Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Zongor Gábor, a TÖOSZ titkára

Szentes - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik az érdeklődés középpontjában kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a napokban Szentesen tartott fórumot, ahol a szövetség titkárát, Zongor Gábort kérdeztük.
– Mit képvisel a TÖOSZ az önkormányzati törvény változása kapcsán?
– A szövetség az önkormányzatok kiszámítható és igazságos működőképességét tekinti a legfontosabbnak. Ennek következtében támogatja az ezt elősegítő változtatásokat, azokat azonban nem, amelyek csupán a struktúra átalakításában, a települési létszámhatárokban látják a megoldást. Csak akkor értünk egyet a szerkezet változtatásával, ha az különben akadályozza a hatékony, célszerű és fenntartható működést.

Zongor Gábor. Fotó: DM/DV
Zongor Gábor.
Fotó: DM/DV

– Mi lesz a megyei jogú városok és a többi település sorsa?
– A 23 megyei jogú város vezetői többnyire parlamenti képviselők is, így erőteljesebb az érdekérvényesítő képességük. A többi vidéki településsel kapcsolatban úgy vélem, összefogással lehet eredményt elérni, amelynek révén megőrizhető a sokszínűség. Ne a politikai lobbi, hanem a szolidaritás és a szakszerűség legyen meghatározó az átalakításnál. A TÖOSZ célja az, hogy a települések sorsa előre menjen, az önkormányzati közszolgáltatások megfelelő minőségben és elérhető közelségben álljanak a lakosság rendelkezésére, így nagyon fontos, hogy ügyeljünk a jól működő önkormányzatok és önkormányzati összefogások megőrzésére és fenntartására. Az önkormányzás nagyon komplex viszonyrendszert jelent, ezért csak megfelelő elemzés, modellezés és számítások alapján, és megfontoltan szabad az elkerülhetetlen változtatásokat megtenni.

– 1800 eladósodott önkormányzat van az országban. Mi a megoldás ezekkel kapcsolatban?
– Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan éli túl az önkormányzati rendszer az idei és az elkövetkező évet. Az eladósodott települések esetében elengedhetetlen, hogy a kormányzat forrásokat biztosítson, de a juttatásoknak igazságosnak kell lenniük. A jól teljesítő, gazdaságosan működő önkormányzatok nem kerülhetnek hátrányba, a felelőtlenül gazdálkodókat pedig nem kell mindenáron megmenteni. Fontos, hogy a kötelező feladatok végrehajtásához szükséges forrás az átalakítás folyamatában is a települések rendelkezésére álljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtanulják az életmentést

Szentes - Szeptembertől a város iskoláiban minden 8. osztályos diák elsősegélynyújtást tanul –… Tovább olvasom