Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Zsaluzzák a látogatóközpontot

Szeged - Február végére készülnek el előreláthatólag a dóm előlépcsője alá tervezett látogatóközpont betonmunkálatai. Jelenleg a tartórácsszerkezet vasszerelését készítették elő a szakemberek, ebbe a zsaluba nemsokára öntik a betont – tájékoztatott a fogadalmi templom bruttó 2 milliárd forint értékű turisztikai célú felújításáról Kozma Gábor projektvezető, a Gál Ferenc Főiskola rektora.
Megírtuk: a 25 méter hosszú, 71 méter széles, vagyis 1700 négyzetméter alapterületű látogatóközpont alapozásához a dóm szintjéhez képest 4,2 méter mély munkagödör aljából 161 cölöpöt fúrtak le a földbe. A 4–11 méter hosszú cölöpökre a talajviszonyok miatt volt szükség. Ezek tartják a létesítményt és támasztják az alapot, hogy a dóm alapja ne forduljon ki.

Ezekre a cölöpökre építették fel a látogatóközpont járószintjét, arra húzzák fel most a pilléreket, amelyek a födémet fogják tartani. Ez kerül egy szintbe a régi előlépcső szintjével. A külső megjelenése nagy vonalakban tehát nem tér majd el a korábbitól, de kívülről az aszfalt helyett igényes kőburkolatot kap. Bent megmutatják majd a régi templom elhelyezkedését. A látogatóközpont várhatóan a projektzárással egy időben, május végére készül el.

A székesegyház belsejében halad a freskórestaurálás. A díszítéseket jobban lehet majd látni, ha a baldachint az új oltár fölé, előrébb hozzák. A baldachin áthelyezéséhez szükséges fémszerkezetet jelenleg próbaemelésekkel tesztelik Dunaföldváron. Ha ez sikeres lesz, akkor állítják fel a szerkezetet a dómban. Az oltárt a baldachin áthelyezése után állítják a helyére. Az eltávolított üvegablakokat tavasszal helyezik vissza a helyükre, ezeket most Pannonhalmán restaurálják.

Zsaluzzák a látogatóközpontot. Fotó: Kuklis István (galéria)

Az altemplomban az urnatemetőt áthelyezték, az építkezés ideje alatt továbbra is látogatható. A felújítás útjából eltávolították a régi trafót is, most a Somogyi-könyvtár megújult trafója látja el a környéket. A tornyokban téliesítve folyik a munka, de téglajavításokat csak tartósan 5 fok fölötti időjárásnál végeznek. A Dömötör-toronyban egyelőre várják a falak kiszáradását, csak utána kezdődhet az Aba-Novák-freskók helyreállítása.

A munkálatokat márciusra ütemezték. A panteonban rendbe tették a fém- és kőszobrokat és a téglaburkolatot, ám a műalkotásokat – a madárriasztó telepítéséig – letakarták. Ott már csak a járófelület javítása és a világítótestek korszerűsítése maradt hátra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év orvosának jelölheti doktorát

Meghosszabbították a jelölési határidőt Az év orvosa pályázaton. Tovább olvasom