Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Virtuózok: jól muzsikálnak a szegediek

A szegedi muzsikusok sikert sikerre halmoznak az M1 egyedülálló komolyzenei tehetségkutató műsorában, az egyre népszerűbb Virtuózokban, amely azoknak a tehetségeknek teremt bemutatkozási lehetőséget, akik kiemelkedően játszanak, énekelnek klasszikus zenét. A több mint kétezer jelentkező közül 75 versenyzőt ismerhetett meg az ország az elődöntőkön, a középdöntő 27 fős mezőnyébe pedig öt szegedi is bejutott.
– Óriási meglepetés volt számomra, amikor továbbjutottam az elődöntőből, mert egyáltalán nem számítottam rá. Főleg arra nem, hogy a zsűri szoborral azonnal bejuttat a középdöntőbe. Sok hazai és nemzetközi hárfaversenyen vettem már részt, Olaszországban és Kijevben is sikerült megszereznem az első helyet. Ez a verseny most egészen más, kellemes csalódás számomra – mondja az egyik legsikeresebb szegedi versenyző, a 17 éves Tóth Bettina, aki már tíz éve tanul hárfázni Natália Gorbunova hárfaművész növendékeként. – 11. osztályos vagyok a Radnóti-gimnáziumban, eddig még nem sikerült eldöntenem, hogy mi szeretnék majd lenni. Kémia tagozatra járok, gondolkozom a vegyészi pályán is. Ahogy lement a tévében az elődöntő, legalább százan írtak olyanok is, akikkel korábban nem is tartottam kapcsolatot. Jó érzés, hogy milyen sokan szurkolnak nekem. Azt hiszem, a tanáromtól olyan tudást kaptam a szegedi zeneiskolában, amit sehol máshol nem kaphattam volna az országban. Már tíz éve együtt dolgozunk, voltak hullámvölgyek is a kapcsolatunkban, de most megvan közöttünk az összhang, és az eredmények is igazolják a közös munkát.

A hangszer is csodaszép

Natália Gorbunova mára valóságos hárfaiskolát teremtett Szegeden, egy másik növendéke is továbbjutott a versenyben. – Ez az ötödik évem hárfából. Zeneiskolai szolfézstanárom javasolta ezt a hangszert, azt mondta: bátor vagyok, biztosan jó lesz majd ez nekem. Hallgattam rá, és nem bántam meg. Szép a hangja, maga a hangszer is csodaszép. Nagyon tetszik a Virtuózok, mert szimpatikusak a zsűritagok, kedvesek a versenyzőtársak. Izgulni szoktam a fellépések előtt, de mindig mondogatom magamnak, hogy nem lesz semmi baj – árulja el a 10 éves Szauer Bianka, akinek jólesett, hogy osztálytársai, tanárai megnézték a tévében, és gratuláltak a sikeréhez.
– A nyáron minden növendékemnek elküldtem e-mailben a versenyfelhívást, és mind a heten azt mondták, szeretnének elindulni. Egész nyáron gyakoroltunk, augusztusban volt az első meghallgatás, szeptemberben kaptuk az értesítést, hogy a körülbelül kétezer induló közül Bianka és Bettina is bejutott a 3×25-ös elődöntőbe. Nagyon sok munkával jár a felkészülés, mert minden fordulóra új művet kell tanulnunk, közben nekem a zenekarban és az iskolában is helyt kell állnom – mondja a már 21 éve a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaként játszó orosz származású hárfaművész, Natália Gorbunova. – Remek kezdeményezésnek tartom ezt a versenyt, felkészült, szimpatikus stáb készíti a műsort. Látszik rajtuk, hogy mindent odaadással, szeretettel, elhivatottan csinálnak, értenek a gyerekek nyelvén, jól foglalkoznak velük.

