Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 29. szombat - Beatrix, Erna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Tovább kéne nyitva tartani és mást árulni?

Tovább kéne nyitva tartani és mást árulni?

Szeged - Megszámoltuk: közel 70 bezárt üzlet található a szűken vett szegedi belvárosban. Egy héttel ezelőtt kereskedők tüntettek a városháza előtt, és újra a bérleti díjak csökkentését kérték. Mindenki pezsgő, nyüzsgő belvárost szeretne, de koncepció máig nincs.

Fekete Klára - 2013.04.22. 05:50
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– A szegedi belvárosi IKV-s üzletek ügye hosszú idő óta megoldatlan Szegeden: a bérlők jelentős összegeket fordítottak a helyiségekre, ezek ma már „elsüllyedt költségek", érvényesíteni nem tudják – mondta Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára. – Az Árkáddal való versengés sem megoldás számukra, és nem sokat segít, ha több lesz a parkoló, és lejjebb mennek a bérleti díjak – így legfeljebb levegőhöz juthatnak a vállalkozók. Az érdekellentétek rövid távon véleményem szerint áthidalhatatlanok, egy átfogó koncepció kellene, ami végre pontosan definiálná a belváros funkcióját. Ebben a Kisosz partner, a szakma képviseletében szeretne bekapcsolódni a munkába. Mint ahogy részt vettünk nemrégiben azon az önkormányzati fórumon is a kamaránál, amelyen a miskolciak mondták el, hogy csinálják.

Lehangolva - üres üzletek a szegedi belvárosban. Fotó: Arany T. János (képgaléria)

Szegeden nincs belváros-koncepció, a témával kapcsolatban senki sem nyilatkozott az önkormányzat nevében. Egy városmarketinggel foglalkozó szakember név nélkül így fogalmazott: – A belvárosi üzletek még mindig az Árkáddal próbálnak versengeni. Ez nem mehet tovább, az üzleteknek profilt kéne váltaniuk: kézműves jellegű, hazai, kuriózum típusú árura, vagy olyan termékekre, amelyekre van kereslet, és a vásárló nem találja meg őket a bevásárlóközpontban. Ez nem könnyű: a kereskedők a hagyományos profiljukban szereztek 20–30 éves tapasztalatokat.

– Mi a turistaszezonban hétvégeken is nyitva tartunk – reagált a felvetésre Jenei Imre, az Eldorádó tulajdonosa, aki ott volt a legutóbbi tüntetésen is. – Ez újabb költség. Akkor lehetne eredményt elérni, ha egységesen mindenki bevállalja, a város pedig nem büntet bennünket milliós bírsággal, ha eltérünk a bejelentett nyitva tartástól.

Lehangolva - üres üzletek a szegedi belvárosban. Fotó: Arany T. János (képgaléria)

Így csinálják Miskolcon
Pataki Andrea szerint Miskolcon sikerült egy differenciált bérleti konstrukciót kialakítani: a preferált, kézműves, helyi jellegű üzletek bérleti díja alacsonyabb, a díj függ attól, hogy milyen nyitva tartással működnek, és beszámítják a ráfordításokat is. Megírtuk: 2011-ben egyszer már 30 százalékkal csökkentették a bérleti díjakat. Megszereztük a miskolci City-Partner gazdaságfejlesztő klaszter koncepcióját, az anyagot a Miskolci Egyetem Marketing Intézete készítette el: nem kell fizetni a parkolóházban, ha valaki blokkal igazolja a vásárlását. Az üzletek profilt váltanak, helyi termékeket, kuriózumokat árusítanak, mások házhoz szállítást vállalnak, hogy ne szatyrokkal felpakolva sétáljanak a korzón az emberek. Tavasztól őszig szombat–vasárnapi nyitva tartás van, amelyek belvárosi programokhoz, utcai ünnepségekhez kapcsolódnak.

Lehangolva - üres üzletek a szegedi belvárosban. Fotó: Arany T. János (képgaléria)

Váci utca: ráncfelvarrás

Az V. kerület újrafazonírozza a Váci utcát, mivel az elmúlt 10 évben lemaradt a plázákkal folytatott versenyben. A ráncfelvarrás koncepcióját bemutató múlt heti sajtótájékoztatón Puskás András, a kerület alpolgármestere elmondta, az üzletek szervezett csoportba, klaszterbe tömörülve fogalmazzák meg közös fejlesztési javaslataikat, mint ahogy az például a Királyutca-Designutca Klaszter, vagy a VII. kerület romkocsmáit egyesítő Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület esetében történt. A Váci utca „virtuális bevásárlóközpontként" működne, új logóval, ingyen wifivel, a parkolási lehetőségeket is integráló informatikai rendszerrel, és lenne hivatalos bevásárlónap hosszabb nyitvatartási idővel.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 130 hozzászólás
Moderálásra küldöm 130. info 2013.07.26. 17:34

Ki a fenét érdekel, hogy németben vagy más országban hogy működik néhány dolog!Más ország, más kultúra, más szokás. Itthon Szegeden, ezt tanuljuk már meg végre itthon kell gondolkozni. Kisebb bérleti díjakat, ne kössék meg a kereskedők kezét, had áruljon amit szeretne és ami belefér a tisztességes kategóriába. Ne öljék meg a vállalkozókat az égig érő adókkal! Örüljenek ha valaki mer vállalkozni! nem áll sorban segélyért! Hely van bőven, lehet ötletelni!Ha valaki pl. olcsó pólókat szeretne árulni, nem kell elvenni a kedvét azzal, hogy nem illik bele a városképbe! -ha a sétáló kisgyermekeseknek játékot és az üzletben bébiételt, hát tessék, próbálja meg mindenki.Lehet olcsó dolgokat is színvonalasan értékesíteni.
Nem kell mindig pizzasütés-azt otthon is lehet.....nyilván csak én gondolom ilyen egyszerűen?!

