Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Vége a Rogers giminek is

Szeged - Szerda délután bezárt a Rogers Gimnázium is, megszűnését azonban hivatalosan csak pénteken jelenti be a fenntartó. A gimnáziumi osztályok egyházi fenntartású iskolákba kerülnek át, a szakképzősök körül azonban egyelőre rengeteg a kérdőjel. Van, aki fizetős iskolába kénytelen átmenni, mások egy évvel többet ülnek majd az iskolapadban.
Gyertyát gyújtottak a Rogers Gimnázium folyosóján szerdán: az utolsó tanítási nap miatt gyászolt mindenki. Kedden este eldőlt ugyanis, hogy ezt az iskolát sem tudják megmenteni. A fenntartó azonban az iskolavezetés kérésére csak pénteken jelenti be a megszűnést, hogy két napnyi igazgatói szünet még rendelkezésre álljon a diákok elhelyezésére és az adminisztráció elvégzésére. Hogy pontosan ki hova megy, azzal kapcsolatban szerda délelőtt még rengeteg volt a kérdőjel.

Utolsó nap a Rogers Gimnáziumban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A végzős gimnáziumi osztályt és a Szefi esti gimnazistáit tanárokkal együtt veszi át a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Móra Felnőttoktatási Gimnázium. Ők jártak tehát a legjobban – ahogyan az intézmény vezetője a minapi szülői értekezleten fogalmazott, „csak a lakcím változik". Illetve a napirend is, ugyanis délután járnak majd iskolába és este fél 8-ig ülnek majd a padban. Ezt a kényelmetlenséget azonban gondolkodás nélkül vállalták az érintettek.

A két kilencedikes osztály a Szent Benedek Szakközépiskolába kerül. A bencéseknél ugyan gimnázium helyett szakközépiskolai képzést kapnak, de legalább ők is megmaradnak egész osztályként. A tizedikes évfolyam viszont szinte biztos, hogy széthullik. Az Eötvös gimnázium ugyanis csak úgy venné át őket, ha beolvasztja saját osztályaiba a diákokat. Tárgyalások folynak a Wesley iskolával is, mely az egész osztályt egyben tartaná, ám oda a diákok egy része nem szívesen menne tanulni.

Utolsó nap a Rogers Gimnáziumban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A szakképzősök sorsa még ennél is bizonytalanabb. Vannak szakmák, melyeknek folytatására jelen állás szerint jogilag sincs lehetőségük a diákoknak. Ilyen a kisgyermekgondozó és a sportedző, melyet csak a Rogersben oktattak a régióban. Az iskoláknak engedélyeztetniük kell a náluk oktatott szakmákat, erre a kettőre pedig az idei első évfolyamosok tekintetében csak a szegedi alapítványi iskola kapott lehetőséget. Vagyis nincs is, aki átvegye, hiszen nincs rá jogosultsága. Az az intézmény pedig, mely kiadta az erre vonatkozó engedélyeket, december végén jogutód nélkül megszűnt, vagyis egyelőre azt sem tudni, hol kell ezt kérvényezni ahhoz, hogy a több tucat diák valahol folytatni tudja tanulmányait.

Más szakmákat ugyan tudnak folytatni a diákok, de csak súlyos áldozatokat hozva. Ilyen például a cukrászat.

– Másodéves cukrásztanuló vagyok, a Rogersben most végeztem volna – mesélte lapunknak Dabis Nikolett. – A Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézményébe vesznek át, ahol azonban ez a képzés három éves. Vagyis egy évvel több időbe telik megszereznem a képesítést. Arra számítottam, hogy nyáron már lesz szakmám, már csak a papírra vártam, hiszen külföldön megvolt az állásom is. Mindezt most elveszítettem az iskolám bezárásával.

Utolsó nap a Rogers Gimnáziumban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Niki és osztálytársai mehetnének egyébként a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Középiskolába is, ott azonban tandíjat kell fizetni. Ugyanígy jártak a masszőrök is, őket a MIOK vette át, ahol szintén fizetni kell – még az átiratkozásért és a vizsgáért is.

– A gyerekem kitűnő tanuló, a Rogers színeiben még tanulmányi versenyen is indult. A cukrász szakot a Hanságiban folytatja, 40 ezer forintért – mesélte az iskola egyik pedagógusa, Juhászné Kalmár Katalin. Hogy miből gazdálkodják ki ezt az összeget, egyelőre nem tudja, ő ugyanis az iskolabezárással elveszítette munkahelyét.

Hogy pontosan hány pedagógus kerül utcára, arról egyelőre nincsenek pontos adatok. A Rogersben két idegen nyelvet tanítottak, de a másodikra egyik fogadó intézményben sincs szükség, így a német és olasztanárok már biztosan állástalanok. Akiknek azonban meg is marad az állása, valószínűleg azok is jóval kevesebb óraszámban tanítanak majd – van, aki már most is tudja, hogy heti 4 órában számítanak csak rá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a Delfi Koronája alapítvány vezetője

Különösen nagy vagyoni hátrány okozó költségvetési csalás miatt rendelték el az előzetes letartóztatását a Delfi Koronája alapítvány vezetőjének, aki ellen hűtlen kezelés miatt már eljárás folyik a Szegedi Törvényszéken. Tovább olvasom