Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

Vége a sztrájknak - karácsonyi lapok csak ünnep után

Szeged - Szerdán csak Szegeden sztrájkoltak a kézbesítők a megyében, de ők is befejezték délután. Kollégáik gondoskodtak róla, hogy a csomagok és pénzküldemények időben célba érjenek, de a lapok és a sima levelek – számítások szerint mintegy 140 ezer – csak az ünnep után jutnak el a címzettekhez.

Befejezték a sztrájkot szerdán a 15 órai műszakzáráskor a szegedi kézbesítők. Ők összességében ugyanannyian, 67-en szüneteltették a munkát, mint kedden, tehát a levélhordók 80 százaléka nem dolgozott. Csongrádi kollégáik felvették a munkát, másutt sem sztrájkoltak a megyében. Mivel a keddi „gócpontok" közül a miskolci kézbesítők már munkába léptek, a szegedi volt az országban az egyetlen nagy szakszervezet, amely még egy napot kitartott. Ők adták az országban sztrájkoló összesen 106 postás több mint felét. A Magyar Postánál működő szakszervezet, mint megírtuk, azért hirdetett most sztrájkot, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített üdülők és két fővárosi ingatlan bevételéből. A posta kedden bírósághoz fordult, mert jogalap nélkülinek tekinti a kézbesítők akcióját.

A sztrájk zárásakor Lédeczi Lambert, a Kézbesítők Szakszervezetének szegedi alelnöke kérdésünkre elmondta: eredményesnek ítélik a munkabeszüntetést, hallatták a szavukat, és emellett a vezetőség nem mehet el szó nélkül. Miért a szegediek voltak legtöbben és tartottak ki legtovább? A szakszervezeti vezető szerint azért, mert jól szervezett, régi kollektíva az övék, a közös cél érdekében, egymásért határozottan kiállnak.

A csomagkihordók besegítettek a kézbesítésbe. Fotó: DM/DV
A csomagkihordók besegítettek a kézbesítésbe.
Fotó: DM/DV

A munkát szüneteltető kézbesítők helyett a dolgozó kézbesítőknek nagyobb területet kellett ellátniuk, illetve más postai alkalmazottakat vezényeltek át a sztrájkolók helyére. Információnk szerint ez gyakorlatilag annyit jelentett, hogy a pénzküldeményeket mind kivitték, és a csomagokat is mind célba juttatták a postások, ezek egyike sem késett. Azokhoz a levelekhez is hozzájutottak a címzettek, amikben – a méretek miatt – ajándékot sejtettek. A sima levelek és üdvözlőlapok, amikből karácsony előtt naponta ötven–hetvenezer vár Szegeden kiszállításra, nagy mennyiség feltorlódott. Ezeket késve, a két ünnep között viszik ki a postaládákba, de így is benne maradnak az 5 munkanapos kézbesítési határidőbe.

Csütörtök délig dolgoznak

A kézbesítők a csütörtöki munkanapot 19-én szombaton már előre ledolgozták, de a postahivatalok délig fogadják az ügyfeleket. Legközelebb hétfőn dolgoznak teljes üzemben a postások.

Olvasóink írták

 • 19. flexsnake 2009. december 26. 09:53
  „Helyben a futár 300ftért kiviszi a csomagot, belföldön egy ezres volt, természetesen másnap reggel már át is adták. És nem lopnak. Ugye kedves posta???!!!!”
 • 18. flexsnake 2009. december 26. 09:51
  „10. helyesen: AZT és nem ASZT!”
 • 17. makákó 2009. december 25. 09:35
  „Ha ők kérnek a lóvéból, akkor én is, elvégre állami cég, tehát az enyém is!!!!!!!!!
  Még jó, hogy nem használom a postát. Hányinger.”
 • 16. Alkalmazott:-)) 2009. december 25. 09:11
  „Kellemes Karácsonyi Ünnepeket maguknak is :-)) !”
 • 15. szatyi 2009. december 24. 21:50
  „Na, postások! Kellett ez a sok "jókívánság",- így Karácsony előtt? Volt valami értelme?”
 • 14. iron 2009. december 24. 15:00
  „<moderálva> az összes sztrájkoló postás ahol van, a gyerekem karácsonyi ajándékát nem kaptam meg miattuk. Hazugság, hogy kivittek minden csomagot.”
 • 13. jefferson 2009. december 24. 13:06
  „köszönöm szépen!a postás a dm ben azt nyilatkozta hogy kikézbesitették az összes csomagot!pedig a 10 napja new yorkban feladott csomag még sehol,pedig 4 nap alatt itt van magyarországon! a szegedről feladott csomag 5 nap alatt ér oda!nekem se sokkal több a fizum de ha én késnék a melóval akkor leszednék a fejemet!!!”
 • 12. egydelmagyar 2009. december 24. 10:11
  „Most akkor volna korrekt a Posta, ha az elsőbbségi levelek felárát visszafizetné. Hiszen sokan azért fizettek többet, hogy még karácsony előtt odaérjen a levél.... De így minek?”
 • 11. Mike3 2009. december 24. 09:34
  „maug:

