Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Woof, a Hair szőke lázadója

Szeged - Táncolva, ugrálva, rácson csimpaszkodva, hosszú, szőke parókában Kerényi Miklós Máté énekli a Hair címadó dalát a Dóm téren. Gyerekstatisztaként már 1994-ben fellépett a szabadtérin, ahol kisebb feladatokon át vezetett az útja a főszerepekig.
– Az első Dóm téri produkció, amelyben szerepeltem, a Miss Saigon volt 1994-ben: a bátyámmal gyerekstatisztaként ugrándoztunk a színpadon. 1996-ban a gyermek Rudolfot játszottam az Elisabethben, majd az Álarcosbálban, a Hoffmann meséiben és a West Side Storyban is táncoltam. A Rómeó és Júliában és a Rudolfban kaptam az első nagyobb feladatokat: előbbiben Benvoliót, utóbbiban Károlyi Istvánt játszottam. A Szentivánéji álom Puckját tekintem az igazi nagy bemutatkozásnak a Dóm téren – sorolja Kerényi Miklós Máté szegedi szerepeit. A szabadtérin még három alkalommal látható Hair egyik leghatásosabb jelenete a hajról szóló címadó dal: Máté Woof szerepében őrületesen táncolva, ugrálva, a rácsfalon csimpaszkodva, hosszú, szőke parókában énekli: „így nőtt meg magától, bámuld meg jól".

– Szeretek mozogni, ezt a képességemet most kamatoztathatom ebben a dalban. Egy ilyen szerepben elengedhetetlen, hogy a figura bejárja, betöltse a színpadot, elérje, hogy minden szem rá szegeződjön legalább abban a néhány percben, amíg a dal szól. Különleges, gyönyörű hivatás a színészé, nincs annál csodálatosabb, mint amikor estéről estére a Dóm téren négyezer néző tapsol. Semmivel össze nem hasonlítható, fantasztikus élmény a szegedi szabadtérin játszani; érezni a közönség szeretetét – fogalmaz Máté. Úgy véli, sok közös pont van Woof és az ő civil karakterében.

Kerényi Miklós Máté Woof szerepében a Hairben. Fotó: Karnok Csaba
Kerényi Miklós Máté Woof szerepében a Hairben.
Fotó: Karnok Csaba

– Mindenki szeretné szabadabban élni az életét, mindig azt csinálni, amit szeretne. A Hair olyan emberekről szól, akik nem a társadalomnak, nem a világnak, hanem önmaguknak akarnak megfelelni. Van egy határozott értékrendjük, következetes gondolkodásuk, amiből nem engednek. Nem ők nem fogadják el a társadalmat, hanem a társadalom rekeszti ki, nem fogadja be és tekinti másoknak őket. Hihetetlen dolog a Hairben megfogalmazódó szabadságot átélni, és erről énekelni egy ekkora színpadon. Bár nekem is volt hosszú hajam, az egészen más; ebben a hosszú, szőke parókában nehéz táncolni, énekelni, függeszkedni. Nem igazi hajszálakból készült, ezért másképp viselkedik, mint a valódi haj, de fontos része a jelmezemnek, mert látványos, és hozzátartozik Woof karakteréhez. Bagó Bertalan, a produkció rendezője szerintem jól választotta ki az operettszínház csapatából az egyes figurákhoz a megfelelő embereket. Összeszokott társulat vagyunk, ami azért fontos, mert nemigen lett volna lehetőség arra, hogy ilyen rövid próbaidőszak alatt megismerjük egymást, és összecsiszolódjunk. A Claude szerepét játszó Szemenyei Jancsi ugyan nem a társulatunk tagja, de osztálytársunk volt a színművészetin, így ismertük egymás rezdüléseit, szemvillanásokból is tudjuk, mit akar a másik – mondja Máté, aki azt is elárulta: az az álma, hogy egyszer az Ének az esőben főszerepét vagy a West Side Story Tonyját elénekelje a szegedi csillagtetős színpadon.

A Boci tejivó a törzshelye

A Hair két előadásblokkja között Máté néhány napra hazament Budapestre, hogy élményeiről meséljen a barátainak, de már tegnap visszajött, mert kollégáival szeretnek Szegeden strandolni, bulizni. – Szívesen járunk a Kárász utcai Corso Caféba, és törzshelyemnek mondhatom a Boci tejivót is, amely közel van a szabadtérihez, és éjjel-nappal nagyon jókat lehet ott enni.

Kero szigorú kritikus

A Hair egyik próbáját és a premiert is megnézte Máté édesapja, Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház direktora. A Kossuth-díjas Kero idén ugyan operát rendezett, de sikeres musicalprodukcióival rekordernek számít a szabadtérin. – Édesapám a legszigorúbb kritikusunk. El is várjuk tőle, hogy őszintén elmondja a véleményét, és ezzel is segítsen bennünket. Rengeteg hasznos technikai tanácsot kaptunk tőle. A hangosítás mindig kényes kérdés, sokat tud azzal segíteni, ha figyelmeztet, mikor hogyan, milyen hangsúlyokkal kell beszélnünk – meséli Máté.

Olvasóink írták

 • 3. Laura82 2010. augusztus 23. 15:01
  „Nagyon tetszett a karaktere, és a címadó dal amúgy is a kedvencem a Hair dalok közül, szóval Bravó! :)”
 • 2. gróf 2010. augusztus 21. 07:24
  „Woof nem buzi!

  A svájci sapkás hippit honnan szedte a jelmez tervező?”
 • 1. keiner 2010. augusztus 19. 17:04
  „Kár, hogy nem nészhetem, bisztos jó volt. Szeretem és láttam itt nálunk, a filmet többször.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hírös halbicska a tárlaton

Szeged - 130 kilós fogas hengert és 3 centis – egykoron hajóácsok által használt –… Tovább olvasom