTAR 2013.04.24. 16:19

  A hozzászólásaid alapján eddig se nagyon érdekelt, mit írok. Vagy legalábbis nem sikerült felfognod belőlük semmit. Szinte biztosra vettem, hogy előhozakodsz majd azzal, hol is élek jelenleg. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ennyire szánalmas módon, válaszként miután megcáfoltalak... Az a te nagy bajod, hogy magasról teszel a tényekre, a realitásra.”
 • 126. +36 2013. április 24. 20:31
  „ivivan

  gondolod, h te osztod az észt? úgy is szóltál hozzá valamihez, h ahhoz értettél?”
 • 125. TELSTAR 2013. április 24. 16:19
  „Mint kiderült, az egyik olvtárs egy megkeseredett ember, aki utálja a várost, a másik pedig Bp-ről osztja az észt. Nos innentől kezdve nekem a továbbiakban tök mindegy, miket írnak.”
 • 124. macs 2013. április 24. 15:37
  „110. nobody13,
  honnan jöttek a kedves vendégeid, akik szent borzadállyal nézték a belvárost? Nemrégiben voltam Sopronban, a Szentháromság teret díszkővel burkolták, sajnos a műemlék épületek zöme omlik-romlik. A város tele van osztrákokkal, a magyarok zöme Ausztriában dolgozik.
  Szombathelyen pl. a Fő tér szintén díszkővel borított, igaz nem téglával.”
 • 123. azmegszeged 2013. április 24. 12:40
  „116. TELSTAR 2013.04.24. 09:24

  "A kettőnek semmi köze egymáshoz. Németországban sem München vagy Hamburg a legnagyobb turistacsalogató."

  Ez nem igaz!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Germany#Cities”
 • 122. ivivan 2013. április 24. 12:03
  „"Pl. aki semmihez nem ért, az tökéletesen elvan Szegeden is"

  Szerintem pont ellenkezőleg: Szegeden főleg a képzett munkaerőre van kereslet, mivel az egyetem miatt sok ilyen embereket kereső cég költözött ide.

  "Még sincs munkahely a városban"

  Ezt te mondod - a statisztika szerint jobb a helyzet az országos átlagnál. Te mire alapozod a kijelentésedet?

  "A környező településekből nyilván sokan jönnek be a városba, aztán tovább is állnak sajnos.Az ok ugyanaz:nincs munkahely"

  Érdekes, hogy a többi nagyváros lakossága fogy (kivéve Pest) - mégse olyan rossz Szeged, mint ahogy te beállítod...”
 • 121. szegedivagyok 2013. április 24. 11:22
  „120. ivivan 2013.04.24. 11:03

  Van amiben igazad van. Tényleg van, aki visszajön.Pl. aki semmihez nem ért, az tökéletesen elvan Szegeden is. Ettől még nem lesz élhetőbb a város.

  A költségvetést nem vitatom, de nem is ez a lényeg, hanem a fenntarthatóság.A fejlesztésekkel egyetértek, kellett és más városhoz képest értelmesebb és pontosabb volt a kivitelezés.Még sincs munkahely a városban.

  A lakosságszám egy állapot. A környező településekből nyilván sokan jönnek be a városba, aztán tovább is állnak sajnos.Az ok ugyanaz:nincs munkahely.

  lényeg a lényegben, az alapvető probléma sajnos hosszú évek óta jelen van és csak fokozódik.Ez tény, nem statisztika és számok!”
 • 120. ivivan 2013. április 24. 11:03
  „"hiszen akkor miért van az, hogy nagyon sokan Bp-re költöznek a munka miatt!?"

  Mert azt hiszik, hogy ott kolbászból van a kerítés... Aztán meg költöznek vissza pár évvel később, mert Pesten se találtak jó munkát és még a megélhetés is drágább.

  "Ha valóban olyan jó a helyzet, mint írod, akkor a város kasszája tele lenne bevételle"

  Nem áll rosszul Szeged költségvetése. Az adósság mértéke a bevételekkel összevetve bőven a kezelhetőség határain belül van - ami az utóbbi évek sok fejlesztését figyelembe véve szép eredmény, szerintem.

  És nem azt írtam, hogy jó a helyzet, csak azt, hogy nem rosszabb, mint bárhol az országban.

  "De sajnos elköltözne, és ez a lényeg!"

  Nem mindenki költözik el: Szeged lakossága immár évek óta nő.”
 • 119. szegedivagyok 2013. április 24. 09:58
  „117. ivivan 2013.04.24. 09:29

  félreértés ne essék,imádom Szegedet, de a kommentem lényege az lett volna, hogy éhen lehet halni munkahelyek hiányában.A statisztika számait nem lehet komolyan venni, a számok nem árulják el a valóságot, hiszen akkor miért van az, hogy nagyon sokan Bp-re költöznek a munka miatt!?Ha valóban olyan jó a helyzet, mint írod, akkor a város kasszája tele lenne bevétellel pl. a turizmusból, egyéb adókból, az itt élők nem költöznének el.... De sajnos elköltözne, és ez a lényeg!”
 • 118. TELSTAR 2013. április 24. 09:44
  „Az viszont nagy hiba, hogy itt van nekünk ingyen a Tisza és nem használtuk ki. A partfürdőre ráférne egy alapos tereprendezés, a folyópartot végig szabadstranddá kellene alakítani, és az egykori Tiszagyöngye épületével is kellene valamit kezdeni, szó se róla. (na mindjárt megkapom, hogy micsoda marhaság, blablabla...)
  Én voltam néhányszor Hszoboszlón, annyira nem egy nagy durranás szerintem, mint ahogy a Hortobágy sem. Csak valahogy jobban el tudják adni magukat - na ez az, ami itt nem kóser.”
 • 117. ivivan 2013. április 24. 09:29
  „114. szegedivagyok

