Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Tulajdonosok segítik az autófeltörőket Szegeden

Szeged - A rendőrség valószínűsíti, hogy Szegeden két, esetleg három banda követi el a gépkocsifeltörések többségét. Arra vonatkozó adat nincsen, hogy az elkövetők külföldiek lennének.
– Szegeden az Északi városrészben és Makkosházon, Újszeged lakótelepi részén, valamint Kiskundorozsmán követik el a legtöbb gépjárműfeltörést – mondta Sövényházy Edit főhadnagy, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója.

Gépkocsifeltörés miatt csak a múlt hónapban ötvenhét autótulajdonos tett feljelentést a szegedi kapitányságon. Ez a korábbi időszakhoz viszonyítva ugyan nem mutat jelentős emelkedést, viszont az adatokból kiderül, hogy a bűncselekmények jelentős részét, majdnem felét éjszaka, utcai vagy áruházi parkolóban, és a fentebb említett három városrészben követték el, amivel átlagosan 87 ezer forintnyi értéket zsákmányoltak. Ebben természetesen nincs benne a betört ablakok, roncsolt ajtók, zárak cseréje, javítása, ami több tízezer, sőt nem is annyira kirívó esetben akár százezer forint is lehet.

Bosszúságot okoz az ilyen látvány. Fotó: DM/DV

A tettesek hét autóból semmit nem vittek magukkal, feltételezhető, hogy azokat ellopni akarták. Egy Peugeot 205-ösből, és ez áll a toplista alján, egy 500 forintost zsákmányoltak, az októberi csúcsot egy Volkswagen kisteherautóból lopott 800 ezer forintos laptop tartja.

Zsákmány

A Csongrádi sugárúton törték fel a legtöbb járművet, kilencet; a legkedveltebb márka a Suzuki Swift; hatan még csak be sem zárták az utcán parkoló járművüket. A tettesek mindent visznek, loptak pénzt, bankkártyát, díszlécet, szerszámgépet, laptopot, okmányokat, magnó és rádió előlapot, CD-lejátszót, CD-tartót, CD-t, erősítőt, hangszórót, ruhaneműt, táskát, parfümöt, üzemanyagot, emblémát, sőt még rendszámtáblát is.

– A módszerekből arra következtetünk, hogy Szegeden két, esetleg három gépkocsifeltörő banda tevékenykedik, a bűncselekményeknek csak elenyésző hányaduk lehet a magányos tetteseké – mondta Sövényházy Edit. A főhadnagy hangsúlyozta, bár a gépkocsifeltörés nagyvárosi betegség, de ha az érintettek a járműveikben nem hagytak volna jól látható helyen értékeket, viszonylag könnyen el tudták volna kerülni, hogy áldozatokká váljanak.

– Huszonhat esetben 20-tól 100 ezer, kilenc esetben 100 ezer forint feletti értéktárgyat hagytak az autótulajdonosok a gépjárműveikben. A tettesek biztosra mentek, pedig az ilyen bűncselekményeket könnyen meg lehetne előzni – hívta fel a figyelmet a rendőrtiszt.

Sövényházy Edit arról nem árult el részleteket, hogy milyen terveik vannak a bűnözők kézre kerítésére, ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, nem ülnek tétlenül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tomporfájdító pad vagy puha bőrfotel a váróban

Szeged - Ha utánaszámolnánk, életünkből mennyi időt töltünk várakozással, bizonyára több ezerre… Tovább olvasom