Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Eddig egy osztálynyi gyereket veszített Szentes

Szentes - 31 szentesi diákot íratták át a fábiánsebestyéni iskolába. A Deák-iskola vezetője szerint a szülők nehézségeknek teszik ki a gyerekeket. A fábiáni jegyző állítja: senkit sem győzködnek.
Megírtuk: a két bezárt szentesi általános iskolából – a Damjanichból és a Petőfiből – több szülő is jelezte, hogy szeptembertől nem a kijelölt intézményekbe – a Deákba és a Klauzálba – járatják a gyermekeiket, hanem más iskolát választanának, vagy inkább elviszik őket Szentesről. A kedélyek azóta sem csillapodtak.

– A Damjanich néhány éve már az intézményünk tagiskolája volt. Nálunk eddig mindössze egy tanuló iratkozott ki – mondta Varga Sándorné, a Deák igazgatója. – Bár a törvény szövegében nincs leírva az eljárás menete, de eddig az volt a szokás, hogy a szülők legalább jelezték, hogy máshová kívánják járatni a gyermeküket. Hallottuk, hogy sokan érdeklődtek Fábiánsebestyénben. Én magam is rákérdeztem, ám az ottani iskolától eddig nem kaptam információt. Nem tudom, hogy a szülők valóban jól átgondolták-e a mindennapos utaztatás vagy a téli időszak nehézségeit? Az sem egyszerű, ha egy gyerek kiszakad abból a megszokott közösségből, ahol kötődött a társaihoz és a pedagógus személyéhez.

– Felmerült a szülők részéről: néhány családnak problémát okoz, hogyan jutnak el a gyerekek a Deákba. A szentesi önkormányzat nyitottan fogadta a kezdeményezést, hogy a helyi járatos hékédi busz az eddiginél több utcát érintsen – hallottuk Kárpáti Lajostól, a Damjanich-tagiskola vezetőjétől.

A Petőfiben 32 gyermek távozási papírját kérték ki Mészáros Lászlótól. – Sokan a Szent Erzsébetbe mennek. A volt hatodikosok közül aki teheti, a szentesi kisgimnáziumban tanul szeptembertől, néhány tanulónk pedig Csongrádon és Fábiánsebestyénben – számolt be az igazgató.

– Hozzánk eddig 31 szentesi tanuló iratkozott be – tájékoztatott Tóth Flórián fábiánsebestyéni jegyző. – Színvonalas oktatást ígérünk, egyetlen szülőt sem győzködünk. Mindenki saját elhatározásából fordult hozzánk, minden gyereket szeretettel fogadunk.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. tothmariaaa 2011. július 05. 20:26
  „medvejanos.Nem, nem kérték/tük ki a gyerekek véleményét.Ha kell, felverjük őket a buszra. De igazából erre nem lesz szükség,( mert az 1-2.osztályos gyerekek símán el tudják dönteni mia jó nekik, 3.tól felfelé úgyis döntésképtelenek,) úgyhogy eleve azzal indítottunk, hogy vagy mennek fábiánra, vagy költöznek itthonról.
  Nincs apelláta.

  :D”
 • 55. medvejanos 2011. július 05. 19:18
  „Iskolában :) *”
 • 54. medvejanos 2011. július 05. 19:10
  „Hm érdekes dologként azért a gyerekek rossz helyzetét nem biztos, hogy figyelembe veszik a szülők. Akiknek ezentúl többet kell majd utazniuk és több idejük telik el az iskola irányában. Bár remélem, hogy a gyerek véleményét is kikérték, de nem hiszem.
  Tudjátok, hogy az átíratáshoz pedig mindenkinek szabad joga van ? Csak egyetlen egy dolog kell. A másik osztályban lévő elég hely. :)”
 • 53. tothmariaaa 2011. július 04. 11:19
  „52.Igazad van, maximálisan.

  Most nézem a civilben Karikó távozását.Ő nem nyilatkozik jelenleg, de a hír igaz ezek szerint valóban.
  Röviden tömören :hatalmas karriert futott be, inkább ártott a városnak, mint használt volna a munkája.
  Sokak unszimpátiáját vívta ki ezzel, kár volt...”
 • 52. Cruciferous 2011. július 04. 09:47
  „jtozso
  Figyu csak! Eszembe jutott még valami! Uram bocsáss, nem kér iskolát zártak be Szentesen, ha nem hármat. El ne felejtsük már a Berekháti sulit sem! Fogy a gyerek létszám? Ez vitathatatlanul igaz! Csak egyre próbálj meg nekem illetve nekünk akik ezen az oldalon megjelentünk, ésszerű magyarázatot adni. Amikor a Berekháti sulit bezárták, előtte nem sokkal volt egy orbitális építkezés. Még hozzá, építettek egy hatalmas tornatermet! Ne de kinek??? Kérdem én, akkor már nem látszott az egyre fogyó gyerek létszám? Esetleg, véletlenül, mondjuk Szentes egyetlen sport iskolájának a Deáknak nem nagyobb szüksége lett volna arra az épületre? Szégyen, hogy a Deák tornaterme minimum kétszer beleférne a volt Berekháti suli tornatermébe. Hogy miért is dobtam fel ezt a kérdést? Mivel előttem pár hozzászólásban valaki megemlítette, hogy ez nem más mint politika. Igaza volt!
  De ha valaki nyugtalan lenne, hogy az a szép tornaterem az enyészeté lesz, meg kell, hogy nyugtassam, hogy nem. Ugyanis városunk "gazdagabb polgárai" igénybe vehetik kis test mozgásukra. Érdekes, mikor este jövök haza a munkahelyemről végig nézni a szebbnél szebb autókon, akik ott állnak a suli előtt. Ha most azzal jönne valaki, hogy fizetnek érte, hogy ott lehessenek, rendben, de kérdem én, nem nagyobb szükség lett volna arra az épültre a gyerekeknek.?

