Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Villamosfelújítás: elindult a kötbérper

Szeged - Rekordösszegű kötbért, 740 millió forintot követel a szegedi önkormányzat az 1-es villamosvonal kivitelezőjétől a sok csúszás miatt. Mivel az építő konzorcium vitatja a kötbér jogcímét és összegét is, a város pert indított ellene. Az eljárás tegnap kezdődött.
Elindult a megyei bíróságon tegnap az a kötbérper, amelyet a szegedi önkormányzat indított az 1-es villamosvonal kivitelezője, az A-SZ-E Konzorcium ellen. Mivel ilyenkor külön-külön kell eljárást indítani a cégtársulás tagjai ellen, a város jogi képviselőjével szemben három alperes – az A-Híd Építő Zrt., a Szeviép Zrt. és az EuroAszfalt Kft. – jogi képviselője jelent meg. A megrendelő város az 1-es villamosvonal Boldogasszony sugárúti szakaszának csúszása miatt perel, amely az eredeti, tavaly november 15-i határidőhöz képest idén márciusban fejeződött be.

A villamosforgalom a Kossuth Lajos sugárúti szakasz átvétele után, május 9-én indult újra. A rekordösszegű, 740 millió forintos kötbér – megírtuk – napi 10 millió forintos tételekben halmozódott fel. A kivitelező azzal magyarázta a késéseket, hogy a nem önkormányzati tulajdonú ingatlanokon a tervezettnél később kezdhettek dolgozni, pontatlanok voltak a közműtérképek, és a kemény tél is hátráltatta a munkát. A határidő-módosításokat és a késések indoklását az uniós támogatással megvalósuló beruházásnál kötelezően közreműködő független mérnökcég bírálta el. Ez alapján 20 nap csúszásról állapították meg, hogy jogos volt, de a többi 74 nap késedelemre nem fogadták el a magyarázatot, így alakult ki a város álláspontja.

Villamossíneket fektetnek a szegedi Boldogasszony sugárúton 2009. november közepén. Archív fotó: Karnok Csaba
Villamossíneket fektetnek a szegedi Boldogasszony sugárúton 2009. november közepén.
Archív fotó: Karnok Csaba

A tárgyalás kezdetén Maklári László, a Szeviép Zrt. jogi képviselője üzleti titokra hivatkozva zárt ülés elrendelését kérte, indítványát Gaálné Jobbágy Ildikó bíró elfogadta. Az alperesek ügyvédjei nem járultak hozzá ahhoz sem, hogy fényképeket készítsünk. Faludi Csaba, az önkormányzat jogi képviselője a tárgyalás után elmondta: a kivitelező cégek részletes ellenkérelmet adta be, amelynek lényege, hogy az önkormányzat követelésének jogalapját és mértékét is vitatják. Egyelőre a felek nem indítványoztak bizonyítási eljárást, később várhatóan műszaki és meteorológiai szakértőket is meghallgatnak. A bíróság a pert október 25-ére napolta el.

A város ügyvédje

A per a követelés értéke miatt kezdődött első fokon mindjárt a megyei bíróságon. Az önkormányzat az ügyvédi kamara bevonásával választotta ki az ajánlattételre felkért ügyvédek közül a várost képviselő ügyvédet, Faludi Csabát. Az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok szerinti képviseleti díjban állapodtak meg vele, ami a perértéktől függő sávos, fixösszegű díjazást jelent. Munkáját a polgármesteri hivatal fejlesztési irodája és a nagyprojektet irányító Szeged Pólus Kft. segíti.

Befejezés jövőre

A közel 30 milliárd forintos költségvetésből, uniós támogatással megvalósuló szegedi tömegközlekedési nagyprojekt egyik kulcselemének számít a 4,9 milliárd forint értékű rekonstrukció a város legforgalmasabb villamosvonalán, az 1-esen. A terepmunkái tavaly augusztusban kezdődtek, a konzorcium azt vállalta, hogy 8,7 kilométernyi villamospályát épít, peronokkal, valamint kialakítja a többsávos jelzőlámpás körforgalmat a rókusi csomópontban és egy hagyományos körforgalmat a Boldogasszony sugárút–Szent Ferenc utca kereszteződésben. Az építkezés két szakasza tehát elkészült, a villamosvonal-felújítás harmadik, belvárosi szakaszát – közműkiváltási problémák miatt – jövőre halasztotta a város. A per ennek kivitelezését nem érinti.

Olvasóink írták

 • 17. 620829 2010. július 13. 10:20
  „Ez így nevetséges és közröhej...nos:ha valaki tudja mit és hogyan tesz-akkor amíg kész nincs nem fizet...milyen kötbér???????nem kell kifizetni egy fillért sem-kész van-majd megkapja---finanszirozza meg...ja nincs pénze a kivitelezőnek-akkor meg lehúzni a wc-n....keresni egy tőkeerős céget.....ennnyi!!!!!!!!!!!!tisztelt városvezetés...egy kis odafigyelés kéne....jaj bocsi elfelejtettem-mivel ezek mennek-ezért már biztosan a papírszelekcióval vannak elfoglalva és papírt darálnak az alagsorban...lásd bkv....-nincs új a nap alatt!------------11 évesen miért kell nekem naponta a felnőttek butaságaival szembesülnöm....nem követendő példa kedves felnőttek!”
 • 16. louis 2010. július 13. 04:28
  „A kötbér ámítás, de választási időszakban jó hivatkozási alap (ellentétben az el- és félbemaradt beruházásokkal, fejlesztésekkel). Amin egyesek, a kép kapcsán élcelődnek (a novemberi meleg) és megkérdőjelezik a képaláírás hitelességét, pedig masszívan azt igazolja: ősszel NEM akadályozta az időjárás a munkavégzést, kár arra hivatkozni a kivitelezőnek... Októberben kánikulai hőség volt napokig, Karácsony első napján 25 Celsius fokot mértek Szegeden is.Egy kis memória-frissítés az archívumból:
  Idén először dőlt meg melegrekord Szegeden
  Újszászi Ilona
  2009.11.25. 17:36

