Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vagyonnyilatkozatot kell beadni az egyetemen

Szeged - A szegedi egyetem közel ezer munkatársának – és hozzátartozóiknak – kell vagyonnyilatkozatot tennie június végéig. A törvény alapján kiadott rektori utasítás heves indulatokat váltott ki, noha nem is nyilvános a nyilatkozatok tartalma.
Heves indulatokat váltott ki a szegedi egyetem érintett dolgozói körében az a rektori utasítás, amit egy idén hatályba lépő, vagyonnyilatkozatokat szabályozó törvény alapján adott ki az SZTE vezetése. Eszerint annak, akinek állami költségvetési eszközökkel – azaz például közpénzekkel – kapcsolatban javaslattételi, döntési, ellenőrzési jogköre van, idén vagyonnyilatkozatot kell tennie. A törvényi határidő június vége, és azoktól várják el, akik utalványozási vagy ellenjegyzési joggal rendelkeznek.

Blöffnyilatkozat

A  nyilatkozatok – a parlamenti és közgyűlési képviselőkével szemben – nem nyilvánosak, a közvélemény nem ismerheti meg tartalmukat. De lehet, hogy úgy telik el két év a következő nyilatkozatig, hogy más sem. Mivel nem ellenőrzik, mi van a leragasztott, páncélszekrénybe zárt borítékban, az is előfordulhat: valaki kitöltetlen nyilatkozattal vagy mondjuk újságpapírral kitömve adja le – ismerte el a főtitkár. Ha viszont valamiért mégis felbontják – akár egy hamis nyilatkozatnál –, a büntetőjogi következmények a nyilatkozót sújtják.

– Közel ezer nyilatkozatra számítunk a határidőig. Hiába jeleztük a minisztériumnak, hogy a felsőoktatás bonyolult döntéshozatali eljárásai miatt az egyetem felsőbb vezetőire kellene szűkíteni a kört, ezt nem sikerült elérni. Ráadásul végrehajtási rendelet sem készült hozzá, így a nyilatkozati kört az egyes állami felsőoktatási intézményekben teljesen eltérően értelmezhetik – mondta el Merényi Mária egyetemi főtitkár.

Szegeden többek közt a szenátus, a gazdasági tanács, a hallgatói önkormányzat, a kari tanácsok tisztségviselői mellett a klinikavezetőknek és egyes oktatóknak is nyilatkozniuk kell majd vagyonukról. Ebbe az illetményükön kívül bele kell venniük ingatlanjaikat, értékpapírjaikat, járműveiket, védett műalkotásaikat, gyűjteményeiket – egyszóval minden értékesebb vagyontárgyukat. De nemcsak nekik, hanem a velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak is vagyonnyilatkozatot kell tenniük – a törvényben leírt cél szerint „a közélet tisztaságának megőrzése érdekében".

Tág határok

A vonatkozó törvény szerint nemcsak az egyetemi dolgozóknak, de más közalkalmazottnak, közfeladatot ellátó személynek, igazságügyi alkalmazottnak, rendvédelmi szervezet tagjainak is vagyonbevallást kell leadniuk az idén.

Aki határidőig nem nyilatkozik – vagy nem menti ki magát megfelelően –, azt nyolc napon belül felszólítják erre. Ha erre sem reagál, megszűnik az egyetemi, vagyonnyilatkozati kötelezettséget megalapozó munkaviszonya, és három évig nem vállalhat ilyen feladatkört.
– Hihetetlen felháborodást szült a rektori utasítás. Amióta másfél hete az összes formanyomtatvánnyal, kitöltési segédlettel felkerült az egyetem oldalára, izzanak a vonalak meg az indulatok – meséli a főtitkár.

Ugyanakkor sem a nyilatkozatok őrzésével megbízott rektor, sem más nem nézhet bele a lepecsételt, aláírt borítékokba – amíg erre nincs alapos oka. Vagyis amíg nem kap nevesített feljelentést, hogy alkalmazottja vagyoni helyzete „nem áll arányban a közalkalmazotti jogviszonyból származó jövedelmével". A rektor azonban ilyenkor sem vizsgálódhat, csak meghallgatja az érintettet. Ha úgy látja, hogy nem tisztázta magát a „feljelentett", ügyét vagyonnyilatkozatával együtt átadja az adóhatóságnak – amely viszont vizsgálhat, s ha kell, büntethet.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. pandacsöki 2008. június 23. 00:01
  „Elég köcsögök vagytok DM-esek, hogy azt hiszitek az alábbi szövegtől megijedünk. Ettől még le merem írni a cigány vagy a zsidó esetleg a buzi szót.