Natália Gorbunova továbbjutott  hárfás növendékeivel: Tóth Bettinával és Szauer Biankával. Fotó: Frank Yvette
Natália Gorbunova továbbjutott hárfás növendékeivel: Tóth Bettinával és Szauer Biankával.
Fotó: Frank Yvette

– Amikor Natasa jelezte, hogy indul ez a műsor, nem jöttünk lázba, mert a tehetségkutatókról kialakult már egy kép bennünk, tudtuk, hogy vannak hátulütői is. Az előválogató jól sikerült, utána alá kellett írtunk egy 11 oldalas, bonyolult szerződést, ami kicsit meglepett bennünket. Mivel Bettina azt mondta, szeretné magát megmérettetni, támogattuk. Nagyon jól érzi magát a versenyben. Bevallom, én egy kicsit szenvedek a tévéfelvételek alatt, de támogatnom kell őt. Natasa nagy áldozatot hoz azzal, hogy lelkiismeretesen felkészíti a versenyre, így nekünk is meg kell tennünk mindent a siker érdekében. Néha bizony szükség van a noszogatásra, biztatásra, hogy ne menjen el Bettina kedve a sok gyakorlástól, végigvigye, amibe belekezdett – meséli Bettina édesanyja, Tóthné Bolvári Beáta, aki nem számított rá, hogy ennyi gratulációt kapnak majd az adások után. – Még olyan emberek is telefonáltak, akikkel évek óta nem is találkoztunk.

Kire ütött ez a lány?

– A családban most minden Bianka körül forog, mert rengeteg időt, pénzt, lemondást igényel a zenetanulás. Van egy két évvel fiatalabb húga is, aki három hétig zongorázott, majd közölte: soha többet nem akar zenével foglalkozni – árnyalja a képet Szauer Bianka édesanyja, Szauer Katinka, aki óriási lehetőségnek tartja a komolyzenei tehetségkutatót. – Nagyon színvonalas műsor a Virtuózok, és számomra meglepő, hogy sokkal kevésbé terheli meg a lányomat, mint egy hárfaverseny. Bár nagyobb a presszió, sokkal könnyebben veszi az akadályokat, jobban élvezi. Megoldottuk az otthoni gyakorlás lehetőségét is, mert nem elég a heti két óra a zeneiskolában. Bianka egy-egy ilyen fellépés, verseny előtt naponta akár 3-4 órát is gyakorol. Azt hiszem, ez nem kis teljesítmény egy olyan tízéves gyerektől, aki majdnem egész nap iskolában van. Megkockáztatom: sokkal többet dolgozik, mint egy átlagos felnőtt. Szerencsére az Alsóvárosi Általános Iskolában mindenben segítik, és elismerik a teljesítményét. Úgy érzem, mindenki büszke rá, szorít neki, ami nekem külön örömet jelent. Azt szeretném, ha addig foglalkozna a hárfával, ameddig van hozzá kedve. Nekem pedig kötelességem teljes mellszélességgel mögötte állni. Szerintem majd a kamaszkor lesz az igazi vízválasztó, akkor derülhet ki, szeretne-e később is hárfázni. Örülnék neki, ha ezt a nem könnyű, de csodálatos és sok szép élményt adó pályát választaná. Amikor édesapám nemrég megkérdezte, hogy kire ütött ez a lány, azt mondtam neki: lehet, hogy rám, csak engem nem vittek zeneiskolába.

A Nánási testvérek: Péter és Ádám. Fotók: Sárközy Mariann/Virtuózok
A Nánási testvérek: Péter és Ádám. Fotók: Sárközy Mariann/Virtuózok

Kodály Zoltán országa

– Öröm számomra, hogy Kodály Zoltán országában a világon először rendeznek klasszikus zenei tehetségkutató műsort. A korábbi könnyűzenei tehetségkutatók mellett végre teret kapott a klasszikus zenében való megmérettetés is. A zeneoktatás legfontosabb feladata, hogy felnevelje a jó zenei ízléssel rendelkező koncertlátogató közönséget, amatőr zenészeket, de ugyanakkor bölcsője legyen a jövő művészeinek. Büszke vagyok arra, hogy a szegedi Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolából hét növendékünk jelentkezett a műsorba, komoly sikereket elérve – hangsúlyozza Katona Judit, az intézmény igazgatója, aki bízik abban is, hogy a kiváló művészekből és szakemberekből álló zsűri mellett a közönség is ki tudja majd választani azt az egy tehetséges fiatalt, aki az abszolút győztese lesz a versenynek. – Biztos vagyok abban, hogy növendékeink, akármilyen eredménnyel is zárul a Virtuózok műsora, mindenképpen hasznos tapasztalatokat szereznek további fejlődésük érdekében.

