Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Várólistája van a szőregi fejlesztő iskolának

Szeged-Szőreg - A 2010-es tanévnyitón 12 sérült gyerekkel és felnőttel indult el az iskolaév egy lepukkant épületben, Szőregen. Most, 3 évvel később 27-en járnak a GEMMA Szociális Szolgáltató Központba és Fejlesztő Iskolába, az intézményt kívülről felújították, a dolgozók bérét pedig már nem egyesület, hanem az állam fizeti.
– Egész nyáron dolgoztak a munkások az épületen, felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a cserepeket, beépíthetővé tették a tetőteret, és újak a nyílászárók is – sorolta Kissné Papfalvi Nóra, a szőregi GEMMA intézményvezetője, miért nem lehet ráismerni a lelakott volt szőregi általánosra. – A kivitelező még a termeket is kifestette, ingyen.

– Az épület meghízott, megdagadt és besárgult – Péntek Imréné intézményvezető-helyettes és vezető gyógypedagógus ezekkel a szavakkal érzékeltette: 15 centis a külső hőszigetelő réteg vastagsága, amelyre még egy nemesvakolat réteget is tettek.
A felújítás 20 millió forintba került, az összeget pályázaton nyerték, közölte Harter Árpádné, az iskolát fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület elnöke, aki a pályázatokat is írja. Elmondta: további 5 millió forintot nyertek a szakmai munkájukhoz.

Várhelyiné Szőke Erika gondozó mutatja milyen szépek lettek az   új ablakok.  Fotó: Frank Yvette  Fotó: Frank Yvette
Várhelyiné Szőke Erika gondozó mutatja milyen szépek lettek az új ablakok.
Fotó: Frank Yvette

„Érintettek"

A GEMMA-ban 15-en állnak alkalmazásban, a dolgozók fele „szülőként is érintett" – fogalmaztak. Harter Árpádné például egy 23 éves autista nagylány édesanyja. Péntek Imréné pedig annak a fiatalembernek, Péntek Norbertnek az édesanyja, aki 2005-ben, 16 éves korában, egy autóbaleset vétlen áldozataként bénult le deréktól lefelé.

Először lapunkban írtunk arról, hogy szociális szolgáltató központ és fejlesztő iskola, valamint egy fogyatékosok nappali intézménye nyílik majd 2010 szeptemberében Szőregen, 7–23 éves gyerekek és fiatal felnőttek számára. A régóta üresen álló általánost a szegedi önkormányzattól kapták használatra. Akkor koszos falakat, rossz konvektorokat, beszögelt ablakokat láttunk. Az összefogás azonban csodákat művelt: saját erőből, adományokból adóegyszázalékokból indították el a tanévet, szerezték be az alapvető eszközöket, és festettek, csempéztek, függönyt varrtak. Az iskoláért szinte egész Szeged megmozdult. Ajándékba kapták a bútorokat, festékeket, játékokat, fejlesztő könyveket, gyógyszercsomagokat. Még ma is sok mindenre lenne szükség, „újabb" számítógépekre például.

Az induláskor az egyesület fizette a béreket, most – a minisztériummal 2012-ben megkötött köznevelési megállapodásnak köszönhetően – az állam. Az egyesület a rezsit állja: tavaly télen, még a régi ablakokkal havi 150 ezer forintba került a fűtés.

A GEMMA-nak már a határon túl is híre van, várólistára írják fel azoknak a sérült gyerekeknek és felnőtteknek a nevét, akiket egyelőre nem tudnak felvenni. – 27 gondozottunk van – mondta az igazgatónő –, 12 fejlesztő iskolás, ide 7 és 23 éves kor közötti gyerekek járnak. De foglalkozunk 40 évessel is. A következő lépés a telephely bővítése, sőt a felnőtt gondozottak foglalkoztatása: most például ezért pályázunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott MÁV-ellenőrzés

A MÁV-Start Zrt. hétfő óta ismét fokozott ellenőrzéseket tart a forgalmasabb vonatokon. Tovább olvasom