Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Föld-scar az árvíz ellen védekezőknek

Az underground jeles képviselői és támogatói vehették át a Föld-scar-díjat a szentesi hanglemezborító-kiállítás megnyitóján. A kulturális rendezvény szervezői most az árvíz ellen védekezőknek ítélték a legtekintélyesebb földdel teli csomagot a napokban végzett munkájuk elismeréseként.
Bocskay István nyitotta meg a kiállítást Szentesen Fotó: Vidovics Ferenc
A tehetséges fiataloknak nyújt bemutatkozási lehetőséget az Életjel Kulturális Egyesület és a szentesi művelődési központ az Életjel-napokon. A civil kulturális kezdeményezés célként tűzte ki a helyi és a messze földön már bizonyított művészek támogatását, akik Szentes hírét rangos nemzetközi és hazai fesztiválokra viszik.

Az Életjel-napok első rendezvényén, a hanglemezborító-kiállításon stílusos módon és abszolút időszerűen a gátakon helyt állók kapták meg jelképesen az egyik Föld-scar-díjat a szervezőktől. Bocskay István, aki a tárlatot megnyitotta, emlékeztette a társaságot a nyolcvanas évek zenei élményeire. A szentesi IH-ban szó esett legendává lett zenekarokról, régi Hobó-koncertekről, Bergendyékről, a Piramisról és természetesen az Omegáról. Arról, hogy az LP–33-as és 45-ös fekete lemezek milyen különös világot teremtettek egy nagy korszakban. Bocskay István szerint sokak első nyelvleckéje lelkes fordítása volt az angol daloknak, a társaságban pedig rangja volt annak, aki már több korongot tartott otthon.

Egy egész gyűjtemény sorakozik most a ház falain, a tárlatot Arató Mátyás állította össze. Az ő munkáját évtizedek óta segíti Kovács Anita, aki szintén Föld-scar-díjat vehetett át. Ugyanezt az elismerést kapta meg Obrátka János mint megrögzött koncertlátogató, az Ausztráliából hazatért Banner-Szűcs Loránd filmrendező, Vidovics Ferenc fotóriporter, a Civil Tv stábja és Szirbik Imre polgármester, amiért a város támogatja tehetséges fiataljait.

Mára kivesztek a bakelitlemezek és a Tesla lejátszók, ma már cédéről vagy kazettáról hallgatjuk a zenét, néhány évtized ezelőtti kedvenceink a kulturális örökség részét képezik, hanghordozóik pedig muzeális tárgyakká lettek. Rakk László, az Életjel Egyesület elnöke elmondta, hogy az Illésék idején a zenekart alapvetően elítélte a közönség egy jelentős része, gúny tárgya volt a viseletük, a hajuk, és éppen csak elfogadhatónak tűnt a hivatalos személyek számára ez a kiáltozós rockkal fűszerezett életerős zene, mert benne népdalok elemeit is fellelték. Nyilvánvalóan progresszív zenének számított ez akkor, de hogy ma mi jelenti a nívót ugyanebből a megközelítésből, nehéz megmondani – fogalmazott a fiatalember.

Biztosan kitisztul majd, mely stílus vagy stílusok élik túl azt a korszakot, amiben most élünk. Az Életjel mindezért nem akar gátat szabni a kultúra fejlődési folyamata előtt, hanem támogatja azt: ma és holnap este zenétől lesz hangos az ifjúsági ház.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma nyit a Lidl Áruház Szentesen

A szentesi Ipartelepi úton ma reggel 7 órakor nyílik a Lidl. A fábiáni úti körforgalom közelében már… Tovább olvasom