Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Ingyen lesz a védőoltás a szentesi időseknek

Szentes - Szövődményekkel járhat, de akár halált is okozhat a tüdőgyulladás, amelyet leggyakrabban a pneumococcus baktérium okoz. Az idősebb emberek az átlagnál is nehezebben gyógyulnak ki a betegségből. Szentesen a 70 éven fölüliek ingyenes védőoltást kérhetnek ez ellen a kórokozó ellen.
– Eddig soha nem kaptam tüdőgyulladást, de ebben a korban már jobb az óvatosság. Kérni fogom a védőoltást – közölte Tari János. Szentesen a decemberi testületi ülés egyik témája az volt, hogy a 70 éven fölüli embereknek ingyenes lesz a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója, a pneumococcus elleni vakcina. Hallottunk az előzőekkel ellentétes véleményeket is. A 81 éves Lakatos Zoltánné inkább a megelőzésben hisz, szerinte az egészséges életmód, az odafigyelés többet ér, mint egy injekció. – Pár éve volt tüdőgyulladásom, ennek ellenére sem kérném az oltást. Étkezzünk egészségesen, aludjunk sokat, legyünk a levegőn, mozogjunk – magyarázta a 80 éves Szabó Sándor.
Szabó Sándor pár éve átesett a betegségen, a deszki kórházban kezelték, de nem fél a tüdőgyulladástól. Fotó: Králik Emese
Szabó Sándor pár éve átesett a betegségen, a deszki kórházban kezelték, de nem fél a tüdőgyulladástól. Fotó: Králik Emese

A pneumococcus nevű baktérium cseppfertőzéssel terjed egyik emberről a másikra. Még ma is veszélyes betegségnek számít, a pácienseknek akár fele kórházba kerülhet. Európában a fertőző betegségek közül ebben halnak meg a legtöbben: az érintettek 10-20 százaléka. – Saját praxisomban is látom, mennyire veszélyes betegség – szögezte le a téma előterjesztője, a háziorvosként dolgozó Chomiak Waldemar képviselő. Annak az esélye, hogy ebből a fertőzésből szív- és érrendszeri betegség lesz, idős embereknél a legnagyobb. A szentesi háziorvosokkal történt előzetes egyeztetés alapján a 70. életévüket betöltöttek oltása javasolt, mivel az immunrendszer öregedése, illetve az esetlegesen fennálló alapbetegségeik miatt ez a korcsoport a leginkább veszélyeztetett a fertőzések szempontjából. A szentesi önkormányzat ebben az évben 5 millió forintot szán arra, hogy ebből a generációból aki kéri, az ingyen megkaphassa az oltást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan beteg élettársát próbálta megölni a szentesi nő, négy és fél évet kapott

Négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Törvényszék egy szentesi nőt, aki… Tovább olvasom