Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Enyhítik a károkat Árpádhalmán

Árpádhalom - Két nappal az orkán erejű szélvihar elvonulása után enyhítik a károkat Árpádhalmán: a faluban huszonhét ház rongálódott meg. A faluban úgy gondolják, a jeges vész nincs összefüggésben a tűzönjárással.
Huszonhét házban okozott jelentős, összesen közel 30 milliós kárt
a szombat esi vihar Árpádhalmon, a többségnek van biztosítása. Az Emma névre keresztelt orkán alig egy percet töltött a faluban. Egyes helybeliek szerint a vihar azért jött, mert rendszeresen rendeznek a faluban „tűzön járást". Mások szerint a két eseménynek nincs köze egymáshoz.

A faluban huszonhét ház rongálódott meg. Fotó: Miskolczi Róbert

Az árpádhalmi Kossuth Lajos utcában hétfőn is lázas munka folyt: az ott lakók javítgatták a tetőket, gyűjtötték a széttört cserepeket. Gőböly Lajosné büszkén mesélte, hogy a fia barátai segítenek a családnak felrakni a cserepeket a szél lyuggatta tetőre. Az asszony azért ad hálát az égnek, hogy a kisebbik gyermeke sem tartózkodott kinn az udvaron, amikor a vihar megérkezett, de anyósa most is a történtek hatása alatt áll: nem mer kijönni a házból. Most már egy kicsit megnyugodott a család, de nem mindennapi pillanatokat éltek át. Gőbölyné azt mondta: le a kalappal az önkormányzat előtt, azonnal segítettek nekik is, mint mindenkinek a faluban. Cserépléceket, fóliát kaptak rögvest a természeti csapás után.

Újjáépítés bontott cserépből

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a házak többségének van biztosítása. Ezen a héten kárszakértő segítségével mérik fel a tényleges károkat. Froman Róbert polgármester elmondta, egészen pontosan huszonhét házat rongált meg a szél, mely mindössze egy perc alatt vonult át a falun, körülbelül 4-5 háznyi szélességben, a déli oldalon. Sokan az újjáépítéshez bontott anyagot használnak, így olcsóbb az újjáépítés. Az állami kockázati alapból, a vis maior keretből az önkormányzat csak a fóliákra, cseréptartó gerendákra, és a szállításra igényelhet támogatást.

A szemben lakó Kajla Andrea arra emlékszik, szombaton délután fél négykor a Nagymágocson élő testvére hívta fel, hogy ott jár a vihar, esik az eső, de szinte egy másodperc múlva már Árpádhalmon volt: Kajláék kerti kapuját kivágta, a tetőt megemelte, a kéményt ledöntötte, és az udvaron tárolt háromszáz literes fagyasztószekrényt is elsodorta. Édesanyja, Kajla Istvánné szerint nagyon jól tették, hogy a teraszról az első esőcseppek után azonnal bementek a házba, így a családból senki nem sérült meg. Most javítgatják a tetőt, a disznóólat, szereztek palát, és természetesen bíznak benne, hogy a hétvégi esőt megelőzik, nem fognak beázni.

Vinczéné Nagy Rozália háza éppen megúszta a szelet. A szomszéd otthonát viszont megtépázta a vihar. Rozália szerint ilyet tényleg csak a filmekben látni. Ő egyébként a művelődési ház vezetője a faluban, ezért megkérdeztük tőle, mit szól ahhoz, amit a helybeliektől hallottunk: hogy azért jött ez a vihar, mert Árpádhalmon korábban rendszeresen rendezett egy szegedi asszony tűzön járást, parázson lépdeltek a résztvevők. Egyesek szerint „a viharral állt helyre az elemek egyensúlya". Rozália azt mondta, a művelődési ház tényleg helyet adott ezeknek a rendezvényeknek, de nyilván nincs köze a két eseménynek egymáshoz. Hozzátette, mások szerint a falunak „nagyon jó a rezgése", ezt megnézni járt náluk tavaly egy tibeti láma is.

Gőbölyék házának tetejét együtt javítják a barátok: Gőböly Lajos, Török István és Daraki Csaba. Fotó: Miskolczi Róbert

Országosan több százmilliós a viharkár

Az első becslések szerint csak az önkormányzati ingatlanokban 400 milliós kár keletkezett a hétvégi vihar során. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sajtóközleménye szerint „a biztosított magántulajdonban keletkezett károk helyreállítása érdekében Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a hazai biztosítótársaságoktól soron kívüli ügyintézést kért. Indokolt esetekben – amikor az előre nem várt természeti csapás egy település nagyobb részét érinti – egyedi mérlegelés alapján a lakossági tulajdonban keletkezett károk enyhítéséhez is hozzájárul az állam".

Olvasóink írták

 • 4. látogató25 2008. március 06. 17:58
  „Még szép hogy ott volt az árpádhalmi polgármester.. )))) ez olyan nagy szó ? egy szóval sem írtam hogy senki más nem vitt teát, csak ezt írtam : "Plusz köszönet a Fábiánsebestyéni (nem áprádhalmi ! ) polgármesternek, aki legalább teát és kávét vitt a segítőknek...."
  Baj hogy megköszönöm neki ?”
 • 3. B. 2008. március 06. 17:04
  „Ja és még annyi, hogy az árpádhalmi asszonyok a saját zsebükből fizették a hozzávalókat!”
 • 2. B. 2008. március 06. 17:02
  „Bocsi, de az árpádhalmi polgármester is ott volt és segítkezett.Mellesleg az árpádhalmi asszonyok is főztek teát a tűzoltóknak és önkénteseknek.De hidd el,hogy azoknak az embereknek akiket a kár ért és nem volt cserép a ház tetején ez volt az utolsó gondolatuk.Mármint az, hogy valaki majd ezért emel hangot.”
 • 1. látogató25 2008. március 05. 22:46
  „Ja és még úgy mellékesen segítettek a szentesi, vásárhelyi, orosházi tűzoltók és fábiánsebestyéni önkéntesek. Plusz köszönet a Fábiánsebestyéni (nem áprádhalmi ! ) polgármesternek, aki legalább teát és kávét vitt a segítőknek....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt házat tépett meg a vihar

Árpádhalom - Huszonöt házat rongált meg Árpádhalmon a szombati vihar, a kár mintegy harmincmillió forint. Személyi sérülés nem történt, egy lakót ki kellett költöztetni az életveszélyessé vált otthonából. Tovább olvasom