Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Vesztegetés miatt nyomoznak

Röszke - Egyszerre hat röszkei útlevélkezelő ellen nyomoznak, hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják őket. Mind a Szerbiából érkező utasokat ellenőrizték, amikor a rendőrség rajtuk ütött.

A július 12-i, vasárnapi akciót az utasok is észrevehették, hiszen hatfős stáb dolgozik a belépő oldalon, és mind a hat tiszthelyettest azonnal le kellett váltani. A történtekről közleményt adott ki a megyei rendőr-főkapitányság két nappal az eset után. Eszerint az ellenőrzést a főkapitányság mellett a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata hajtotta végre, „hat határrendésszel szemben merült fel a hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja." Négyen már nem is tagjai a testületnek, egyet felfüggesztettek beosztásából, egyet áthelyeztek. Két embert őrizetbe vettek, majd az ügyészi indítvány alapján a bíróság mindkettőt előzetes letartóztatásba helyezte.

A rendőrségi közleményt az egész magyar sajtó közölte, mert ilyesmi ritkán fordul elő. Részleteket azonban nem sikerült megtudni: a megyei főkapitányság sajtósa kérdésünkre azt felelte, nem adhat több információt, a vizsgálatot pedig a nyomozó ügyészség irányítja.

A Szerbiából belépő oldalon hatan ellenőrzik az útleveleket. Július 12-én mind a hat tiszthelyettest le kellett váltani. Illusztráció: Segesvári Csab
A Szerbiából belépő oldalon hatan ellenőrzik az útleveleket. Július 12-én mind a hat tiszthelyettest le kellett váltani. Illusztráció: Segesvári Csaba.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség vezetője, Imolya Imre kérdésünkre azt mondta, nem szúrópróbaszerű ellenőrzésről van szó. A rendőrség régóta kapott információkat arról, hogy az átléptetéskor egyes határrendészek pénzt fogadnak el az utasoktól. Ezt le kell leplezni, a folyamatot meg kell szakítani. A leleplezés azonban nagyon nehéz, sok bizonyíték, adat kell ahhoz, hogy a vesztegetés gyanúja megalapozott legyen. Végül is több hónapig tartó információ- és adatgyűjtés után jutottak el odáig, hogy lett elég bizonyíték. Azonnal intézkedni kellett.

Azt, hogy konkrétan mi történt, kiktől fogadtak el pénzt az útlevélkezelők, mennyit, ezért élveztek-e előnyöket – és ha igen, milyeneket – azok, akik fizettek, mind olyan kérdés, amelyre a Szegedi Nyomozó Ügyészség egyelőre nem ad választ. Imolya Imre szerint ennek az ügynek nem egy-két hónap alatt járnak a végére – ez nyilván rosszul érinti azokat, akik részesei a történetnek – de az eljárás lehetőleg minden részletre fényt akar deríteni.

A Röszkén történtek foglalkoztatják a megyei főkapitányság vezetőit, akik arra számítanak, ennek a mostani eljárásnak „nagy lesz a visszatartó ereje".

Ilyen még nem volt

Milyen gyakran fordul elő ilyesmi? Hasonló, több embert azonos időben érintő eset még nem volt, de mint Imolya Imre mondta, „erre a bűncselekménytípusra jellemző az óriási látencia": mivel a vesztegetéshez két ember kell, és többnyire mindkettőnek az az érdeke, hogy hallgasson, az esetek többsége soha nem kerül nyilvánosságra. Az intézkedő hivatalos személyt állandóan fenyegeti az a veszély, hogy korrumpálni akarják.

Olvasóink írták

 • 6. bo 2009. július 29. 10:51
  „5- Nem vagy tisztában az alapkiindulással: Parancsnoki beosztás alatt elfogadni bármit is korrupció, fölötte baráti kapcsolattartás!:-))”
 • 5. L3oN1o7 2009. július 27. 22:59
  „Ha meg volnának fizetve akkor nem fordulna elő ilyen. Könnyen beszélnek itt magas rangú vezetők vagyonosodási vizsgálatáról ott nem lesz ilyen. Ha a kisrendőr vesz egy autót 10 éves hitelre akkor már az RSZVSZ puskamikrofonokkal rohangál a háza körül meg folyamatosan vízhangzik a telefonja. Kérdem én, az nem vesztegetés mikor magas rangú vezetők sport ruházati termékeket kapnak ajándékba, vagy akár üveg piákat fogadnak el. Azzal nem jogtalany előnyhöz jut? Merthogy mire fel kapja? Mert magasa rangú vezető és be kell nyalni neki csontig?. Azokat kellene vizsgálni nem ezeket.”
 • 4. benq 2009. július 26. 23:04
  „hmm parasztéknak is van szép házuk meg traktorjuk, sok ember eljár évente többször kirándulni, és mégsem korrupt, háromféle ember van, 1. aki jól él 2. aki írigy rá 3. az az ember aki mind kettöt le szarja.”
 • 3. maug 2009. július 26. 20:39
  „Ez aztán az újdonság!

  Korruptak a határon??? Csak körül kellene nézni egy két ember háza és autója táján. Lehetne min csodálkozni!!!
  De amiről nem tudunk az nem fáj. Csak tudnám, hogy APEH vagyonosodási vizsgálat megindítását mennyi rendőri vezető kezdeményezett már???”
 • 2. varadipal 2009. július 25. 10:19
  „Meglehetősen tájékozatlan e témában a cikkíró.
  A csatlakozást megelőző napokban Lenti határátkelő rgész személyzete előzetesbe került. Pl.:
  Komáromból 11 határőrt vittek el
  Nyíregyházán 7 hatósági személy ellen folyik korrupció miatt eljárás
  Ártándon a parancsnokot és 4 embert állítottak elő. Sorolhatnám tovább.
  Ha véletlenül nem tudná,kedves Bakos úr, a csempészett cukor, a megsétáltatott áfa mentes számítógép, az eltünt olajszerelvény, és a fiktíven kiléptetett cigaretta szállítmányok esetei is mind hatósági korrupción alapultak.Szó sincs egyedi, vagy ritka esetről.Talán érdeklődhetne a VPOP és a volt Hőr OP-nál, vagy olvassa a VPOP honlap sajtószoba rovatát is. Nem kell szépíteni a hatóságot, mindig volt és lesz aki lejáratja a becsületes társait.”
 • 1. bo 2009. július 25. 07:40
  „No kérem, itt a magyarázat az állandó várakozásnak, hisz az RSZVSZ elhurcolja saját kollégáit. Azt nem értem, miért kell kerülgetni a forró kását Bakos úr! - Határrendészek meg útlevélkezelők, meg a fene tudja! Ők is RENDŐRÖK és kész! Aztán, hogy állam az államban az egy dolog, attól még rendőrök és ezen nincs mit szépíteni. Azt azért szívesen megnézném, hogy egy határon szolgálatot teljesítő rendőr, ha úgy hozná a sors merre szaladna egy fővárosi tüntetés oszlatása során!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rázsó Zsófia a nyomozó szépség

Szeged - Akár Miss Marple fiatalkori kiadása is lehetne a szegedi Rázsó Zsófia: nyomozó szeretne… Tovább olvasom