Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Vizsgadrukk a GTK-n: ha tanulni akarsz, kapcsold ki a Facebookot!

Vizsgadrukk a GTK-n: ha tanulni akarsz, kapcsold ki a Facebookot!
A szegedi Gazdaságtudományi Kar ma már hazánk legjobbak között jegyzet gazdasági képzőhelye. A GTK 2009-ben bekerült a Guinness rekordok könyvébe ,,A legvidámabb kar" címen. Ebből is látszik, hogy az itt tanuló hallgatók könnyen veszik a vizsgaidőszaki nehézségeket, és az állandó stressz mellett is próbálnak pozitívak maradni.
Így vizsgáztok Ti!

Vizsgadrukk című cikksorozatunkban minden héten bemutatjuk egy-egy kar vizsgaidőszaki nehézségeit. Ezen a héten a Gazdaságtudományi Kar hallgatói kerültek rosta alá. Az ide jelentkező fiatalok a 3 alap és 5 mesterszak mellett felsőoktatási szakképzések közül is választhatnak. A GTK-n található képzések mindegyike kapcsolódik valamilyen formában a gazdasághoz és a pénzügyhöz.
A Gazdaságtudományi Kar Kálvária sugárúti épületének középen lévő üres tér  állandó fényt biztosít a tetőablakoknak köszönhetően. A fehér színű szűk lépcsők tágas emeletekbe futnak fel, a földszinten található egy közösségi pihenővel, a második emeleten kényelmes fotelekkel.

A 23 éves Győri Ádámmal a legfelső szinten találkozunk a tanári irodák rengetegében. Már elvégezte az alapképzést, most épp vállalkozás-fejlesztést tanul mesterszakon. Összességében ötödik éve egyetemista, de ez a fél év nehéz volt számára, mert sokkal több szóbeli vizsgája volt, mint eddig. - Ez egy kicsit jobban szerencsejáték, mint az írásbeli. Ebből a szempontból nehéz - meséli a fiatalember. - Ha írásban vizsgázik valaki, akkor általában 1-2 kérdésre kell választ adni az adott témakörből, itt viszont mindenbe bele kérdezhetnek. Ádám általában 3 napot szokott tanulni egy vizsgára, de ez alatt fel sem áll a jegyzetektől. A fokozatos tanulás híve, rosszul érzi magát, ha eltelik néhány nap, és még csak a tételsor negyedét tudja. Inkább azt tartja megfelelőnek, hogy minden tételből tudjon egy keveset.

Az első emeleten egy nagyobb társaság csoportosul, mindenki a hamarosan következő vizsgára készül, így erre hivatkozva nem szívesen nyilatkoznának. Azonban Tóth Krisztián és Szremkó Nikoletta szívesen beszélget velem, annak ellenére, hogy ők is hamarosan bemennek termelés menedzsmentből vizsgázni. A 20 éves lány erre most nem tudott sokat készülni, mert egy ideje  Budapesten dolgozik promóterként, így az ünnepek közeledtével sok munkája volt. Tanév közben az órarendjétől függ, de általában a hét első felét szokta Szegeden tölteni, a hátralevő időben pedig a fővárosban dolgozik. Nikoletta általában 3-4 napot szokott készülni egy nehezebb vizsgára, ebben a vizsgaidőszakban pedig 9 tantárgyból kell megfelelnie, de azt mondja, hogy volt már ennél nehezebb is. A 22 éves Krisztián szerint nem a vizsgák mennyisége, hanem a minősége számít. A tanulásra ráfordított idő nála attól függ, hogy milyen nehéz az adott tárgy. Szokott olyan vizsga lenni, amire elég egy napot készülni, de akad, hogy neki is négy napig a jegyzetei fölött kell gubbasztania. Miközben beszélgetünk, egy hozzánk közel álló lány meghallgatva az eddigi témát megszólal, hogy neki január végéig 13 tárgyból kell vizsgáznia, ha sikeresen szeretné zárni a félévet.
Furák Csaba. Fotó: Markót Imre
Furák Csabának az intervallumokra bontott tanulási stratégia vált be. Fotó: Markót Imre

Az előző társaságtól nem messze egy fiatalember ül, a laptopját nézi figyelmesen. A stressz nem látszik rajta, ezt megerősíti amikor oda érek: szerinte nincs is értelme aggódni, mert minden tantárgyból van 3 lehetőség a vizsgázásra. A 21 éves Furák Csaba gazdálkodás és menedzsment szakon harmadéves, most épp egy közepesen nehéz vizsgaidőszakban van benne. Átlagosan 2-4 napot tanul egy vizsgára. Az elmúlt években rájött arra, hogy ha végig tanulja az éjszakát, akkor egyáltalán nem tud másnap reggel koncentrálni. - Ha tanulni akarsz, akkor kapcsold ki a Facebookot, kapcsold ki a gépet – magyarázza Csaba. -  Intervallumok szerint kell haladnod, fontos az összpontosítás, de figyelj a pihenésre. Ezt úgy tudod a legjobban elérni, ha tanulsz folyamatosan 3 órán keresztül, majd 1 óráig mást csinálsz, mondjuk sétálsz, és ez alatt az idő alatt újra feltöltődsz.
Hankiss Blanka. Fotó: Markót Imre
Hankiss Blanka úgy próbálja a stresszt az előnyére fordítani, hogy azzal nyugtatja magát: ilyenkor jobban fog az agya. Fotó: Markót Imre

A második emeleti lépcsőfordulónál egy fiatal lány támaszkodik, kezében a jegyzeteivel. Hankiss Blanka végzős hallgató kereskedelem és marketing szakon, december végéig teljesítenie kell 5 vizsgát. A 22 éves lány úgy próbálja a stresszt az előnyére fordítani, hogy azzal nyugtatja magát: ilyenkor jobban fog az agya. Az utóbbi időben rendszeresen alszik a vizsgák előtt, de még mostanában is elő fordul, hogy egy nehezebb tárgy előtt 3 óránál kevesebbet pihen. Legjobban a TIK-ben szeretek tanulni - meséli a Blanka. - Számomra a TIK az a hely, ami tökéletesen motiválja az embert a tanulásra, ott nyugalom van és könyvek. Szerinte a sikeres tanuláshoz először is időben kell felébredni. Emellett nagyon kell koncentrálni, amihez a sok kávé segítséget nyújt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszós matiné a jégpályán: telt házat hozott a téli szünet

Csúszós matiné a jégpályán: telt házat hozott a téli szünet
Főleg fiatalokkal és kisgyerekes családokkal telt meg a jégpálya szombaton délelőtt. Kiderült, hogy… Tovább olvasom