Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Versenytárgyalást tartanak az I-es kórház eladásáról

Szeged - A szegedi önkormányzat hamarosan pályázatot ír ki az egykori I-es kórház értékesítésére – ha pénteken rábólint a közgyűlés. Az épületet jövő február végére üríti ki az egyetem. A vételárat a szegedi egészségügy fejlesztésére fordítanák.
A szegedi közgyűlés tárgyalja pénteken az egykori I-es kórház épületének eladásáról szóló előterjesztést. Eszerint nyílt pályázatot írnak ki a Kossuth Lajos sugárúti ingatlan megvásárlására, amit versenytárgyalás és licit követ. Az a befektető kapja meg az alapáron 910 millió forintra tartott kórházépületet, aki a legtöbbet fizeti érte. A tender teljes lebonyolítása év végéig befejeződik – tudtuk meg Solymos László alpolgármestertől.

Mint korábban megírtuk, a város az integrációs szerződésben kötelezettséget vállalt, hogy ha az egyetemnek az egészségügyi feladatok ellátásához nincs szüksége egyes, korábban önkormányzati fenntartású intézmények ingatlanjaira, azokat eladják, és a vételár egy részét megkapja az egyetem.

– Az egyes osztályok nem szűnnek meg, csak jobb feltételek közé kerülnek – hangsúlyozta az alpolgármester.

A jelenlegi tervek szerint a szegedi egyetem – ami korábban év végére ígérte az épület kiürítését – 2009. február végéig vállalja, hogy elköltözteti az ott működő fekvőbeteg-osztályokat, miután az ambulanciák már májusban új helyükre kerültek. Úgy tervezik, jövő márciustól már az új tulajdonos rendelkezhet az ingatlannal. Más forrásból származó információink szerint több befektető lát fantáziát az épület wellnessközpontként való hasznosításában.

A pénteki közgyűlésen nemcsak az közel kétszáz éves épület eladásáról, hanem helyi védettségűvé nyilvánításáról is döntenek a képviselők. Ha elfogadják, a vásárlók az épület külső megjelenésén változtatást nem hajthatnak végre engedélyek nélkül.

A vételárból az egyetem kétszázmillió forintot kap fejlesztési támogatásként, de a fennmaradó részt is az egészségügyi ellátás javítására használják fel – mondta el Solymos László. Az egyetem által pályázati forrásból tervezett új klinikai tömb infrastruktúrafejlesztésére fordítanák – bár ez a beruházó, vagyis az egyetem kötelezettsége lenne –, amire a tervek szerint összességében 1,1 milliárdot költene a város. Ebből közművesítenék a területet, új utak és csatornák épülnének az új klinikai tömbhöz.

Olvasóink írták

 • 5. busch 2008. június 27. 17:07
  „Szeged - A szegedi önkormányzat>>>>>>>>> hol lehet utánnajárni
  mit mikor mennyiért és kiknek adott el a fent említett társaság
  az elmúlt 15 évben? kábelgyár konzervgyár kendergyár..stb
  beleértve a dégáz démász elidegenítését is”
 • 4. egyszeru polgar 2008. június 26. 18:40
  „Nem igaz, hogy mar csak a fohasz marad szamunkra?????
  Kozel 20 eve kezdodott es meg mindig lehetoseguk van a bunosoknek mindezt elkovetni!!!!!! Eladni, eladni, eladni....... aztan marad a nagy semmi, mert visszavenni senki nem fogja tudni, helyette ujat senki nem fog adni!!!! Fillerekert eladni olyan objektumokat, melyeknek talan a fizikai erteke nem sok, de az eszmei meghatarozatlan. Amikor eljottem otthonrol mar lattam ezt a jovot, oszinten szolva egy orszaggyulesi kepviselo felszolalasa adta meg az utolso lokest. Ez egy parsztruhaba oltoztetett no volt, aki valami demagog meset adott elo. Az volt a kezdet. Hogy van meg bor a kepukon megallas nelkul folytatni es teljes csodbe juttatni az orszagot? nem csak az orvosokat, meg a gazdaszokat sem kerdeik meg. A hires magyar gazdaszok biztosan nem ezt a megoldast javasolnak, csupan a karrierista politikusok.”
 • 3. justicia 2008. június 26. 17:23
  „Szeged=Marabella

  2006 ápril egy éjszaka megdöntötték az egész polgármesteri hivatalt.....ok csalás sikkasztás..hatalommal való visszaélés..
  pénzmosás..visszaélés nyilvános pénzel..ingatlannal...
  Föszereplö szocialista polgármester..és társai...
  Hírforrás Frankfurter Allgemeine Zeitung (független napilap)
  juni 20 Nr:142 Politik 3 oldal”
 • 2. klima 2008. június 25. 13:17
  „A pályázaton:

  1. Szeviép
  2. Szeviép
  3. Szeviép

  A díjakat átadja:

  Szentgyörgyi Pál
  Szeviép ügyi alpolgármester”
 • 1. MOK Csm TESZ 2008. június 25. 11:35
  „Tisztelt Polgártársak,
  Tisztelt Szegediek !

