Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Holdbéli táj a 47-es mellett

Székkutas - A 47-es főút szélesítésének örülnek, a kivágott fákat viszont nagyon sajnálják a székkutasiak és a főút melletti tanyák lakói. Tíz fát hosszas egyeztetés után sikerült megmenteni.
Örülnek az autósok, hogy a 47-es főút szélesebb lesz, ám a munkálatok során sok gépkocsivezető és utas nézte szívfájdalommal, ahogy a fákat kivágják, és az út mellett csak a kopár föld marad. A 47-es melletti tanyák lakóinak is hiányoznak a fák.

Újakat ültetnek

– Székkutas belterületén az építendő kerékpárút és a 47-es főút vízelvezetésének nyomvonalába eső fákat, cserjéket, bokrokat vágják ki. A 47-es főút külterületi szakaszán szintén megkezdődött a fák kivágása. A főút és a kerékpárút közötti sávban szélesítjük a burkolatot és az útpadkát, vízelvezető rendszert alakítunk ki. Szükség szerint ebben a sávban történik meg az érintett közművek kiváltása is, ezért a fakivágási munkákat ebben a széles sávban is el kell végezni. A beruházás részeként 1394 fa és 18 ezer 270 cserje telepítése történik meg – tájékoztatott a NIF Zrt.
Nagy Lajos 1977 óta lakik Székkutas határában, az egykori szőkehalmi általános iskolában. – Az út túloldalán néhány hónapja még volt egy erdősáv. Úgy tudom, hogy a fákat még az ötvenes években ültették. Nagyon jó szolgálatot tettek nekünk. Emlékszik például az 1984-es nagy hóviharra? Székkutastól a házunkig csak gyalog lehetett a hófúvás miatt közlekedni. Előttünk azonban szinte teljesen tiszta volt az út, a sáv felfogta a havat – mesélte a tanya tulajdonosa. A nyugdíjas pedagógus arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben már megtapasztalták a fák hiányát. A múlt héten a viharos szél levitte a ház utcafronti homlokzatáról a díszítésként kihelyezett népi munkaeszközöket.

Nagy Lajos szomszédja, Juhász Bálint is hasonlóképpen vélekedik. – Mintha a szívünkben forgatták volna a fűrészt. A feleségem meg is könnyezte, ahogy dőltek ki a fák – mesélte a férfi. – Abban reménykedtünk, hogy legalább 4-5 sor fa megmaradhat, hogy felfogja a szelet, a havat, hogy termelje az oxigént – mondta.

„Székkutas Község Önkormányzata messzemenően elutasítja a közigazgatási területén zajló fakivágási, irtási munkálatokat, azonban egy 13 milliárd forint összértékű – az Európai Unió által 100 százalékban finanszírozott – fejlesztést a fák megmentéséért nem tudtunk megakadályozni" – olvasható az önkormányzat szórólapján.

Az önkormányzat hosszas egyeztetéseket folytatott a tervezővel és a kivitelezővel – mondta Szél István polgármester. Néhány ostor- és juharfát megmentettek a Béke és a Kossuth utca közötti szakaszon. A Bem utca és a Vásárhelyi út között megmaradhatott pár nyírfa, a Vásárhelyi út mentén pedig egy-két fűzfa. A főút fejlesztése után az önkormányzat fásítási és sövényültetési programot tervez. Egységes küllemű fasort alakítanak ki.

Nagy Lajos mutatta, hogy a háza előtti területen kivágták az erdősávot. a szerző felvétele
Nagy Lajos mutatta, hogy a háza előtti területen kivágták az erdősávot. a szerző felvétele

Hová került az a rengeteg fa, amit eddig kivágtak? – A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából a kivitelező Duna Aszfalt Kft. kétféle területről termel ki fát. A társaságunk kezelésében lévő állami tulajdonú területekről kivágott fa nemzeti vagyonnak minősül, így az cégünk telephelyére kerül, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában marad. Az esetleges értékesítésről is majd ez a szervezet gondoskodik – válaszolta megkeresésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői vagyonleltár Szentesen

A szentesi városvezetők között van, aki szép vagyont gyűjtött már eddig élete során, és olyan is… Tovább olvasom