Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Zsombói rétes sült a Gerbeaud-ban

Szeged - A fővárosi Gerbeaud cukrászait tanította réteskészítésre nemrégiben két zsombói asszony. Az ország egyik legpatinásabb cukrászdájából ugyan kidobná a sütőt a 75 éves Marika, az ebben nem tökéletesre sült 300 szelet rétes mégis fél óra alatt elfogyott.
A zsombói rétes híre immár a fővárosba is eljutott. A mórahalmi és újszentiváni rétesfesztiválokon is többszörösen nyertes csapatot, Király Mihálynét és lányát, Gyuris Jánosnét nemrégiben az ország egyik leghíresebb cukrászdájába, a Gerbeaud-ba hívták – sütni. A két Marika mestercukrászok figyelő tekintete mellett készített több mint 300 szelet rétest egy konferencia vendégeinek. Lényegében ők tanították a szakembereket a hagyományos, asztalon nyújtott, húzott rétes készítésére.

– Egész nap videóztak, fotóztak. Mellénk állítottak egy fiatalembert, őt be is fogtuk a munkába, hadd tanuljon – mesélte a fiatalabbik Marika, aki 75 éves édesanyjától tanulta a sikerreceptet, az idős asszony pedig egykori szomszédjától. – Nem célunk, hogy megőrizzük a titkát, szívesen megtanítunk bárkit, hogyan kell olyan leveles tésztát készíteni, amit a szél is szét tud fújni – mondta Gyuris Jánosné. – A receptet mindenkinek leírjuk, aki kéri, de igazából ezt meg kell mutatni, csak úgy lehet megtanulni.

A két zsombói asszony azt mondja, szép hely a Gerbeaud. Az idősebb Marika azonban kicsit elégedetlen volt.

– Drágaságom, ha nekem ilyen sütőm lenne otthon, már régen kidobtam volna – fordult az egyik ott dolgozóhoz, amikor nem úgy sült a rétesük, ahogy szerette volna. Neki a saját gázsütője az igazi.

Az öt kiló rétes azonban még úgy is elfogyott mindössze fél óra alatt, hogy nem sült kellően levelesre. A két asszony már meg is kapta az újabb meghívást a patinás fővárosi cukrászdába: márciusban ismét ott sütik majd híres rétesüket.

Olvasóink írták

  • 2. azmegszeged 2013. október 30. 02:08
    „Vagy csak a kedves Marikán kifogott a csúcstechnika. ;)”
  • 1. eperjesine 2013. október 29. 14:22
    „Szeretném megkapni a zsombói hölgytől a rétestészta leírás receptjét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszók éjszakája

A nagy sikerre való tekintettel az idei pikkelysömör-világnapon, kedden is megrendezik az Úszók éjszakáját a Magyar Dermatológiai Társulat szervezésében. Tovább olvasom