  A MALÉV ritkán sztrájkol... A Budapest Airport alkalmazottai szoktak ilyet csinálni, ilyenkor a MALÉV is .....(ahogy a többi légitársaság is).

  gedeon:

  Réges régen meszűnt a regionális logisztika a Postánál. Ez azt jelenti, hogy az összes küldeményt (let légyen az a szomszéd utcába is címezve) felviszik Budaörsre a postai logisztikai központba, ahol elosztják és visszaküldik :) Na ezért, meg a lusta disznók miatt 4 nap. Volt olyan, hogy a Németországból várt csomagom 3 hónap alatt érkezett meg és úgy, hogy kaptam egy értesítést Szegeden, hogy Budapesten a Kerepesi úton átvehetem!!! Elég jó idegi állapotban érkeztem meg oda és basszameg még nem kellett segíteni megkeresni a csomagot a raktárban!!!
  A csomagküldő szolgálatokról annyit, hogy ott is csak magyarok dolgoznak. Vártam egy csomagot nemrég külfüldről. Hát persze, hogy eltűnt a két cég között. Az egyetlen mázlim az volt, hogy szénnécseszegettem őket így valahogy, varázsütésre csak előkerült.

  m.”
 • 10. dkny 2009. december 24. 09:16
  „Aha! Ez aszt jelenti, ha van a vállalkozásomnak egy ingatlana, amelyet el kell adnom, akkor a pénzt szét kell ostanom az alkalmazottaknak?”
 • 9. maug 2009. december 24. 08:18
  „<moderálva> a postások!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Mások ünnepét rontják el pénzért!!!!!!???????????
  Pénzéhes banda!
  De ugyanez mondható el a MÁV-osokról és a MALÉV-esekről is.
  Ki kellett volna rúgni egy párat még az ünnep előtt, hogy jól teljen a karácsonyuk.
  Mások miért nem sztrájkolnak soha? Végzi mindenki a munkáját, ha meg kevesli a fizetést menjen el máshova.”
 • 8. Enethy 2009. december 23. 23:56
  „De az elsőbbségiért volt po....k elvenni a lóvét.Szólhattak volna,hogy kár a pénzért úgysem ér oda időben.Még rá is Kérdeztem a pasitól a takaréktár u-i postán.Jószándékú embrke lehet vagy csak sza..k bele a munkájába.”
 • 7. Zotty 2009. december 23. 22:11
  „Majd nem fognak sztrájkolni, ha lejár a posta monopólium moratóriuma.
  Örölni fognak, hogy van munkájuk.”
 • 6. SP 2009. december 23. 17:48
  „""""karácsonyi lapok csak ünnep után""
  - és a pénzküldemények a postácska számláján kamatoznak pár hétig.”
 • 5. flexsnake 2009. december 23. 17:46
  „3. mázlista. Átlag 1-2hét szokott lenni.
  A futárcégek megbízhatóbbak. Nem sokkal drágább.”
 • 4. xene@freemail.hu 2009. december 23. 17:25
  „Nos, nekem 2 nagyobb méretű levelem lett még feladva múlt hét kedden ill. szerdán (1 ajánlott, 1 elsőbbségi). Karácsonyra kellett volna....nem értek ide...Danke schön!

  Remélem hamarosan valami más postai szolgáltatásokat végző cég is betelepül az országba, s vége lesz a posta monopóliumának. Drágán dolgoznak, s sz*rul!”
 • 3. gedeon 2009. december 23. 17:15
  „A múlt hét szerdán reggel Kisteleken adtak fel egy levelet nekem Szegedre, szombaton kaptam meg. (4 nap) :(( Sztrájk akkor még nem volt.”
 • 2. Elendur 2009. december 23. 17:04
  „Köszönkük a sztrájkolóknak, hasonlóan szép, kellemes ünnepeket nekik is...”
 • 1. flexsnake 2009. december 23. 16:44
  „,,A kézbesítők sztrájkja nem okozott fennakadást a postai szolgáltatásban. "
  ..mivel az eddig is egy nagy nulla volt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet az új klinikai tömb Szegeden

Januárban írják alá az új klinikai tömb pályázatának támogatási szerződését – májusban kezdődhet a 12 milliárd 325 millió forintos beruházás. Tovább olvasom