  Végig nézve a Damó és Petőfi búcsúztatóját, nagyon szívszorító volt. Igaza volt Négyesi tanár úrnak a mondandója elején.

  Egyébként természetesen maximálisan jogod van a saját véleményed kifejtéséhez. Különböző vélemények, különböző emberek. Ebből tevődik össze a társadalom. Szerintem, kár ezen bárkinek is "fogást" keresni, az annál inkább kiemelkedő, ha tiszteljük a másik véleményét.”
 • 51. tothmariaaa 2011. július 03. 20:20
  „A szóhasználatból igen messzemenő következtetéseket lehet levonni egy internetes fórumon :)
  Nem az én írásaim vannak tele indulattal,és nem én ítélkezek olyan emberek és olyan helyzet felett, akiket, amiket nem is ismerek.
  A 10. hozzászólásod bizonyítja, hogy a tényeket nem pontosan ismered, illetve csak hallomásból.
  Ezek alapján kár véleményt nyilvánítani bárkiről is.Szerintem .”
 • 50. jtozso 2011. július 03. 19:42
  „49
  Tévedsz,nem vagyok érintett,csak a tényeket írtam le,ugyanolyan jogom van leírni a saját véleményemet és az alátámasztható tényeket is mint neked.
  A szóhasználatod meg téged minősít.”
 • 49. tothmariaaa 2011. július 03. 19:26
  „46.Esetleg érinetett vagy a témában? Sértettséget érzek az írásaidban.Ha meg nem vagy érintett, akkor mi jogon oltod itt a népet ? :D”
 • 48. lepkevár 2011. július 03. 14:19
  „Inkább az iskola éléről léphetne le végre :-(”
 • 47. szbarat 2011. július 03. 09:17
  „Karikóról: A presbiterek nem nézték jó szemmel, hogy egyházi iskola-igazgatóként politizál (kezdeményezője volt az iskolák felülvizsgálatának, külsős cég végezte, több millió forintért - mint tudjuk, be is zártak kettőt).
  Véleményem szerint ésszerű és okos döntést hoztak az egyházi vezetők:-)”
 • 46. jtozso 2011. július 03. 09:01
  „43.Ezt nem elfogadni kell,hanem a tényeket tudomásul venni,már a mi a születések arányát illeti.Amennyiben túlléptek volna rajta a tisztelt aggódó szülők,akkor nem lenne ez most téma.”
 • 45. Teutatas 2011. július 03. 07:30
  „Hát ha tényleg lemondott, akkor politikai karrierje itt véget ért.”
 • 44. Sziba 2011. július 03. 06:17
  „Ez nem pletyka. A pénteki Szentesi Élet megírta, hogy Karikó lemond. Nagy volt a nyomás”
 • 43. tothmariaaa 2011. július 02. 22:08
  „42.Ezt már mindenki elfogadta, túl is lépett rajta.