A fődíj: 12 millió forint

A Virtuózok középdöntőiben korcsoportonként a kiválasztott 9 legjobb versenyző lép fel a zsűri előtt. Közülük mindhárom korcsoportból 3-3 versenyzőt juttat tovább a zsűri a döntőbe, ahol az eddig külön bemutatott korosztályok már egy adásban szerepelnek, de továbbra is csak a saját kategóriájukon belül küzdenek a győzelemért. Egyéni teljesítményük alapján szavazza meg a zsűri, hogy korcsoportonként ki lesz az a fiatal muzsikus, aki megnyeri a versenyt. A győzelemmel lemezszerződés és amerikai koncertfellépés jár. Mindhárom győztes bejut a fináléba, azaz az élő show-műsorba, ahol már egymással kell megmérkőzniük. Itt mindhárom versenyző több darabot is előad, de a zsűri már csak véleményezheti a produkcióikat. A fináléban ugyanis a nézők döntik el szavazással, hogy ki legyen az abszolút győztes, azaz a Virtuózok fődíjasa, aki megkaphatja a 12 millió forintos főnyereményt.

Sztárok is a zsűriben

A Virtuózok öttagú zsűrijét neves szakemberek alkotják: a világ legrangosabb operaszínpadait meghódított Kossuth-díjas szoprán, a szegedi „Berdál-istállóból" indult Miklósa Erika; Kesselyák Gergely, az Operaház karmestere, akit ugyancsak nem kell bemutatni, hiszen évekig a szabadtéri művészeti vezetője volt; Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára; Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora, Némethy Attila zongoraművész, a Bartók rádió több műsorának vezetője, szerkesztője.


Versenyzők Szegedről

Az MTVA a nyáron hirdette meg komolyzenei tehetségkutató versenyét, melyre első körben az interneten egy videó feltöltésével lehetett regisztrálni. Három korcsoportban összesen több mint kétezer versenyző jelentkezett. A kiválasztottak személyes meghallgatáson vettek részt, ahol komoly szakmai zsűri előtt szerepeltek. Korcsoportonként 25-25 versenyző jutott tovább az elődöntőkbe. Szegedről a legkisebbek (6–13 évesek) között a 8 éves Nánási Péter fuvolista (felkészítő tanára: Greksa László); testvére, a blockflötén játszó 10 éves Nánási Ádám (tanára: Paragi Jenő); a zongorista, 10 éves Balázs-Piri Soma (tanára: Sóti-Szobonya Emőke); a fuvolista Pete Fruzsina (tanára: Juhászné Bodrogközi Eszter) és Szauer Bianka szerepelt a műsorban. A középső korcsoportban (14–19 évesek) két szegedi hárfás, Olasz Flóra és Tóth Bettina, valamint a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola furulyán játszó növendéke, Néveri Bence (tanára: Lőrincz László) mutatkozott be. A harmadik korcsoportban is van szegedi versenyző: az SZTE Zeneművészeti Karról a gitáros Girán Péter (tanára: Pavlovits Dávid) – képünkön. Az elődöntőkből Nánási Ádám, Szauer Bianka, Tóth Bettina, Néveri Bence és Girán Péter jutott tovább a most zajló középdöntőkbe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 órán át nem volt net, az ügyfélszolgálat a weboldalt ajánlotta a hibabejelentésre

Szeged-Felsővároson szombaton 16.30 órától nem lehetett használni az internetet és az IPTV-t a Magyar Telekomnál. Tovább olvasom