  "Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! Ön a(z) x.x.x.x IP címről szól hozzá."”
 • 21. Személyes 2008. június 22. 12:08
  „Egyszerű polgár és mások: Az IP címmel személyes adatként kell bánni az Európai Parlament legutóbbi döntése szerint. Az EP döntése szerint az IP cím személyes adat, azaz magánügy és még az állami szervek is csak szigorú előírások betartása mellett az egyes személyek írásos engedélyével tárolhatják. Az IP cím nem azonosíthatja az egyes személyeket. A brüsszeliek úgy nyilatkoztak, hogy még egy, az EU határán kívüli bázissal rendelkező cégnek is be kell tartania a szabályokat ha Európába jön.
  Számos szolgáltatónak meg kell változtatnia a szoftverét, mivel az IP követése illegálissá vált. Amennyiben a DM fenntartja az erre vonatkozó törvénytelen gyakorlatát, be lehet perelni.”
 • 20. zebegény 2008. június 22. 11:30
  „Csak hogy a kedves olvasók értsék, miről van szó!
  Kezdő oktató vagyok (nem dékán-rektor-tanszékvezető stb.), és idén egy alapítványi kiutalásból kaptam 16 ezer Ft-ot útiköltségre (kutatási célból utazgatás Pestre), ami rákerült egy saját témaszámra. Emiatt kell most vagyonnyilatkozatot kitöltenem...”
 • 19. mai 2008. június 22. 00:05
  „A Kormány e törvénnyel kétségbe vonja az autonom intézetek szervezeti, gazdálkodási és működési tisztességét?”
 • 18. mai 2008. június 21. 23:51
  „Kétségeim vannak aziránt, hogy ezen intézkedés az egyetem és munkatársai autonomiája nyugati mintájú és tipusú kialakulása irányába hat. Inkább ez is egy rejtetten suhanó visszarendeződés az állami központosított függőség és csecsszopás szokásrendjébe. Vigyázó szemünket vessük az MTA-ra, vajon ott is alávetik magukat ezen törvényi szabályozásnak? Aktív koromban tíz-húszezer devizaforintos megrendelések esetében is folyton fel kellett mennem a minisztériumba lepecsételtetni (engedélyeztetni) minden megrendelést. Oda tartunk megint?”
 • 17. egyszeru polgar 2008. június 21. 23:41
  „Emberek, vigyazni, mert visszavontak a szolasszabadsagot!!!Nem szabad szidni vagy ketes ertelmu velemenyt alkotni nagyjainkrol, de semmirol sem. Uszitasnak veszik. Csak azt nem tudom, akkor miert van ez a forum? A TV-ben lehet nyilatkozni es lehet egymast szidni? Jaaa.... Csak a kisember nem mondhat velemenyt.”
 • 16. Mamus 2008. június 21. 18:08
  „A mi különös az, hogy Magyarország egyetlen egyetemén sem kérik ezt a rendelkezést, pedig az idézet CLII/2007 számú törvény alapján valóban kérhető ez a vagyonnyilatkozat. És méis csak itt alkalmazzák a törvényt. Most vagy hülye a szegedi rektor, vagy sztahanovista.

  Nem mellékekes az sem, hogy a törvény marhaság. Zárt boritékban örizni a papírokat, és várni, hogy valakit feljelentsenek. Ezt tistán boszorkányüldezés, ami csak arra alkalmas, hogy valakit kinyírhassanak ha akarnak.

  Az egyetemek titkárságai nem alkalmas helye, hogy titkos iratokat őrizzenek. Nincs komoly védelmi szolgálat, mi lesz ha valaki ellopja ezt a sok rossz fiúk kezében valóban értékes zsarolásra alkalmas iratot. A törvény szövege szerint az őrzésre felelős személy személyesen fele ezért. Na persze, e nonszensz.

  A kormány részéről meg pótcselekvés volt.”
 • 15. Lutetia 2008. június 21. 16:57
  „Kedves Izomagy, Mai és mások: Én is a szívemhez kaptam, amikor június közepén kézhez kaptam a Dékáni Hivatal körlevelét, hogy június végéig töltsem ki a mellékelt 13 oldalas dokumentumot, mert különben jaj lesz nekem. És nem az volt a gondom, hogy most kiderül, micsoda hatalmas vagyonom van (még egy autóm sincs, nem is volt soha), hanem az, hogy miért kell nekem ezzel az adminisztrációval kínlódnom, úgy, hogy ilyet még életemben nem kellett csinálnom. Vagy a politikusok is két hetet kaptak a vagyonnyilatkozatuk elkészítésére?”
 • 14. Izomagy 2008. június 21. 13:03
  „Ha nincs takargatni valójuk, akkor mi a fenéért tiltakoznak? Töltsék ki a papírt, adják le és kész. Izomagyú értelmiségiek!”
 • 13. amorf 2008. június 21. 12:49
  „Minden jó, ha vége jó.”
 • 12. mai 2008. június 21. 10:57
  „A hozzászólások nem azt tükrözik, hogy az érintett értelmiségiek szólaltak volna meg. Legalább felébrednek, hogy a kivívott demokráciában a szólásnak, az ellenszegülésnek, a túlzó bürokrácia elleni hangadásnak is beköszöntött a hajnala.”
 • 11. Miért nem volt ez mindig így? 2008. június 21. 10:39
  „Ez jó. Végre. "akinek állami költségvetési eszközökkel - azaz például közpénzekkel - kapcsolatban javaslattételi, döntési, ellenőrzési jogköre van, idén vagyonnyilatkozatot kell tennie."

