Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Zajzenétől a Lokomotív szimfóniáig

Szeged - Negyven éve indult Szegeden az őszi kortárszenei minifesztivál. Az immár Vántus István nevét viselő sorozatot idén a korábbinál is több programmal hétfőtől péntekig rendezik meg.
Vántus István kezdeményezésére 1971 óta minden ősszel megrendezik Szegeden a kortárszenei napokat, amely a 19 évvel ezelőtt elhunyt alapító komponista nevét vette fel. A hazai zenei életben nagyra értékelt minifesztiválon mostanáig összesen 181 hangversenyt és 57 egyéb rendezvényt kínáltak a szervezők a közönségnek. Idén november 14. és 18. között minden korábbinál több, 11 rendezvényre várják az érdeklődőket. A főszervező, Kiss Ernő népművelő, a Vántus István Társaság titkára úgy fogalmaz: igazi évfordulós sorozat lesz az idei; reményeik szerint az újabb 40 év színpompás nyitánya.

Indításként hétfőn 17 órától a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójában Zeneszerző és közönsége címmel rendeznek beszélgetést Király László komponistával, 19.30-tól pedig a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Termében kamarakoncertet adnak; a műsorban többek kötött Tillai Aurél, Vajda János, Vántus István, Orbán György és Tóth Péter művei is elhangzanak. Lendvay Kamilló II. Vonósnégyesét pedig a szerző jelenlétében a Kosztándi-vonósnégyes adja elő. A programsorozatban bemutatkoznak az SZTE Zeneművészeti Kar növendékei, az SZTE JGYPK Ének-Zene Tanszékének hallgatói, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola és a szegedi zeneiskolák tanulói is.

15-én, kedden 19.30-tól a Fricsay Teremben S. Dobos Márta hegedűművész és Siklósi Gábor ütőművész kamaraestjét rendezik meg, amelyen ősbemutatóként csendül fel a Zeneakadémia fiatal szegedi komponistahallgatójának, Tornyai Péternek Hegedűduók című háromrészes darabja a szerző közreműködésével. Az idei programban nagyobb hangsúlyt kapott a kórusmuzsika: szinte minden este fellép valamelyik szegedi énekkar. A 35 év alatti fiatal komponisták számára ötödik alkalommal hirdettek zeneszerzői versenyt. 16-án, szerdán 17 órától a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójában a Zenei album sorozatban Gárdonyi Zoltán (1906–1986) zeneszerző, zenetudós, pedagógus és egyházzenész pályafutását elevenítik fel emlékkoncerttel, amelyen több műve is felcsendül, többek között a Szöllősy-vonósnégyes közreműködésével.

18-án, pénteken az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium dísztermében Kortárs zenéink, kortárs zeneszerzőink – A bruitizmustól a Lokomotív szimfóniáig címmel vetélkedőt tartanak Varga Károly vezetésével az általános és a középiskolák tanulóinak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jóság útján: Szegeden járt A Hajléktalanok Színháza

Szegedi egyetemisták meghívására lépett fel tegnap a dorozsmai Jerney János Általános Iskolában a fővárosi AHA, vagyis A Hajléktalanok Színháza. Tovább olvasom