Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Virágzik az orgona Szegeden

Szeged - Az ősz minden szépségét nekünk ajándékozza idén a természet! Az október végi, november eleji vénasszonyok nyarának aranyló napfényében pompázó zöldek, sárgák és barnák kavalkádjában a tavasz és a nyár rikító színei is fölvillannak – külön jutalomként.
Orgonalila varázsol májusi hangulatot az idei november elején a szegedi Mérey utca egyik udvarában. Az ötven éve épült házak ölelte tér szélcsendes sarkában burjánzó orgonabokor csúcsain rozsdásodik a májusban volt orgonavirágzat, miközben vadul lilulnak az új virágfürtök is. Márpedig ha orgona, akkor „májusi feeling" – buja illatokkal és ragacsos slágerekkel. Máris hallani vélem: „Szeretnék május éjszakáján letépni minden orgonát! / S mikor ölel az édes álom, díszítni véle kis szobád! / S mikor szíved az üdvre dobban, szeretnék mézet lopni onnan. / Csókolni édes ajkadat... Minden hiába, nem szabad!..."

A liliomfák is kirügyeztek a novemberi melegben. Fotó: Frank Yvette
A liliomfák is kirügyeztek a novemberi melegben.
Fotó: Frank Yvette

De itt és most nem csupán az orgona virágzik. Duzzadnak bimbói, majd néhány langymeleg nap után a Széchenyi és a Rerrich Béla tér liliomfái (melyeket sokan csak tulipánfaként emlegetnek) rózsaszín virágfelhővé robbannak. Mert az idei novemberen nemcsak a késő tavaszias liláknak, hanem a kora nyárias rózsaszíneknek is örvendhetünk – egészen az első fagyos leheletű hajnalig, a téli szürkeségig.

Olvasóink írták

  • 3. ZED 2008. november 07. 20:14
    „HOMÁLYOS A FOTO,DE SZEGEDIEK HA KISÉTÁLTOK A HÉTVÉGÉN A BELVÁROSBAN CSODÁT LÁTTOK,AMI TAVASSZAL LEHET,HOGY ELMARAD”
  • 2. Martina 2008. november 07. 15:28
    „De hol az orgona?”
  • 1. katcsi 2008. november 07. 12:58
    „igen szép mondat!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marx tanulmányi okokból népszerű, Lenint a kutya sem keresi

Szeged - Önszántukból ma sem olvasnak az emberek munkásmozgalmi szerzőket. Ha mégis, leginkább Marx írásait keresik, Lenint viszont csak dekorációnak visznek. Tovább olvasom