Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Zenét írt Presser Gábor Varró Dániel rímjeihez

Szeged - Karácsonyra kapta meg 2003-ban Presser Gábor Varró Dániel meseregényét, a Túl a Maszat-hegyenből bábelőadás után most musical készült. A megzenésítés ismét a Kossuth-díjas zeneszerző munkáját dicséri, aki nagyon szeret fiatalokkal dolgozni, és méltatlannak tartja, ha bugyuta zenét írnak gyerekeknek.
A közelmúltban mutatták be a Pesti Színházban Varró Dániel verses meseregényének színpadi feldolgozását, a virtuóz rímekhez Presser Gábor, az Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, billentyűs és énekes írt dallamot. Másodszor, ugyanis a könyvből 2005-ben bábelőadás is készült. Most élő szereplők személyesítik meg a kis Muhi Andrist, Maszat Jankát, a gonosz Paca cárt, a Babaarcú Démont és a Maszat-hegy többi különleges lakóját. Presser Gábor és a könyv közös története is egy karácsonyi ajándékkal kezdődött...

– Rögtön a megjelenés évében, 2003-ban megkaptam a kötetet karácsonyra. Elolvastam, és nagyon tetszett, de nem gondoltam, hogy valaha dolgom lesz vele. Az első változatot a bábszínház felkérésére készítettem, most a Pesti Színház vitte színre az élő szereplős darabot – mesélt a „zenés-verses minekmondják" hátteréről Presser Gábor, aki 1978 óta a Vígszínház zenei vezetője. Ahogy oroszlánrésze volt az első magyar musical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról elkészülésében is, a családi musical műfajában sem először alkotott maradandót. A padlás című darabot ugyanis 1988-as bemutatója óta töretlen sikerrel játsszák a Vígszínházban.

Megtudtuk: a bábelőadáshoz képest zeneszerzői szempontból teljesen más, nagyobb ívű darab született, hiszen a bábjátékot nem lehet „csak úgy" átvinni nagyszínpadra. Készült kilenc új dal is a meglévő tizennégy mellé – Varró Dániel azzal a Teslár Ákossal dolgozott az új rímeken, akinek a kötetet ajánlotta. Mellesleg mindkét változat megjelent meselemezként is. Presser Gábor az elsőn a Bús Piros Vödörnek kölcsönözte a hangját, a másodikon – amelyen a színdarab szereplői adják elő a dalokat – Paca cár áriáját énekli.

Presser Gábor szeret fiatalokkal dolgozni. Fotó DM/DV
Presser Gábor szeret fiatalokkal dolgozni.
Fotó DM/DV

A padlást családi musicalnek mondják, ezt a „címkét" kapta meg a Túl a Maszat-hegyen is. Ajánlott 9–99 éves korig: a zeneszerző úgy véli, ez az ajánlás a mostani darabra is érvényes. – A Túl a Maszat-hegyen nem gyermekdarab. Istenigazából nem kicsiknek íródott, hanem inkább felnőtt vagy felnövő gyerekeknek – mondja az előadásról. A bravúros verselést, az irodalmi vetületet például a felnőttek tudják igazán értékelni. Másként ír-e dalt, zenét gyermekeknek és felnőtteknek? – érdeklődtünk. Mi a különbség?

– Semmi. A gyerekek csak kicsik, de nem buták. Nagyon utálom, amikor bugyuta zenét írnak nekik. Méltatlannak tartom, mert nagyon befogadóképesek – magyarázta Presser Gábor, aki már több alkalommal nyilatkozta, hogy nagyon szeret fiatalokkal dolgozni. Csak néhány név: énekelte a dalait Rúzsa Magdi, Oláh Ibolya, közreműködött a fiatal világzenei tehetség, és a Szegedhez sok szállal kötődő Szirtes Edina Mókus koncertjein. A Túl a Maszat-hegyen is egy fiatal végzős rendező, Néder Panni diplomamunkájaként elevenedik meg a színpadon. Arról nem is beszélve, hogy a meseregény szerzője sincs több 33 évesnél.

– Szeretem, hogy nagyon más szemszögből nézik a dolgokat, sokat lehet tőlük tanulni. Kíváncsi vagyok a látásmódjukra, miért gondolkodunk valamiről egyformán, és miért teljesen másképp – osztotta meg lapunkkal a zeneszerző. És hogy hogyan zajlott-zajlik tulajdonképpen a versek megzenésítése? – Miután elkészült egy-egy vers, átküldték a szöveget, én pedig elkezdtem dolgozni a zenén – jelen esetben ez nagyon élvezetes munka volt. Utána a szerzők átjöttek hozzám, és átbeszéltük az eredményt – avatott be minket a zeneszerző a munka kulisszatitkaiba.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. január 20. 21:33
    „az egyetlen üdítő hír ma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárt pályás lett a 3-as - a szabálytalan kerékpárosok torlódást okozhatnak

Megindult a villamosforgalom a felújított 3-ason. Az autósok ezentúl kevésbé fogják akadályozni a tömegközlekedési eszközöket. Tovább olvasom