Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Újabb esőre számít az ATIVIZIG

6 településen elsőfokú, 8-on másodfokú, 24 órás készültség van érvényben. A belvíz miatt Csongrád megyében a legnagyobb az elöntött terület.
Az elmúlt napok csapadéka a Tisza-vízgyűjtő hóvízkészletét ugyan növelte, de még mindig csak a sokéves átlag 60 százaléka. A Maros völgyében kevéssel az átlag alatti, a Körösök mentén a sokéves minimumot alig meghaladó a hó mennyisége.

A meteorológiai előrejelzés szerint a mai naptól a csapadékhajlam nő, pénteken és szombaton, egy mediterrán ciklon hatására nagyobb mennyiségek is jelentkezhetnek, de ez még bizonytalan. Az igazgatóság területén esőre lehet számítani. Ezen a két napon átmenetileg a hőmérséklet is emelkedik, az alföldi területen a hajnali fagyok is megszűnhetnek.
Az ATIVIZIG kezelésében lévő folyószakaszokon mérsékelt áradás tapasztalható, ami a következő napokban folytatódik.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 71 üzemel: 34 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.
Az elmúlt napon a szivattyúk által a befogadókba átemelt víz mennyisége 3,9 millió köbméter volt.

Csukás-ér. Fotó: ATIVIZIG
Csukás-ér. Fotó: ATIVIZIG

Az igazgatóság területén a belvízi elöntés nagysága több mint 46 ezer hektár, ebből 26 ezer a vetés-szántó. A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyét érinti, ahol több mint 36 ezer hektár van víz alatt.

Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Jelenleg az igazgatóság 285 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában.

A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják - tudatta közleményében Kádár Mihály védelemvezető helyettes.

A belvíz jobb levezethetősége érdekében jelenleg a Dongéri főcsatornán gépi medertisztítási munkát, a Mátyáshalmi főcsatornán gaztalanítási és vízi növényzet eltávolítási munkát, valamint több csatornán folyamatos kézi uszadék kiszedést végeznek az igazgatóság munkatársai.
A Csukáséri főcsatorna mellékcsatornáiból történő vízátemeléshez mobil szivattyúkat telepített az ATIVIZIG, melyek Gátér és Kiskunfélegyháza települések térségének belvízmentesítését segítik.

Önkormányzatok védekezése

Az igazgatóság területén a beérkezett adatok szerint I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 6 településen: Domaszék, Újszentiván, Pitvaros, Szatymaz, Szentes, Felgyő. II. fokú készültség van érvényben 8 településen: Balástya, Kistelek, Dóc, Csanytelek, Kunszentmárton, Csengele, Kömpöc, Eperjes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden az előírtnál jóval több a levélszekrény

Hétezer lakosra legalább egy postaládának kell jutni annak ellenére, hogy az elmúlt években több levélgyűjtőbe hetente mindössze egy-két darab küldemény kerül. Tovább olvasom