Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Jókívánságok a jurtából az isteneknek

Szentes - A Koszta József múzeumban idén elindított matinék legutóbbi foglalkozásán egy jurtában ismerkedhettek a gyerekek és szüleik őseink nomád életmódjával.
A sátorszerű építményt még két éve vásárolta meg az intézmény TIOP-pályázat keretében, s a a nomadizmus témakörében a múzeumba látogató osztályok már belekukkanthattak. A megyeháza udvarán felállított jurtára azonban egy egész foglalkozást most először építettek.

A szombati matinén a résztvevők előbb korhű kaftánokba öltöztek, így hallgatták Béres Mária igazgatónő filmvetítéssel is fűszerezett előadását. Ebből kiderült például, hogy kétféle jurtát ismerünk, a kazah-török, illetve mongol változatot. Uóbbi mintájára készült a múzeumi jurta is, melynek alapterülete megegyezik a másik fajával, de alacsonyabb, így stabilabb is. A jurta a téli-nyári szálláshelyekre vándorló nomád népek, így a honfoglalás előtti magyarok praktikus lakóépülete volt.

Jókívánságok a jurtából az isteneknek - GALÉRIA

Megtudhattuk, a korabeli hiedelem szerint a jurta küszöbe alatt aludtak az istenek, ezért nem volt szabad rálépni. Az ajtóval szemben tartották az oltárt, s a sátor egyik oldala a férfiaké, a másik pedig a nőké volt. Az építmény közepén, a kupolarészen lévő fagyűrűk között volt egy füstnyílás, azon keresztül távoztak az alatta elhelyezett tűzhelyről az égésgázok. Ázsiában még napjainkban is élnek családok jurtában - erről szólt egy filmrészlet.

Acéllal és kovakővel próbáltak tüzet csiholni a gyerekek, de végül csak gyufával sikerült. A tűz körül aztán Oroszné Rónyai Éva múzeumpedagógustól regös énekeket tanultak, doboltak, és jókívánságokat juttattak az isteneknek. A gyerekeknek nagyon érdekes volt a jurta rácsos oldalfala, melyet nemezzel vontak be. Alapanyagából nemezlabdát is készítettek a múzeumi matinén.

Jókívánságok a jurtából az isteneknek - GALÉRIA

A jó hangulatú rendezvényre Derekegyházról is érkeztek, sőt Szentes német testvérvárosából is. A sankt augustun-i Trautwein-művészcsalád tagjai ráadásul jelentős időt töltöttek Kazahsztánban is, így nem volt ismeretlen számukra a nomád kultúra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatnak ütközött egy autó Szentes és Csongrád között

Vonattal ütközött össze egy autó Csongrád és Szentes közötti vasúti átjáróban. Tovább olvasom