  A cikk kapcsán fontosnak érezzük Önökkel ismertetni a 2007 szeptemberében Botka Polgármester Úrnak írt levelünket.
  Sajnos a levélre mind a mai napig még válasz sem érkezett.
  Sőt a szeptemberi közgyűlési döntésnél sem vették figyelembe levelünket,annak ellenére,hogy kértük a Jegyzői Hivatalt ,hogy a Képviselőknek címzett polgármesteri átiratunkat juttassa el minden döntéshozónak ,a felelős és megfontolt egészségügyi integrációs döntéshozatal elősegítésére .
  Szándékunk az volt ,hogy elkerüljük a napjainkban Szegeden tapasztalható egészségügyi ellátási nehézségeket.
  Ezt egyenlőre úgy látszik nem sikerült megvalósítanunk,annak ellenére,hogy a szakmában dolgozók mindent megtesznek az Önök minél kielégítőbb ellátása érdekében.

  Tisztelettel:Dr. Domokos István

  /A levél alább mellékelve/
  Magyar Orvosi Kamara
  Csongrád Megyei Területi Szervezete
  Cím: 6722 Szeged, Somogyi utca 3.
  Tel/Fax: 06-62-421- 301, e-mail: csmokorvos@vnet.hu

  Elnök: Dr. Domokos István Alelnökök: Dr. Ágoston Zsuzsanna Titkár Dr. Ferencsik Mária
  Dr.Lipták Attila
  Ikt. szám: 21-35/2007.
  Tárgy: A MOK CSm TESZ elnökségének véleménye a szegedi egészségügyi ellátórendszer átalakításáról.
  Dr. Botka László

  Szeged Megyei Jogú Város
  Polgármestere

  6745 Szeged, Pf. 473.  Tisztelt Polgármester Úr !


  Az ,, Egészségügyi ellátási-vagyonkezelési szerződés tárgyában kiírt pályázatról döntés ,, tárgyú előterjesztés 2007.július 2-án és 2007.augusztus 30.-án kelt ,,verzióit ,, köszönettel megkaptam ,a MOK Csm TESZ elnökeként, véleményezés céljából.

  Külön köszönettel vesszük az e témában későbbiekben tartandó Egészségügyi és Szociális Bizottsági ülésre ígért meghívót is.

  A MOK Csm TESZ elnökségének testületi véleménye:

  Az elnökség az eddig megismert hivatalos történések és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján a szegedi egészségügyi ellátórendszer átalakításának önkormányzati törekvéseit és lépéseit jelenlegi formájában - szakmai, szervezési, vagyongazdálkodási szempontokat figyelembe véve - nem tudja támogatni!.

  A betegekért felelőséget érző és vállaló orvosokat, mint a gyógyítás kulcsfontosságú szereplőit, komoly aggodalommal tölti el az a tény, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a jövőben közvetlenül nem tud és nem óhajt eleget tenni a törvényben előírt egyik nagyon fontos közfeladatának illetve kötelességének, a szegedi egészségügy működtetésének !

  Az egészségügyi feladatellátás és az egészségügyi intézmények működtetésének teljes felelősségét, olyan szintre kívánja kiszervezni, átadni, - nevezetesen a Szegedi Tudományegyetem számára - mely ,,intézmény-komplexumnak" elsősorban köztudottan nincs az önkormányzati felelősségvállalást helyettesítő törvényi kötelezettsége a szegedi egészségügy működtetése tekintetében.

  A feladatok átadása - eddigi ismereteink szerint - elsősorban gazdaságossági -gazdasági - pénzügyi okokkal indokolva történnének, szakmai indokok, ha el is hangzanak, a tervezett átalakítás biztonságos betegellátás szempontjából fontos részleteire vonatkozóan megalapozatlanok, s így ezt a tervezett formában orvostársaink és betegeink nevében méltatlannak, igazságtalannak tartjuk és elutasítjuk, annál is inkább, mert az átszervezés irányába eddig megtett intézkedések és lépések szakszerűtlenségének és előkészítetlenségének negatív következményei máris nyilvánvalóak.

  Nem támogatjuk az átalakítás tervezett módját azért sem, mert az Önkormányzat hagyja szétesni, szétzilálni az egészségügy zavartalan működését biztosító szakszerűen és gondosan kiépített fekvőbeteg ellátás és járóbeteg szakellátás közfeladatait ellátó rendszert.

  Hagyja széthullani ezt a rendszert, mind szakmai /pl. szakorvosi ellátási szintek megszüntetése/, mind szervezeti - szerkezeti - szervezési /pl. a szakellátások lakosság közeli elérhetőségének romlása, új várólisták megjelenése, a várólistán szereplő betegek számának növekedése/, mind infrastrukturális-vagyoni /pl. összességében több száz millió forint értékű ,lista szerinti közvagyoni elemek folyamatban lévő és tervezett eladásai/ szempontjait figyelembe véve.
  Nem veszi figyelembe, hogy az átalakításnak jelentős negatív hatása lehet a Szeged környéki betegellátás, szakellátás vonatkozásában is.