  Azt nem értem, hogy ez miért nincs így már vagy 20 éve?!”
 • 10. tapasztalt 2008. június 21. 09:46
  „Jogos, hogy kérnek.

  7-nek: Ha munkaidőben készítik is, attól nem lesz kevesebb megoldandó feladat, nem lesz több túlóra. A papír mennyisége a rendszeresen legyártott felesleges lapokhoz képest elenyésző.

  Közcégeknek közbeszerzésben beszállító ismerősöm szerint előfordul, hogy már 1-2 milliós beszerzés esetén is megkeresik, hogy ha megoldjuk, hogy Te legyél a szállító, akkor az mennyire éri meg majd nekem? Bár kötött árak vannak sok területen, ennek ellenére megoldható, hogy megérje. Legtöbbször megoldható olyan ügyesen, hogy nagyon nehezen lehet kideríteni, mert azért nem olyan óriási összeg. Akinél viszont várhatóan kimutatható, azok száma szerintem legfeljebb 1-2 tucat.”
 • 9. Elizabeth 2008. június 21. 09:35
  „Nem kellet volna a sok buta gazdag gyereket felvenni oz okos szegényet meg eltanácsolni!”
 • 8. Jo Bacsi 2008. június 21. 09:21
  „Szerintem senkinek semmi koze kinek mije van es honnan es mikor szerezte be. Ellenorizzek az egyetemek es a kozintezetek konyveleset es ha csalas bizonyul akkor menjenek a felelosek utan. Ez semmi mas mint egy extra ado behajtasi forma lesz a jovoben. Ha ez mukodni fog akkor masokat is be fognak vonni a kotlezettsegbe es igy tovabb mig az a Naci Apeh szervezet nem fog egy teljes listat tartani az osszes polgar vagynarol es akkor majd egy olyan kotelezettseget fog bevezetni hogyha veszel egy festmenyt akkot bizonyos napokon belul be kell jelentened erteket vagy pedig.......... .”
 • 7. apuka1 2008. június 21. 08:59
  „A városban nem csak az egyetemen kell készíteni ilyen nyilatkozatot, hanem más közintézményekben is. A különbség az, hogy az egyetemen több embernél veri ki a biztosítékot a dolog, a többiek hozzászoktak a h@lye papírok iparszerű előállításához. Talán van olyan ember is a városban, aki elhiszi, hogy ezzel a nyilatkozattal valamit el lehet érni (vagy megakadályozni). A nyilatkozat elkészítése (munkaidő, papír, nyomatatás) több millió Forint cégenként. Ezt (lévén közintézmények) mi fizetjük ki.”
 • 6. szolga 2008. június 21. 08:58
  „4!
  Igazad van, sajnos eszembe sem jutott. Én 25 évente sem tudok venni lakást nekik 105000 bruttóból. Egyébként munkát keresek, elegem van a politikusok által delegált dilettáns főnökökból, akik 5x többet kapnak a semmiért mint én a munkáért.”
 • 5. joy 2008. június 21. 08:43
  „Nagyon helyes!

  Sőt!
  Az ország valamennyi lakójának kellene vagyonnyilatkozatot tenni, és utána az Apeh ellenőrizze, milyen megfizetett jövedelemadó maradékából jöttek létre azok a vagyonok az elmúlt 20 évben?
  A különbözetet meg fizettessék meg a hozzá tartozó TB-járulékokkal egyetemben!

  Él magyarországon olyan fiatalkorú, aki tulajdonában több tízmilliós villa, "merdzsó" van!”
 • 4. Hideg büszkeség napja! 2008. június 21. 08:37
  „Mér, Szolga, nem vehetsz a 2 éves fiad nevére évente 1 új lakást ?
  Akit ez sért, fel is mondhat, van a helyére ezernyi jelentkező.”
 • 3. Vincent 2008. június 21. 08:19
  „Megítélésem szerint a rendelet nem rossz,de akkor vagy mindenki adjon, vagy senkisem.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkaság a dorozsmai kovácsműhely

Szeged - Kuriózummal gyarapodott a dorozsmai művelődési ház a pénteken kezdődött dorozsmai napok… Tovább olvasom