Moderálásra küldöm 129. azmegszeged 2013.04.25. 23:18

128. TELSTAR 2013.04.25. 08:29

Kettőnk közül te vagy, aki állandóan felesleges beruházásokra buzdítod a népet, én meg igyekszem megvilágítani a realitásokat. Ha te ennek így nevezed, szíved joga, engem nem különösebben zavar. Az már inkább, hogy léteznek ilyen emberek, akik a legtöbb kérdéshez szemellenzősen, dogmatikusan és a valóságra magasról tojva állnak hozzá. Szóval én meg annak örülök, hogy nem vagy döntési pozícióban ezekben a kérdésekben.

Moderálásra küldöm 128. TELSTAR 2013.04.25. 08:29

Rendben van, elismerem: a német statisztikai adatokkal kapcsolatban tévedtem.

Annak viszont rendkívül örülök, hogy nem Szegeden élsz. Destruáljál csak odafent.

Moderálásra küldöm 127. azmegszeged 2013.04.24. 23:57

125. TELSTAR 2013.04.24. 16:19

A hozzászólásaid alapján eddig se nagyon érdekelt, mit írok. Vagy legalábbis nem sikerült felfognod belőlük semmit. Szinte biztosra vettem, hogy előhozakodsz majd azzal, hol is élek jelenleg. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ennyire szánalmas módon, válaszként miután megcáfoltalak... Az a te nagy bajod, hogy magasról teszel a tényekre, a realitásra.

Moderálásra küldöm 126. +36 2013.04.24. 20:31

ivivan

gondolod, h te osztod az észt? úgy is szóltál hozzá valamihez, h ahhoz értettél?

Moderálásra küldöm 125. TELSTAR 2013.04.24. 16:19

Mint kiderült, az egyik olvtárs egy megkeseredett ember, aki utálja a várost, a másik pedig Bp-ről osztja az észt. Nos innentől kezdve nekem a továbbiakban tök mindegy, miket írnak.

Moderálásra küldöm 124. macs 2013.04.24. 15:37

110. nobody13,
honnan jöttek a kedves vendégeid, akik szent borzadállyal nézték a belvárost? Nemrégiben voltam Sopronban, a Szentháromság teret díszkővel burkolták, sajnos a műemlék épületek zöme omlik-romlik. A város tele van osztrákokkal, a magyarok zöme Ausztriában dolgozik.
Szombathelyen pl. a Fő tér szintén díszkővel borított, igaz nem téglával.

Moderálásra küldöm 123. azmegszeged 2013.04.24. 12:40

116. TELSTAR 2013.04.24. 09:24

"A kettőnek semmi köze egymáshoz. Németországban sem München vagy Hamburg a legnagyobb turistacsalogató."

Ez nem igaz!

http://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Germany#Cities

Moderálásra küldöm 122. ivivan 2013.04.24. 12:03

"Pl. aki semmihez nem ért, az tökéletesen elvan Szegeden is"

Szerintem pont ellenkezőleg: Szegeden főleg a képzett munkaerőre van kereslet, mivel az egyetem miatt sok ilyen embereket kereső cég költözött ide.

"Még sincs munkahely a városban"

Ezt te mondod - a statisztika szerint jobb a helyzet az országos átlagnál. Te mire alapozod a kijelentésedet?

"A környező településekből nyilván sokan jönnek be a városba, aztán tovább is állnak sajnos.Az ok ugyanaz:nincs munkahely"

Érdekes, hogy a többi nagyváros lakossága fogy (kivéve Pest) - mégse olyan rossz Szeged, mint ahogy te beállítod...

Moderálásra küldöm 121. szegedivagyok 2013.04.24. 11:22

120. ivivan 2013.04.24. 11:03

Van amiben igazad van. Tényleg van, aki visszajön.Pl. aki semmihez nem ért, az tökéletesen elvan Szegeden is. Ettől még nem lesz élhetőbb a város.

A költségvetést nem vitatom, de nem is ez a lényeg, hanem a fenntarthatóság.A fejlesztésekkel egyetértek, kellett és más városhoz képest értelmesebb és pontosabb volt a kivitelezés.Még sincs munkahely a városban.

A lakosságszám egy állapot. A környező településekből nyilván sokan jönnek be a városba, aztán tovább is állnak sajnos.Az ok ugyanaz:nincs munkahely.

lényeg a lényegben, az alapvető probléma sajnos hosszú évek óta jelen van és csak fokozódik.Ez tény, nem statisztika és számok!


130 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...