Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Veszélyes a milliókkal teli táska

Szeged - Az alacsony banki kamatok miatt egyre több készpénzt halmoznak fel otthon az emberek. Még lakásvásárláskor is táskában viszik a milliókat. A bátrak lecsapnak a pénzre, az ijedősek inkább visszalépnek az üzlettől.
A CSOK-nak is feltétele

Az állam tereli az embereket az átutalások felé: a CSOK egyik feltétele is az, hogy a vételár maximum 10 százaléka lehet készpénz. A táskás lakásvásárlók a kamatok mélyrepülése óta jelentek meg. Az „egyszerű" ember valószínűleg nem bűncselekményből jutott pénzhez, otthon gyűjtögette. A bankból felvett megtakarítás, 6 ezrelékes tranzakciós illetékkel számolva 10 milliónál 60-70 ezer forint. Az átutalás költsége banktól, számlától függően legfeljebb 6–15 ezer forint.
– Szinte minden második ügyfelem készpénzzel akar fizetni a kiszemelt lakásért. Nem is sejtik, mennyire kínos helyzetbe hoznak ezzel mindenkit, köztük az ügyvédet, akinek jelentenie kellene a nagy összegű készpénzes ügyletet – panaszolta egy szegedi ingatlanközvetítő.

– Azok az eladók, akik érzik az ilyen ügyletek veszélyét, nem mennek bele, inkább hagyják veszni az üzletet. Előfordult, hogy rá tudtam beszélni a vevőt, együtt menjünk a bankba, rakja be a pénzét folyószámlára – ezt ingyen megteheti –, és ott utalja át. Utána nehezményezte, hogy az átutalással költségei voltak, és az eladóval akarta kifizettetni.

Egy másik esetbem az eladó ugyanazon a napon két embernek is eladta a lakását, mindegyik készpénzben fizetett. Erről hiába írtak alá papírokat, futhattak a pénzük után. A táskányi húszezressel érkező vásárlók azt hitték, alkupozícióba hozták az eladójukat.

– A pénzmosás megelőzéséről szóló törvény szerint egy adásvételi szerződésnél a nagyobb, pár millió forint feletti összegeket átutalással kell teljesíteni – mondta Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke.

– Az ügyvédi gyakorlatban az 1-2 millió forintos készpénzes foglalók vagy előlegek elfogadhatók. De az e feletti összegeket az okiratszerkesztő ügyvédnek alapos gyanú esetén a már hivatkozott pénzmosási törvény alapján jelentenie kellene a kamarának. Mi pedig továbbítjuk az illetékes szerveknek. Amennyiben a későbbiek során vizsgálatra kerül sor, és a jogi képviselő magatartása is gyanússá válik, eljárást vonhat maga után.

Azzal kapcsolatban, mennyire gyakoriak a készpénzes adásvételek, Kertész József azt válaszolta: a foglalót vagy a vételárelőleget leszámítva a vevők jelentős része átutalással fizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged 4 milliméteres hóban is gyönyörű - videó

Szeged 4 milliméteres hóban is gyönyörű - videó
A meteorológiailag mérhetetlen hómennyiség gyönyörű fehér lepelbe vonta a várost - nézze meg, hogyan… Tovább olvasom