  Szóval: nyugodtan lehetett (volna többet is) pólóban dolgozni ősszel.”
 • 15. szilléri 2010. július 12. 09:58
  „A városnak maradó összeg 74 millió, mivel a többi EU-s támogatás. A kivitelező helyében a vis major mellé perelném a projekt előkészítését is. Program tervek alapján kivitelezni azért nagy kihívás.”
 • 14. giy 2010. július 10. 20:57
  „igen Zsoltee0716 csak úgy izzadt ez a két ember annyira dolgoztak így november közepén, hogy előfordult, hogy még lehet a polót is le kellett venni!!!:-D”
 • 13. Mike3 2010. július 10. 16:37
  „-na akkor így jó lesz mindenkinek
  -jaja szépet kaszálunk
  -persze lesz majd egy kis per, de ne szívjátok mellre! tudjátok, hogy le kell játszanunk ezt a cirkuszt
  -ez a kis kellemetlenség belefér”
 • 12. Mike3 2010. július 10. 16:36
  „-na akkor így jó lesz mindenkinek
  -jaja szépet kaszálunk
  -persze lesz majd egy kis per, de ne szívjátok mellre! tudjátok, hogy le kell játszanunk ezt a cirkuszt
  -ez a kis kellemetlenség belefér”
 • 11. Zsoltee0716 2010. július 10. 15:08
  „Kép alatt!
  "Villamossíneket fektetnek a szegedi Boldogasszony sugárúton 2009. november közepén. "

  Ilyen jó idő volt akkor, hogy poloba lehetett dolgozni!”
 • 10. geza 2010. július 10. 13:54
  „A szeviép felszámolás alatt vajon hogy fizeti ki a pénzt?
  Ez csak porhintés, készülés a választásokra propaganda....”
 • 9. madártej 2010. július 10. 13:17
  „Ez támadja, az vitatja, ebből csak az látszik, pénz az ablakban...”
 • 8. asdiob 2010. július 10. 12:50
  „Laci, Sanyi, Zoli! Mostmár a pártkassza helyett az önkorihoz kell nyomni a lóvét!!!!

  Véleményem szerint a beruházás munkaértéke (anyagokat nem számolva) nincs is ennyi. Korlátozni kellene a kötbér összegét. Az nem fer, hogy a "munkadíjon" felül is fizessen egy vállalkozó, ha a határidőt valami miatt nem tudja tartani...”
 • 7. regisztrálttag 2010. július 10. 11:05
  „Érdekes ez az egész történet!
  A tegnapi meg az azelőtti hozzászólások ebben a témakörben mind eltűntek, nyilván emiatt is lett egy kicsit módosítva és kiegészítve cikk!
  Biztos vagyok benne, hogy nem kellene mást tenni, csak az ott felsorolt kérdéseket egy az egyben feltenni az érintetteknek.
  Legyen már néhány kellemetlen percük, órájuk nekik is!”
 • 6. mitudomain 2010. július 10. 10:47
  „frakk: mert a hőnimádott pártod aztán olyan jó mi? Egyes kérdésre miértnem válaszoltál? Tán akkor rájönnél, hogy kikre is szavaztál? :P

  Egyébként meg hajrá szeged, remélem beszedik a zsét ^^”
 • 5. giy 2010. július 10. 10:04
  „erről szól ez az ország...”
 • 4. 48fremail 2010. július 10. 10:03
  „A Szeviép még a kötbért is elsíbolja”
 • 3. frakk 2010. július 10. 09:52
  „Bohács nagy betű, mivel vezeték név. gyurcsány kisbetű mivel az ország legnagyobb kártevője.
  Láttad már egyáltalán Bohácsot, hogy nap mint nap jelzed antagonisztikus véleményed róla? Fele annyira lennél csak olyan mint ő , már is nem lenne közöttünk semmi probléma.”
 • 2. Logaritmus 2010. július 10. 09:44
  „Robin, hivd fel bohacsot. Ha nem golfozik vagy a Mercedest vakszolja, megmondja.”
 • 1. robinhood46 2010. július 10. 07:47
  „Elnézést mindenkitől!
  Fél órája nézegetem, hogy melyik cikk kapcsán tudnám feltenni kérdésemet: Van-e valaki, aki pontosan tudja, hogy hány mezítlábas képviselő van a kormánypárti fideszesek közül, aki nem államtitkár, nem miniszterelnöki megbízott, nem kormánymegbízott, nem államfő, nem bizottsági elnök?
  A másik: csongrádiak meg a szegediek hogy szerepelnek ebben a versenyben? köszönöm, ha valaki felvilágosít: Robin”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néptáncosok forgataga a Kárász utcán

Menettánccal kezdődött péntek délután a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál Szegeden. Tovább olvasom