Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Díszsírhelyre temették Koszta József festőművészt Szentesen

Szentes - A fővárosi Kerepesi temetőből hozták Szentesre Koszta József festőművész földi maradványait, hogy az általa választott földbe újratemessék. Koszta végrendeletében fogalmazta meg ezt az óhaját, mely csaknem hatvan évvel a halála után most teljesült.
A szertartáson megjelentek oldalági rokonai – Koszta Erzsébet lapunknak azt mondta, édesapjától hallott a tehetséges festőről, akit a brassói eredetű családban úgy emlegettek, mint piktort. Koszta Szindi nemrégiben ismerkedett meg a művész festészetével, a képeket nézegetve feltűntek neki a sötétből kivilágló különös fehér és vörös színek. Elmondták, különös véletlen, hogy birtokukban egyetlen Koszta-kép sincsen, amit végtelenül sajnálnak. Mindketten úgy nyilatkoztak, örülnek és hálásak, amiért a helyi Együtt Szentesért Egyesület és a Tájak, korok, múzeumok nevű mozgalom kezdeményezésére Szentes város önkormányzata újratemetteti a neves festőművészt és feleségét, Szeifert Annát.

Az ünnepélyes szertartás Mihály Béla fúvós klarinétjátékával kezdődött, citerakíséret mellett énekeltek a Koszta iskola diákjai. A festőt református, feleségét pedig katolikus módon keresztelték, ezért mindkét felekezet papja jelen volt a búcsúztatáson, Kovách Péter lelkész és Serfőző Levente plébános atya egyaránt szóltak a tisztelgőkhöz. Szirbik Imre polgármester arra emlékeztetett, Koszta messziről jött, de nem ment el Szentesről, hiszen itt lelt otthonra, képein a világot alakító, küzdő és érző embert örökítve meg. Koszta örökének feltétlen híveként Széchenyiné Csergő Judit az újratemetés résztvevőit arra biztatta, az összetartozás jeleként tegyenek mécseseket a díszsírhelyre. Koszta József és Szeifert Anna csontládája a Kálvária temető díszparcellájába került.

A Kossuth-díjas alkotó művészete előtt tisztelegtek újratemetésén. Fotók: Tésik Attila

Méltató szavak

Koszta József életében megjelent újságcikkeket, visszaemlékezéseket olvastak fel a gimnázium dráma tagozatos diákjai. Ezek egyikéből kiderült, Koszta kisfiú korában juhpásztor szeretett volna lenni, hogy naphosszat nézegethesse és lefesthesse a felhőket... Hitvallása szerint azért szerette meg Szentest, mert ez a vidék mutatja meg a legegyetemesebben a magyar táj jellegzetességeit.

Egy kritikusa úgy fogalmazott: festészete minden atomjában magyar. A művészettörténészek értékelése szerint expresszív erejű, reális képeket festett, az egészből a lényeget ragadva meg. Használta azokat a színeket, mely félreismerhetetlenné teszik őt: a mély kéket, a barnát, a vakító, világító fehéret és vöröset – ezek együttese jelentette a képeken egy különös megfogalmazás szerint az éjszakai napsütést.

Olvasóink írták

  • 1. studyfy 2008. október 27. 13:30
    „A nyomtatott újság első oldalán a következő olvasható: ".... Az 1861-ben Brassóban született Koszta újratemetésén a róla elnevezett helyi gimnázium dráma tagozatos diákjai korabeli újságcikkeket olvastak fel az életéről, munkásságáról."
    A cikk szerzője Blahó Gabriella.
    Gratulálok helyismeretéhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2011-re lesz kész a Petőfi Szentesen

Szentes - Elnöki lakosztályt is berendeznek a szentesi Petőfi Szállóban, amely a régió egyetlen ötcsillagos hotelja lesz. A beruházó tervei szerint 2011 karácsonyára készülnek el az épület felújításával. Tovább olvasom