  Megoldatlan és nyugtalanító tény, hogy az átalakítások eddigi lépései és a jövőre vonatkozó tervezés is a gyógyítást végző szakorvosok és szakdolgozók aktív bevonása nélkül zajlanak. Úgy tűnik hogy átalakításban érintett egészségügyi dolgozók nem gyakorolhatják az Őket törvényileg megillető véleményezési jogaikat, kénytelenek passzív szereplőként szemlélni szakmájukat, munkakörülményeiket, munkabiztonságukat, megélhetésüket befolyásoló változásokat, miközben a közvetlen szakmai felelősséget nekik kell vállalni annak következményeiért!
  A dolgozókat folyamatos érdeksérelem éri az átalakítás folyamatában (pl. az érvényes kollektív szerződések hiánya, az érdekegyeztetés elmaradása miatt stb.)  A Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei TESZ elnökségének az SZMJVÖ-SZTE un. ,,Egészségügyi Ellátási - Vagyonkezelési" tervezetével kapcsolatos
  összefoglaló állásfoglalása

  1./ A tervezett intézkedés nem kellően előkészített és egyeztetett sem szakmai, sem szervezeti, sem gazdasági-gazdálkodási szempontból. Nincsenek nyilvánosságra hozott hatástanulmányok, nem voltak szakmai egyeztetések.

  2./ Az átalakítás kiszámíthatatlan hatású, nemcsak Szeged, hanem a környező települések egészségügyi intézményeinek működésére is, rontja a betegek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését, nem teszi differenciálttá az ellátási szinteket, egyúttal bizonytalanná teszi a legmagasabb szintű ellátáshoz való jog elvének érvényesülését

  3./ Nem időszerű, mivel országosan megtörtént az ágyszám leépítés, és szükségtelen a szakorvosi kapacitás indokolatlan további csökkentése.

  4./ Ellentétes a járóbeteg szakellátás kapacitást bővíteni kívánó Kormány-programmal, így a járóbeteg szakellátás színvonala, hozzáférhetősége-elérhetősége, vagyis kínálata a lakosság számára nemhogy nőne, hanem tovább csökken.

  5./ A jelenlegi kapacitás /szakellátási szintek/ és infrastruktúra adottak, nem elavultak! Az egy-két éve hatalmas ráfordítással korszerűsített szegedi ellátórendszer a kor követelményének megfelelő színvonalra emelhető, így nehezen belátható a tervezett, bizonytalan pályázati pénzekre alapozott új egészségügyi intézmény létjogosultsága.

  6./ Közvagyont él fel /fertőző kórház eladása, az I. sz. Kórház, a II. sz. Rendelőintézet, a Nővérszálló tervezett eladása/ és miközben a gazdaságossági érvek alapján párhuzamosságokat kíván kiküszöbölni, magában foglalja közvagyonnal és a humánerővel való nagyvonalú pazarlást.

  A fentiek alapján a MOK Csongrád megyei TESZ elnöksége jelenlegi formájában nem támogatja az,,Egészségügyi Ellátási - Vagyonkezelői" átadás tervezetet.

  Végezetül , de nem utolsó sorban nyomatékkal felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a MOK az eddigiekben is minden lehetőséggel élt ,hogy a szegedi egészségügyi átalakítást illető állásfoglalását megismertesse és közzétegye/ pl. fórumok, sajtó, hivatalos és nem hivatalos megnyilvánulások/ a lakosság és a hivatalos szervek irányába.


  Tisztelt Polgármester Úr !


  Bár sajnos egyenlőre úgy tűnik, hogy a megoldási javaslataink számos pontban alapvetően eltérnek egymástól, a MOK Csm TESZ elnöksége ezúttal is természetesen készséggel felajánlja szakértői segítségét az általunk említett kifogásaink közös megoldása érdekében, mind szakmai-szervezési, mind gazdasági-gazdálkodási vonatkozásokban, hiszen a célunk közös;

  egy minden vonatkozásban hatékonyabb szegedi egészségügy működtetése

  A jövőben is mindenkor állunk rendelkezésre álláspontjaink egyeztetésére, a közös megoldás érdekében !

  Szeged 2007-09-01
  Tisztelettel :

  Dr. Domokos István s.k.

  a MOK Csm. TESZ elnöke,
  a MOK Csm TESZ elnöksége nevében

  Ui.:
  E levelünket megküldjük a döntéshozók ,a társérdekvédelmi szervezeteink és civilfórumok részére is, tájékoztatás céljából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta a víz, mégsem szabad fürödni

Szeged - A közvélekedéssel ellentétben kiváló a Tisza vízminősége az ÁNTSZ szegedi, mórahalmi… Tovább olvasom