  Vajon igaz-e a városi pletyka, hogy Karikó úr jött, alpolgármester lett, futott egy ámokot, és lemondott?
  Ha így van, akkor nincs is mit mondani erre...”
 • 42. jtozso 2011. július 02. 17:21
  „Aki még mindig nem tudja elfogadni,hogy miért zártak be Szentesen két iskolát,annak egy kis bizonyíték Budapestről.
  Budapest -- A meghirdetett 152 ezer férőhelyből 56 ezer üresen maradt a középfokú beiskolázás általános felvételi eljárása során - írta a tegnapi Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal adatai alapján. A diákhiány mára akkora, hogy az iskolák egy részének működését veszélyezteti, így az intézmények egy részének bezárása szükségszerű lehet - írja a lap. A legaggasztóbb a helyzet a szakiskolákban.”
 • 41. baltazar 2011. július 02. 16:17
  „Ha én visszaemlékezek a gyerekkoromra, (és próbálok belebújni újra az iskolás korszakomba), akkor felőlem az hogy más épület falai között folyik a tanítás, másik utcába kell járni - az nem érdekelne. Az hogy kicserélődnek a tanárok (mint ahogy az történt is minden szeptemberben) - az sem érdekelne. Viszont az hogy az osztály együtt maradjon, és az osztályfőnök is ugyanaz maradjon - na az nagyon rossz lenne, ha nem így lenne.
  Az is rossz, amikor egy osztály létszáma lecsökken és úgy döntenek, hogy ősztől az osztály egyik fele A-s, a másik fele B-s lesz. Na az is rossz, remélem a mi esetünkben ez nem fog megtörténni. Nálunk meg ilyen veszély van abban a városi iskolában, ahová az én gyerekeim járnak.”
 • 40. zongorista 2011. július 02. 13:01
  „11 évig jártam kistelepülésről Szentesre iskolába....busszal, télen-nyáron. Nem vol semmi bajom tőle!
  Akkoriban még telefon, mobiltelefon sem volt!
  Szentes nem egy osztálynyi gyereket veszített, hanem két iskolát. Szerintem.”
 • 39. Cruciferous 2011. július 02. 12:06
  „jtozso
  Egy részében abszolút megegyezik a véleményünk! Abban, hogy a Fábiánsebestyéni iskola csak távolabb esik, mint Szentesen belül bármelyik is.
  De azért, nem fura, hogy egy másik iskola igazgatója van a döntés hozok között, aki szintén a saját iskolája érdekeit védi? Nem összeférhetetlen ez egy kicsit?
  Persze, én nem arra gondoltam, hogy vegyék át mind két iskola teljes létszámát, de ahogy hallottam, azért egy "pár" gyereknek igen csak meglehetett volna a helye.
  Meg tudod az a baj, hogy jelenleg nem gyermekekről beszélünk, ha nem jó néhány intézmény csak "fej kótáról". Azért fura ez is, nem?
  Abban én is egyetértek Veled, ha már ez a rossz dolog bekövetkezett, akkor meg kellett volna próbálni mindkét fél részéről a lehető legegyszerűbben és a gyermekek érdekeit mindenek előtt szem előtt tartva oldani ezt a kialakult kellemetlen helyzetet.
  Én meg a Deákba jártam és a gyerekeim is. Nem régen ballagtak. Egyáltalán nem tartottam és tartom rossz iskolának! Szerintem, nagyon gyerek barát, persze aki tud, az mindenbe beletud kötni. Logikusnak igen csak az tűnt volna, hogy legtöbb gyermeket nem túl messze az otthonától kimozdítva átirányítsanak a Deákba. Ha maga az épület nem is, de a pedagógusok többsége legalább ismerős lett volna a gyerekeknek.
  Na mindegy! Erről tényleg regényeket lehetne írni! Egyben viszont nem értünk egyet és nem is fogunk soha, a szülők saját, szabad akaratú döntését nem nevezném HISZTINEK!”
 • 38. baltazar 2011. július 01. 22:03
  „Szerintem minél több családnak ki kellene költöznie Fábiánra.Az nekünk mindenképpen csak jó dolog lenne.A gyerekeknek nem kellene buszoznia, helyben lenne nekik az iskola. Az ingatlan árak emelkednének, el lehetne adni, és akkor mi meg be tudnánk költözni a városba (akik legalábbis szeretnénk).
  Jó lenne!”
 • 37. kisscitrom 2011. július 01. 21:17
  „Igazából nem is értem az egészet.
  Itt két fél van.Az egyiknek gyereke van, iskolája nincs, a másiknak iskolája van, gyereke nincs.
  Ez a két fél egymásra talált, megegyeztek, ennyi.Mindenki más , aki kívülálló, azt mond, amit akar, hisz semmi köze a dolgokhoz :)
  Minden más, legyen a mi bajunk.
  Le tudnám írni, hogy mi lenne akkor, ha...
  -ha csak egy évig járna iskolabusz,
  - ha csak egy évig járna ingyentankönyv,
  -ha csak stb, stb.
  De nem fogom.Ez ugyanis arra a két félre tartozik, akik részt vesznek ebben a dologban.
  Azt is lehetne taglalni, miért nem mentünk a Deákba.De ez már mindegy is.
  Sártdobálni, köpködni, eddíg sem a Damós szülők fegyvere volt, ezután sem lesz az.
  Viszont azért egyesek mélyen magukba nézhetnének.
  S talán elgondolkodhatnának ki, kinek mit köszönhet.
  Eddíg jók voltunk? Most hirtelen rosszak lettünk?

  Nekem lenne még egy kérdésem.Vajon a Petőfi iskola körül miért nincs ekkora botrány? Onnan is egy csomóan elmennek, ki ide, ki oda.Van aki csongrádra, van a szegvárra.Mégsincsennek terítéken.Miért? Hogy miért?
  Azt hiszem ,mégsem írom le inkább .Itt nézzen mindenki mélyen magába, aki a feszültséget gerjeszti.

  Ezek a gyerekek szeptembertől fábiánon fognak tanulni, és egészen biztos vagyok benne, hogy ott ugyanúgy "otthonra" lelnek, mint a Damóban.Hiszen ugye nem a hely, hanem a közösség szelleme a fontos?! :)
  Mindenkinek boldog nyarat, legfőképp a gyerekeknek :)”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csomópontot terveznek Szentesen

Szentes - Megnyitná a város a forgalom előtt a Bajcsy-Zsilinszky utcát és a Szarvasi úti vasúti… Tovább olvasom