Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Városi legenda, hogy veszélyes a HPV-oltás

Szeged - Miközben éppen a napokban oltják be HPV elleni vakcinával a hetedikes lányokat, a Facebookon futótűzként terjed egy olyan írás, mely arról szól, hogy egy neves kutató a vakcina veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ahogyan sok más ilyen írásról, erről is kiderült, hogy a fele sem igaz.
Októberben az érintett korosztály 83 százaléka, mintegy 38 ezer lány kapja meg a Nemzeti Védőoltási Programban a HPV elleni védőoltást. Csongrád megyében ennél is jobb az arány: mint megírtuk, nálunk az érintettek 87 százalékát oltják be, ennyien kérték az ingyenes védőoltást.

– Az országos arány európai összehasonlításban is kiemelkedő, és azt jelenti, hogy Magyarország megtette az első hatalmas lépést az egyik leggyakoribb női ráktípus legyőzése felé – nyilatkozta a Weborvosnak Koiss Róbert onkológus-nőgyógyász főorvos, HPV-szakértő.

Mindeközben a Facebookon futótűzként terjedt el egy állítólagos tudományos szöveg, amely az oltás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Neves kutatóra hivatkozik a cikk, aki egy konferencián beszélt az oltás veszélyeiről, illetve arról, hogy felesleges beadatni a lányoknak.

Az ÁNTSZ a napokban közzétette az urbanlegends.hu nyomozásának eredményét az ügyben. Mint írják, Diane Harper valóban részt vett a 4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencián, amelyet még 2009-ben rendeztek. Ez egyébként az egyik legrégebbi vakcinaellenes mozgalom rendezvénye. A szakember azonban mindössze arra próbálta meg felhívni a figyelmet, hogy az oltás hamis biztonságérzetbe ringathatja az embereket, akik emiatt elhanyagolhatják a szűrővizsgálatokat.

Emellett az is elhangzott, hogy véleménye szerint nem érdemes a kamasz lányokat beoltatni, ezzel ugyanis feleslegesen teszik ki őket a mellékhatásoknak. Az emlegetett 44 halálesettel kapcsolatban azonban megjegyzik: a szakértő nem azt állította, hogy a vakcinától haltak meg, hanem azt, hogy olyanok haltak meg, akiket korábban beoltottak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az Auchan-benzinkút

A szegedi az Auchan 14. hazai töltőállomása, a benzinkutat kedd délelőtt adták át. Tovább olvasom