Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Trancsírozott disznóhústól a kukoricagránátig - galériával

Balástya - A régi disznóvágási szokásokat leshették el az érdeklődők szombaton a balástyai böllérnapon. A rendezvényház melletti téren tíz hízót vágtak le és dolgoztak fel a csapatok. Kiderült: a pálinka elengedhetetlen kelléke a folyamatnak. A szorgos csapatokat kukoricagránáttal is felszerelt böllérkommandósok védték.
– A lényeg, hogy jó alaposan meg kell locsolni pálinkával, mert különben száraz lesz a hús – magyarázta az egyik böllér, akit a disznóvágás rejtelmeiről kérdeztünk. A töménnyel természetesen nem a levágott állatokat öntözgették a balástyai böllérnapon. A hétvégén tizenegyedik alkalommal várták az érdeklődőket a rendezvényre. Ujvári László polgármestertől megtudtuk: a helyi önkormányzat kilenc disznót biztosított a csapatoknak. Így többek között a Kisteleki Rendőrkapitányság, a balástyai vadászok és a vám- és pénzügyőrség hagyományőrző csapatának. De Balatonakaliról és Tordáról, Balástya testvértelepüléseiről is érkeztek böllérek.

Böllérnap Balástyán. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Böllérkommandó biztosította a rendezvényt

Husit, a hódmezővásárhelyi hentest mentette ki a böllérkommandó a kukoricabála fogságából szombat reggel. A balástyai böllérnapon rendszerint látványos bemutatóval készülnek a fekete csuklyás, vízipisztollyal, kukoricagránáttal felszerelt kommandósok.

A disznókat Arany Imre Csaba, alias Husi lőtte le. A hódmezővásárhelyi hentes a böllérnapra saját hizlalású állattal érkezett, volt, amelyik 350 kilót nyomott. – Egyáltalán nem sajnálom őket. Szeretem ezt a szakmát. Nemcsak elkészíteni jó az ételeket, de még nézni is, ahogy jóllaknak vele az emberek – mondta Husi.

– Most szétszedjük, egy óra múlva meg megpróbáljuk összerakni – viccelődött az egyik böllér, akit a disznóvágás menetéről kérdeztünk. Megtudtuk: többféleképpen lehet feldolgozni a hízót. Volt olyan csapat, amelyik rajta hagyta a négy combot, mások levágták. – Nem arról volt szó, hogy trancsírozd szét, ilyen alapon ledarálhattuk volna az egészet – korholta az egyik csapattag a másikat. Egyesek hátirányból hasították fel az állatot, mások a melle felől. Fellógatva, vagy bontóasztalon dolgozták fel. A nézelődők mint egy gasztronómiai műsorban, az elejétől végigkísérhették a munkafolyamatokat.

Böllérnap Balástyán. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A rendezvényház melletti téren felállított sátorban húsipari és sajtkészítő cégek kínálták és kóstoltatták portékáikat. Több száz kiló hurka, kolbász, frissen sült pecsenye fogyott a programon. A napot este böllérbállal zárták. 

Olvasóink írták

 • 9. Queenmargareth 2011. november 14. 09:38
  „Kedves greg.
  Nem mondod....sosem jöttem volna rá, mint tanyasi, falusi kölyök. Csak azért írtam, mert lehet, hogy nem volt pszichológus náluk, mielőtt leölték volna...Vagy nem kérdezték meg, hogy biztos meg akarnak halni???
  Végülis minden állat lehet haszonállat, mert megesszük...csak a disznóra pl rohadt sokat kell költeni...és ez nem biztos, hogy haszon...:)sőt!nézd az árakat és azt, mit ehetnek csak meg.
  ki tudja biztosan, hogy a fájdalommentes haláluk előtt min mentek át, amikor vitték őket a számukra ismeretlen helyre...
  lehetne ragozni, tehát továbbra sem értem, hogy a hal miért különbözik, pedig egészségesebb.
  Ja és egyszer valaki a disznót is háziasította vadon élő állatból!!!”
 • 8. vári 2011. november 13. 20:09
  „greg

  Attól még, hogy haszonállatok, megérdemlik a szakszerű, kíméletes bánásmódot életükben, halálukban egyaránt, mert a haszonállat is érző lény, nem csak a házikedvenc. Ezt pusztán azért írom*, mert az "ezek csak haszonállatok" érv mintha némelyekből kiölné a könyörületet.

  *Nem a fesztivállal kapcsolatban, mert a leírtakból azt veszem ki, hogy itt szakszerűen, a lehető legkevesebb fájdalmakat okozva ölték le az állatokat.”
 • 7. gedeon 2011. november 13. 18:51
  „Mindenkinek csak ajánlani tudom a rendezvényt. Mi, amikor csak tehetjük ki szoktunk látogatni a balástyai programokra.”
 • 6. gedeon 2011. november 13. 18:43
  „"Ujvári Mihály polgármestertől megtudtuk: a helyi önkormányzat kilenc disznót biztosított a csapatoknak."
  A polgármestert Ujvári Lászlónak hívják.”
 • 5. dodoni 2011. november 13. 18:29
  „1. Margó!

  Várd csak ki a végét! Kerül majd itt is néhány "mimózalelkű embergyűlölő", aki egy papucsállatkát többre tart az egész emberiségnél.”
 • 4. greg 2011. november 13. 18:12
  „Ez tök frankó. Legközelebbire kinézek. Queenmargareth drága ezek haszonállatok! :)”
 • 3. vári 2011. november 13. 17:56
  „Queenmargareth

  A leírtakból úgy tűnik, az állatok nem szenvedtek. Habár nekem nem fér bele, hogy a disznóvágás mulatság legyen, számomra inkább szükséges rossz - úgyhogy nem mennék ki megnézni.”
 • 2. Kazikázmér 2011. november 13. 17:52
  „Miért nem lehet ezt megcsinálni Szegeden! Más a hangulata, mint korábban levágott 2-3 hetes, hónapos félsertésekkel a PICK "jóvoltából"? Vér nélkül nincs disznóvágási hangulat, meg ugye ugyanazok a törvények vonatkoznak vidékre és Szegedre is!”
 • 1. Queenmargareth 2011. november 13. 17:26
  „milyen érdekes itt nincs felháborodás........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok éjszakája: kolostorbejárás gyertyafényben és a restaurátor titkai

Zsúfolásig megtelt az alsóvárosi ferences templom szombat este látogatókkal: a Múzeumok őszi éjszakáján először láthatta a nagyközönség a felújított középkori műemlékegyüttest. Tovább olvasom