  Épp most néztem, hogy Szegeden nem kiemelkedően magas a munkanélküliség - sőt: Szegeden 9% alatt van a munkanélküliség, szemben az országos átlag 10% fölötti értékével. Sőt, ha jól látom, akkor Szegeden 8,9% az érték, Budapesten pedig 9,4%, tehát a szegedi érték, még a Pestinél is jobb! Ennyit arról, hogy "Szegeden valóban sajnos semmi sincs". Ha valaki ilyet ír le a városról, akkor az tényleg költözzön el!

  A városvezetés célja szerintem egy fesztiválváros kiépítése - én ezt is jó ötletnek tartom. Sokan jönnek a mindenféle fesztiválokra gyakran messziről is (például borfesztre Londonból...)”
 • 116. TELSTAR 2013. április 24. 09:24
  „"Szeged a 3. legnagyobb város, ennek ellenére a top 10 turisztikai célpontba sem fér be."

  A kettőnek semmi köze egymáshoz. Németországban sem München vagy Hamburg a legnagyobb turistacsalogató.”
 • 115. ivivan 2013. április 24. 09:11
  „111. +36

  Sajnálom, de ignorálom az olyan hozzászólásokat, amiben kiabálnak... Ha nem tudsz normálisan kommunikálni, akkor inkább ne tedd...”
 • 114. szegedivagyok 2013. április 24. 08:56
  „Egyet kellene tudomásul venni: egy olyan nagy várost mint Szeged átgondolt koncepció alapján kellene vezetni, fejleszteni, amit szakemberek készítenek és egy politikusnak nincs beleszólása.Amíg ez nem változik meg semmi nem fog történni, kár is bárkinek rózsaszín álmokat szövögetnie.

  Szóba került Budapest is.Igenis élhetetlen a főváros.Én 4 éve lakom Pesten, és egyre undorítóbb, mocskos, tele frusztrált, kőbunkó (tisztelet a kivételnek) emberrel, kezelhetetlen közlekedéssel.Felesleges a szórakozási, vásárlási, egyéb szabadidős lehetőségeket sorolgatni, mindezeket a mocsokban kell "élvezni". Ugyanakkor ott van meló, Szegeden valóban sajnos semmi sincs.A szegedi üzletekkel, a belvárossal mindaddig nem történik semmi, amíg a városban élők nem fogyasztanak, mert csórók, hiszen nincs munkahelyük.”
 • 113. TELSTAR 2013. április 24. 08:49
  „A rokkantság miatti frusztráció-érzeten sajnos semmilyen várospolitika nem tud segíteni...”
 • 112. +36 2013. április 24. 08:13
  „103. jen 2013.04.23. 17:35

  MIÉRT NEM MISKOLC? UGYAN NEM SZÉP, NEM JÓ....DE LEGALÁBB KRITIKÁT GYAKOROLVA LEVITTÉK A BÉRLETI DÍJAKAT!

  ITT MEG UGYANOLYAN BAJ VAN MINT OTT DE LEGALÁBB NAGYON DRÁGA??? IGEN.”
 • 111. +36 2013. április 24. 08:09
  „102. ivivan 2013.04.23. 17:03
  NEM BAJ!!! OTT VANNAK . JÓ HELYEN. ODA VALÓ A VENDÉGLÁTÁS AHOL VAN! ezért a Deák F. u. és környéke a szórakoztató negyed amit már leírtam.
  A BEVÁSÁRLÓ UTCÁRA MEG ÜZLETEK VALÓK ÉS NEM BANK, MULTI, KÍNAI, BÁLÁS, ÉS LEFÓLIÁZOTT ABLAKAIK + VENDÉGLÁTÁS
  szép, üzletek kellenek! a székektől már sétálni sem lehet a kirakatok előtt.
  mert kávézó-kávézó-pizzeria-fagyizó-McD előtt a székek sokasága és nem kirakat után másik kirakat...
  ha lehet akkor már ne kérdezz: mi a baj ezekkel! ki kell próbálni. van üres üzlet. ki lehet venni. szabad a pálya.
  EZEK RÉSZBENB AZ OKAI ANNAK, H NEM VONZÓ A BELVÁROS.”
130 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz ikon a Szent Gellért-templomban

A tíz Szeged környéki alkotó munkái egy héten keresztül lesznek láthatók 17 és 18 óra között. Tovább olvasom