Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Hangverseny a református nagytemplom orgonája javára

Szentes - Hangversenyt rendeznek kedden a szentesi református nagytemplomban azért, hogy az orgona felújítását be tudják fejezni. Az egyházközség pályázati forrást is próbál nyerni a 99 éves hangszer teljes rendbetételére.
Befejeződött a szentesi református nagytemplom felújítása, amelyet az egyházközség és az önkormányzat közös pályázata tett lehetővé. A megítélt állami támogatásból – mint arról beszámoltunk – kívül-belül megszépült Isten háza, és hozzákezdtek a 99 esztendős orgona renoválásához is. A pályázaton a templom rendbetételére elnyert mintegy 300 millió forint azonban nem fedezte a hangszer teljes felújításának költségeit.

A kétmanuálos orgonának eddig csak az egyik billentyűsorát hozták rendbe a budaörsi Paulus orgonaépítő-műhely munkatársai. A 36 regiszterből jelenleg 13 szól, a pedálokkal azonban még nem lehet játszani. A felújítás teljes költsége egyébként 20-25 millió forint, s az eddig elvégzett munkákra a pályázati pénzből több millió forintot használhattak fel.

Nagy János orgonaművész a keddi hangversenyre gyakorol. Fotó: Tésik Attila
Nagy János orgonaművész a keddi hangversenyre gyakorol. Fotó: Tésik Attila

A kiváló akusztikájú templomban, amely hangversenyek megtartására is alkalmas már így is jó szolgálatot tesz az istentiszteleteken és egyéb alkalmakon az orgona. Az elsőt kedden este 7 órakor rendezik, amikor önkéntes adományokat köszönettel fogadnak a hangszer teljes felújításának költségeire. A református nagytemplomi egyházközség persze pályázati forrásokat is próbál majd szerezni az orgona renoválásának befejezésére.

A keddi hangversenyen Nagy János orgonaművész, a helyi zeneiskola címzetes igazgatója szólaltatja majd meg a hangszert. Fellép a koncerten Helmut Kummer operaénekes is, aki korábban olyan világsztárokkal szerepelt, mint José Carreras, Nikolai Gedda vagy Anna Moffo. A neves énekes a bécsi konzervatóriumban végezte tanulmányait, majd a nürnbergi operához került. Éppen húsz éve énekesként és rendezőként dolgozik, és Izraelben tanít.

Olvasóink írták

  • 1. Nagypál Ferenc 2008. augusztus 20. 08:18
    „Mindig öröm számunkra Nagy Jánost hallgatni, eddig is gyönyörű zenei percekkel, órákkal ajándékozott meg bennünket, most is sikerült a maximumot kihoznia a "csonka" orgonából. Reméljük, hogy az orgona teljes felújítását is mielőbb vele ünnepelhetjük...

    Helmut Kummer operaénekes szereplését - egyszerű "zenei fogyasztó"-ként - csak úgy tudom minősíteni, hogy nagy élmény és szivet-lelket gyönyörködtető volt.

    Külön gratulálok Varga Nándor csongrádi versmondó lélekemelő szavalataihoz, méltón emelte az ünnepi hangulatot. Szép volt Nándi!

    Köszönjük nekik, hogy több mint egy órán át ég és föld fölött lebeghettünk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális találkozó Szentesen

Szentes - Kiépült a szélessávú internethálózat a szentesi és csongrádi kistérségben, valamint… Tovább olvasom